Kako je komisija smrt 20-letne Katje povezala s cepivom Janssen? Koliko ljudi je zaradi tega cepiva umrlo?

Timotej Milanov
01.12.2021 06:00

Minister za zdravje Janez Poklukar bo predlagal trajno ustavitev cepljenja s tem cepivom, ki pa bo še vedno mogoče na izrecno željo posameznika.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

S cepivom Janssen je bilo v Slovenji cepljenih več kot 136 tisoč ljudi, v državo pa je prispelo že več kot 230 tisoč odmerkov. Preostanek cepiva bo po besedah ministra Poklukarja država lahko donirala preko Covaxa in drugih mehanizmov. Foto: EPA

Etienne Laurent

Po dveh mesecih od tragičnega dogodka je komisija, ki je preiskovala primer 20-letne državljanke, ki umrla po cepljenju s cepivom Janssen, predstavila ugotovitve. Predstojnik mariborske območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje Zoran Simonovič je pojasnil, da je komisija, katere član je bil tudi sam, pridobila zdravstveno dokumentacijo omenjene pacientke, ki je po cepljenju razvila sindrom tromboze s trombocitopenijo. Tako so pregledali dokumentacijo od trenutka, ko je bila pacientka sprejeta v urgentno ambulanto nevrološke klinike, kjer je bila zdravljena. Prav tako so pregledali dokumentacijo, ki so jo pridobili od osebne zdravnice pacientke. "Komisija je potrdila, da je prišlo v tem primeru do razvoja sindroma tromboze s trombocitopenijo … Bili so izpolnjeni vsi kriteriji za postavitev te diagnoze. Prav tako je komisija ob proučitvi zdravstvene dokumentacije v času pred cepljenjem ugotovila, da ni bilo ugotovljenih stanj, ki bi lahko vplivala na potek težav po cepljenju," je povedal Simonovič. Komisija je tako soglasno ocenila, da je v tem primeru šlo za gotovo povezanost cepljenja s cepivom Janssen s tragičnim zapletom.

Pri razvoju cepiva sodelovalo 27 tisoč ljudi

Profesor na Fakulteti za farmacijo Borut Štrukelj pove, da je bila Katja cepljena 16. septembra letos z enim odmerkom cepiva Janssen. "V kliničnih študijah je pri razvoju cepiva Janssen sodelovalo 27 tisoč udeležencev, kar je ena od največjih kliničnih študij pri cepivih doslej." Kot je znano, je Janssen poleg cepiva AstraZenece eno od dveh vektorskih cepiv proti koronavirusu, ki sta bili uporabljeni v Sloveniji. "Cepljenje z vektorskimi cepivi proti covidu-19 je lahko povezano z zelo redkim pojavom sindroma tromboze - strdkov, ki so lahko v telesu ali možganih, skupaj s trombocitopenijo - stanjem, ko je pa v določenih delih telesa premalo trombocitov," razlaga Štrukelj in poudarja, da je v povzetku glavnih značilnosti cepiva Janssen pogostost takšnih primerov ocenjena na manj kot ena na deset tisoč. V ZDA, kjer je Janssen edino vektorsko cepivo v uporabi, so doslej zabeležili 28 primerov na 8,7 milijona odmerkov tega cepiva, predvsem pri ženskah med 30. in 37. letom starosti. V Evropski uniji je bilo do 30. oktobra uporabljenih 16,3 milijona odmerkov cepiva Janssen, v povezavi s cepivom pa je bilo nedvoumno dokazanih šest primerov smrti.

Poklukar: Vse žrtve covida-19 imajo svoja imena in družine

Minister za zdravje Janez Poklukar napoveduje, da bo z ugotovitvami komisije seznanil posvetovalno skupino za cepljenje, ki ji bo predlagal, da ustavi cepljenje z omenjenim cepivom oziroma da se v Sloveniji cepljenje s tem cepivom omogoči edino na izrecno zahtevo posameznika, ki to potrdi s podpisom. "To pomeni, da trenutno uveljavljen začasni protokol cepljenja s cepivom Janssen postane trajen." Poklukar je ob tem državljane še enkrat pozval k cepljenju: "Ni moj namen relativizirati smrti, kajti ta smrt se me je izredno dotaknila, pa vendar kot minister vsakodnevno razmišljam tudi o 5553 žrtvah covida-19. Kajti vsak od njih ima prav tako ime in svojo družino."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta