Preiskava atentata: Teorije zarote o napadalcu, Trump na konvenciji o enotnosti

Jon Knez Jon Knez
15.07.2024 18:57

Trump prosi za donacije, Biden je takoj po poskusu atentata ustavil politične oglase proti Trumpu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Trump je izrazil upanje, da mu bo neuspeli atentat pomagal do zmage na volitvah.
Reuters

Ameriški zvezni preiskovalni urad FBI v mestu Butler v zvezni državi Pensilvanija še preiskuje neuspeli sobotni atentat na nekdanjega ameriškega predsednika in predsedniškega kandidata Donalda Trumpa. Motiv, zakaj je 20-letnik ustrelil Trumpa, še ni znan. So pa na dan prišle nove podrobnosti o atentatorju, ki so ga pripadniki tajne službe, ki varuje predsednika, bivše predsednike in predsedniške kandidate, takoj po napadu ubili. Šlo naj bi za 20-letnega Thomasa Matthewa Crooksa. Policija, kot poročajo ameriški mediji, ni imela podatkov o njegovi morebitni kriminalni preteklosti. Preiskovalci so ugotovili, da je streljal s polavtomatsko puško, kakršne se pogosto uporabljajo v strelskih pohodih v ZDA. Crooks naj bi bil registriran republikanski volivec, čeprav bi na letošnjih predsedniških volitvah novembra šele prvič imel volilno pravico. Naj bi pa v preteklosti doniral 15 dolarjev za neki projekt demokratske stranke. 

Preiskavo neuspelega atentata vodi FBI. 
Reuters

Orožje atentator vzel očetu

Kot je že znano, je Trumpa naboj le oplazil po desnem uhlju. Guverner Pensilvanije Josh Shapiro pa je v nedeljo sporočil, da je bil v streljanju kot kolateralna žrtev ubit gasilec Corey Comperatore, ki je pred streli skušal zaščititi svoje najbližje. Še dva človeka sta bila ranjena. Crooks je streljal s strehe bližnjega objekta, oddaljene nekaj več kot sto metrov. Na spletu so zaokrožili posnetki, kako oborožen hodi po strehi. To naj bi bil videl policist, a se je umaknil, ko je Crooks vanj uperil puško.

Reuters

 

Puško naj bi vzel očetu, ki ima, kot poroča CNN, registriranih več kot 20 kosov strelnega orožja. Policija je v njegovem avtomobilu in doma našla tudi eksplozivna sredstva. Ameriški mediji so govorili z nekaj napadalčevimi nekdanjimi sošolci. Ti so ga sicer opisali kot mirnega, a omenili, da je v šolo rad prihajal v lovskih oblačilih in razlagal o orožju. Prijateljev naj ne bi imel veliko, v šoli pa naj bi bil pogosto žrtev nasilja. Televizija ABC je navedla, da se je pred leti želel pridružiti šolski strelski ekipi, a naj bi ga zavrnili, ker je slabo meril. 

Biden: Politika ni prostor za ubijanje

Predsednik ZDA Joe Biden, ki se je sicer odzval takoj po napadu in ga obsodil, je v nedeljo zvečer nagovoril Američane. Pozval je k znižanju politične temperature. "Politika ne sme nikoli biti dobesedno bojišče, niti prostor za pobijanje. Ne glede na to, kako močna so naša prepričanja, pa se nikoli ne smemo spustiti v nasilje. Čas je, da ohladimo razmere. Nekdanji predsednik je bil ustreljen. Ameriški državljan je bil ubit, ko je preprosto uveljavljal svojo svobodo za podporo kandidata po svoji izbiri. V Ameriki ne smemo in ne moremo iti po tej poti. V zgodovini smo jo že prehodili. Nasilje nikoli ni bilo rešitev," je dejal v govoru, ki so ga neposredno prenašale ameriške televizije.

Američane je iz ovalne pisarne v zvezi z atentatom nagovoril predsednik Joe Biden. 
Reuters

Trump, ki je po neuspelem atentatu prenočil v New Jerseyju, je svoje podpornike v nedeljo prosil za donacije za predsedniško kampanjo. "Jaz sem Donald J. Trump in nikoli se ne bom predal! Vedno vas bom imel rad, ker ste me podprli. Enotnost. Mir. Naj bo Amerika spet velika," je Trump sporočil podpornikom v elektronskem pismu s povezavo na spletno stran za donacije od 24 do 3300 dolarjev. V sporočilo je pripel svojo fotografijo neposredno po atentatu. S poskusom atentata služijo tudi druge organizacije in podjetja. Biden je medtem takoj po poskusu atentata ustavil politične oglase proti Trumpu, s katerim se bo pomeril na predsedniških volitvah 5. novembra.

Trump zavrgel govor, kritičen do Bidna

Včeraj se je v Milwaukeeju, zvezni državi Wisconsin, začela konvencija republikanske stranke. Trump je tja prispel že v nedeljo zvečer. Varnost je zaradi atentata zelo poostrena. Na konvenciji, ki poteka v dvorani Fiserv Forum, kjer domače tekme igra NBA-ekipa Milwaukee Bucks, se je zbralo 2429 republikanskih delegatov, ki bodo Trumpa potrdili kot predsedniškega kandidata velike stare stranke.

Trumpovo letalo v Milwaukeeju 
Reuters
Republikanska konvencija se je včeraj pričela v Milwaukeeju. 
EPA

Kot je povedal novinarjem, je imel za konvencijo pripravljen govor, v katerem bi ostro kritiziral Bidnovo administracijo, a ga je zavrgel. Odločil se je, da bo raje govoril o enotnosti. "Ne vem pa, ali je to mogoče. Ljudje so zelo razdvojeni." Je pa izrazil upanje, da mu bo neuspeli atentat pomagal do zmage na volitvah. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta