Predsedniške volitve na Hrvaškem: presenečenje z levice

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
22.12.2019 19:13

Glede na rezultate vzporednih volitev se bosta v drugem krogu za predsedniški položaj udarila Zoran Milanović (SDP) in Kolinda Grabar-Kitarović (HDZ).

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zmagovalec prvega kroga je socialdemokrat Zoran Milanović. 
Reuters

Vse kaže, da bodo hrvaški volilni upravičenci, okoli 3,85 milijona jih je, v drugem krogu predsedniških volitev 5. januarja izbirali med kandidatov levice, socialdemokratom Zoranom Milanovićem, in sedanjo predsednico Kolindo Grabar-Kitarović iz vrst vladajoče HDZ. Toda bolj zanimivo je, da je glede na vzporedne volitve v prvem krogu slavil Milanović z več kot 30 odstotki osvojenih glasov, medtem ko so se glasovi desnice razdelili med Grabar-Kitarovićevo in neodvisnim kandidatom, nekdanjim članom HDZ Miroslavom Škorom. Nihče od preostalih kandidatov se ni niti približal desetim odstotkom. Volilna udeležba je bila nekoliko višja kot na predsedniških volitvah pred petimi leti, gibala naj bi se bila okoli 50 odstotkov.

Dosedanji predsednici kljub šele drugemu mestu v drugem krogu volitev dobro kaže, saj bo verjetno dobila tudi glasove tretjeuvrščenega Miroslava Škora.
Reuters
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta