Preiskava New York Timesa: Masaker na ukrajinski tržnici verjetno povzročila izgubljena ukrajinska raketa

M.R.
19.09.2023 11:18

Ameriški časnik ugotavlja, da bi lahko pokol na tržnici na vzhodu Ukrajine povzročila ukrajinska in ne ruska raketa, kot to trdijo ukrajinske oblasti. Umrlo je več kot 15 civilistov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Posledice raketne eksplozije na tržnici v Kostjantinivki.
Profimedia

Raketni napad na središče mesta Kostjantinivka v regiji Doneck je bil eden najbolj smrtonosnih napadov v zadnjih nekaj mesecih v Ukrajini. Ubitih je bilo najmanj 17 civilistov, več kot 30 pa jih je bilo ranjenih. Raketa je namreč zadela tržnico, deli, s katerimi je bila napolnjena bojna glava, so prebijali okna in zidove. Nekatere žrtve so bile ranjene do neprepoznavnosti. 

Manj kot dve uri po napadu je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski odgovornost za napad pripisal ruskim "teroristom". So pa ta napad bolj podrobno preučili novinarji ameriškega časnika New York Times. Zbrali so delčke rakete, satelitske posnetke, izjave prič in objave na družbenih omrežjih. 

Na podlagi vsega zbranega ugotavljajo, da bi lahko šlo za ukrajinsko raketo sistema protizračne obrambe Buk, ki je zašla. Zdi se, da je šlo za tragično nesrečo. Strokovnjaki za protizračno obrambo so povedali, da rakete, kot je ta, ki je zadela tržnico, lahko skrenejo s poti iz več razlogov. Med drugim gre lahko za okvaro na elektronskem sistemu ali pa na raketnih krilcih, ki se lahko poškodujejo ali pa jih odtrga v času lansiranja rakete. 

Kaj pravijo Ukrajinci?

Morebitna okvara bi se lahko zgodila med bitkami v okolici mesta. Ruske sile so namreč noč pred tem incidentom obstreljevale Kostjantinivko, na lokalnem profilu na omrežju Telegram pa so poročali tudi o ukrajinskem topniškem napadu iz mesta le nekaj minut, preden je raketa priletela na tržnico.

Predstavnik ukrajinskih sil je povedal, da varnostna služba preiskuje incident in da ga zaradi zakonodaje ne more komentirati. Sprva so ukrajinske oblasti skušale preprečiti ameriškim novinarjem, da bi prišli na kraj, kamor je udarila raketa, in da bi dobili ostanke rakete. Na koncu jim je le uspelo priti na kraj, kjer so lahko govorili s pričami in pridobili ostanke uporabljenega orožja. 

Raketa priletel iz smeri pod nadzorom Ukrajine

Posnetki varnostnih kamer kažejo, da je projektil priletel v Kostjantinivko iz smeri ozemlja, ki je pod nadzorom ukrajinskih sil. Ko se zasliši zvok rakete, ki se približuje, se zdi, da najmanj štirje pešci istočasno obrnejo glavo proti temu zvoku. Obrnjeni so proti kameri, v smeri ozemlja, ki je pod nadzorom ukrajinskih sil. Nekaj trenutkov, preden raketa udari, pa se na strehah avtomobilov vidi odsev rakete, pri čemer je vidno, da je priletela iz severozahoda. 

Bojna glava eksplodira nekaj metrov nad tlemi, neposredno preden pade na tla. Pri tem se delčki v bojni glavi razletijo na vse strani. Nastali krater in poškodbe, ki se raztezajo od mesta detonacije do kraja, kjer je raketa padla na tla, se ujemajo s tezo, da je raketa priletela iz severozahoda, je za NYT povedal strokovnjak za eksploziv. 

Ukrajinci so tik pred napadom izstrelili dve raketi

Dokazi, ki jih je pridobil NYT, kažejo, da je nekaj minut pred udarom ukrajinska vojska proti ruskim silam iz Družkivke, ki leži 16 kilometrov severozahodno od Kostjantinivke, izstrelila dve raketi zemlja-zrak. 

Novinarji NYT so bili v Družkivki, ko so ob 14. uri slišali izstrelitev rakete, nekaj minut kasneje pa je sledila še druga izstrelitev. Član ameriške novinarske ekipe je v mestu povsem naključno posnel zvok prve izstrelitve. Meščani Družkivke so prav tako v tem času na Telegramu poročali o izstrelitvi druge rakete. "Še ena," se je glasila objava na Telegramu ob 14.03. Prebivalci, ki so bili v bližini izstrelitve, so dejali, da je šlo za nenavadno glasno izstrelitev. 

Časovno se vse skupaj sklada z udarom rakete, ki je ob 14.04 priletel na tržnico v Kostjantinivki.

Ukrajinska raketa verjetno ni zadela cilja

Poleg tega je ena izmed dveh prič, ki sta govorili z novinarji NYT, povedala, da je videla raketi, ki sta leteli v smeri Kostjantinivke. Ukrajinski vojak, ki je bil nameščen v Družkivki, je pod pogojem anonimnosti potrdil, da je slišal izstrelitev dveh projektilov v skoraj istem času.

Ena izmed prič je tudi povedala, da sta bili raketi izstreljeni s polja na periferiji Družkivke, z mesta, ki so ga po besedah lokalnih prebivalcev uporabljale ukrajinske sile. S tega polja so tudi že v preteklosti izstreljevali rakete protizračne obrambe. 

Novinarji, ki so obiskali to polje, so večkrat opazili sledi, da ga je pred kratkim uporabljala ukrajinska vojska. Vidni so tudi rovi, jame za odpadke in sledi gosenic večjih vojaških vozil. 

Še en ključni pokazatelj so sledi ognja. Različne rakete protizračne obrambe, ki jih izstrelijo z zemlje, na zadnjem delu velikega vozila med izstrelitvijo zažgejo travo. Analiza satelitskih posnetkov v različnem časovnem obdobju je pokazala nove sledi izstreljevanja v bližini rovov na dan, ko je raketa priletela na tržnico, kar bi lahko potrdilo, da so tisti dan s tistega mesta izstreljevali rakete. 

Kaj pravijo sledi rakete?

Po napadu so ukrajinske oblasti sporočile, da so ruske rakete uporabile raketo protizračnega sistema S-300, ki jih Rusija uporablja za prestrezanje letal in za napade na cilje na zemlji. Vendar pa ima ta raketa drugačno bojno glavo od tiste, ki je eksplodirala v Kostjantinivki. 

Železne fasade zgradb, ki stojijo najbližje mestu, kamor je udarila raketa, so bile preluknjane s stotinami kvadratnih ali pa pravokotnih lukenj, verjetno so jih povzročili predmeti kockaste oblike. Fragmenti in tudi luknje sovpadajo s polnilom bojne glave, ki ga nosi raketa 9M38, ki ga izstreljuje sistem protizračne obrambe Buk. Znano je, da imajo ta sistem tako ukrajinske kot tudi ruske sile. Nekatere luknje so ožje od 10 milimetrov, nekatere pa so malo večje. Polnilo rakete 9M38 vsebuje delce dveh različni velikosti: 8 in 13 milimetrov. 

Vse kaže na to, da je šlo za raketo, ki so jo izstrelili Ukrajinci

Novinar NYT je pregledal tudi ostale fragmente projektilov, ki so jih našli na več lokacijah v Ukrajini. Šlo naj bi za delce raket ruskih sistemov protizračne obrambe S-300, S-400 in Buk ter še dveh ameriških sistemov protizračne obrambe. Oblika in mere kažejo na to, da je na tržnico priletela raketa 9M38. 

Dva neodvisna vojaška strokovnjaka za uničevanje bomb, ki ne želita biti imenovana, sta prišla do enakega zaključka - da delci najdene rakete na tržnici najbolj sovpadajo z raketo sistema Buk. Ta ima največji domet dobrih 43 kilometrov, ni pa jasno, zakaj je raketa padla na Kostjantinivko. Možno je, da se je pokvarila in padla, preden je zadela tarčo. 

V vsakem primeru pa je na tako kratki poti - manj kot 16 kilometrov - projektil najverjetneje padel, še preden je porabil gorivo v raketnem motorju, ki bi eksplodiralo ali zagorelo ob eksploziji. To lahko tudi pojasni sledi gorenja na tržnici.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta