Prepogljivi telefoni v roke premožnih uporabnikov

Gregor Grosman Gregor Grosman
26.02.2019 18:15

V Barceloni od ponedeljka vsi vidnejši proizvajalci predstavljajo svoje mobilne novosti, nekateri pa so jih že nekaj dni prej.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Tehnološki navdušenci vsako leto nestrpno pričakujejo konec februarja oziroma začetek marca, ko se v Barceloni na kongresu mobilne telefonije, znanem pod kratico MWC (Mobile World Congress), zberejo vsi vidnejši proizvajalci, ki so kakorkoli povezani z dogajanjem na področju mobilne telefonije. Letošnji najbolj vroči trend so (končno) širitev omrežja pete generacije (5G) med običajne uporabnike - več proizvajalcev je namreč predstavilo mobilne telefone, ki podpirajo 5G in s tem povezan hiter prenos podatkov -, in prepogljive mobilne naprave.

Telefon in tablica v enem

Največji proizvajalec mobilnikov, družba Samsung, je že nekaj dni pred kongresom predstavil svoj 1750 evrov dragi prepogljivi mobilnik, dolgo pričakovani galaxy fold. Odlikuje ga brezkončni dinamični prepogljivi zaslon AMOLED v notranjosti z diagonalo 18,54 centimetra (7,3 palca), prinaša pa nove možnosti večopravilnosti in omogoča enostavno upravljanje s tremi aplikacijami. Kot je ob predstavitvi ponosno dejal DJ Koh, predsednik in izvršni direktor poslovanja IT in mobilnih komunikacij pri Samsungu Electronics: "Samsung odpira novo poglavje v zgodovini mobilnih tehnologij, saj dokazuje, kaj je še možno pri pametnem telefonu. Galaxy fold predstavlja popolnoma novo kategorijo, ki odkriva nove zmogljivosti, ki jih doslej še nismo videli."

EPA
EPA

Pri nas omrežja 5G še v povojih

Južnokorejski LG je v nedeljo v Barceloni predstavil novi mobilnik LG V50 ThinQ 5G. Ta sicer še ne premore prepogljivega zaslona, je pa nanj mogoče priključiti dodaten zaslon. Kitajski proizvajalec Xiaomi je prav tako skočil na vlak pete generacije z modelom Mi Mix 3 5G. Stal bo 600 evrov. Motorola je včeraj predstavila novo družino Moto g7 in Moto z3 s 5G moto modom, prvim svetovnim 5G nadgradljivim pametnim telefonom. HTC Vive pa je v okviru 5G med drugim izpostavil usposabljanja v virtualni resničnosti na področju varnosti na gradbišču in zdravniške simulacije za medicinske sestre.
Večini predstavljenih 5G-novosti je skupno to, da bodo na voljo od aprila naprej, ko naj bi bila po svetu vzpostavljena tudi prva omrežja pete generacije. HMD Global, finsko podjetje, ki ima pod svojim okriljem blagovno znamko mobilnikov Nokia, pa bo 5G-mobilnik predstavil šele leta 2020. So pa navdušili z nokio 9 pureview, ki ima kar pet kamer na hrbtni strani.

Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta