Predsedniške volitve na Hrvaškem: Milanović napoveduje zmago tudi v drugem krogu

M.R., STA
23.12.2019 09:16
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zoran Milanović med nagovorom svojih podpornikov. 
EPA

Hrvaški volivci so v prvem krogu predsedniških volitev največ glasov namenili nekdanjemu premierju Zoranu Milanoviću in sedanji predsednici Kolindi Grabar-Kitarović. Ker nihče izmed njiju ni dobil zadostne podpore za zmago v prvem krogu, bodo morali volivci med njima izbirati v drugem krogu. 
Milanović je glede na delne še neuradne izide prejel 29,57 odstotka glasov, Grabar-Kitarovićeva pa 26,65 odstotka. Na tretjem mestu je Miroslav Škoro, ki je dobil 24,42 odstotka, Mislav Kolakušić 5,87 odstotka, Dario Juričan 4,61 odstotka, ostali kandidati pa so prejeli manj kot 3 odstotke glasov. 
Prvega kroga volitev se je kljub slabemu vremenu udeležilo dobrih 51 odstotkov volilnih upravičencev, kar je nekaj več kot 1,9 milijona ljudi. Končne izide bo državna volilna komisija objavila danes ob 15. uri. 

Milanović: Drugorazrednih ne bo

"Menim, da sem zrel in pripravljen ter v dobri veri primeren za to delo, a to je več kot delo, to je način življenja. Nihče se na Hrvaškem, kjer bom jaz predsednik, ne bo počutil kot drugovrsten državljan ali državljanka. Nihče," je danes zjutraj Milanović zapisal na svojem Facebook profilu.
{facebookpost}https://www.facebook.com/ZoranMilanovic/posts/2436869006578725{/facebookpost}
Že sinoči je v zmagoslavnem nagovoru pred svojimi privrženci v zagrebški Tvornici kulture zahvalil vsem, ki so mu zaupali glasove. Pozval je volivce, naj spremljajo predvolilno kampanjo pred drugim krogom volitev ter naj 5. januarja zaupajo svoj glas njemu. "Naj zmaga boljši. Ta sem pa jaz," je izpostavil Milanović. Dodal je, da se zaveda, da ni všeč vsem na Hrvaškem ter da pričakuje civilizirano tekmo v drugem krogu.
"Nihče v Hrvaški, v kateri bom predsednik, ne bo državljan ali državljanka drugega razreda. V Hrvaški nihče ne sme biti zanemarjen. Imate pravico do sreče in mirnega življenja," je poudaril Milanović. Napovedal je, da bo po vstopu v predsedniški urad lojalen samo hrvaški ustavi. Nagovor so spremljali evforično ploskanje in klici "Zoki, Zoki" in "Zmaga, zmaga" navdušenih privržencev, ki so proslavljali volilni uspeh nekdanjega hrvaškega premierja.
Manj zadovoljni so bili v volilnem štabu prve hrvaške predsednice, ki je v nagovoru pred svojim privrženci v zagrebškem poslovnem poslopju City Plaza pozvala hrvaške državljane k enotnosti in podpori v drugem krogu. Ob tem je izpostavila Škora kot "sokandidata" ter dejala, da se "morajo zdaj vsi združiti in se odpraviti po zmago".

Kolinda Grabar-Kitarović po razglasitvi prvih delnih izidov.
EPA
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta