Pri Gibraltarju grozi potopitev velikega tankerja

STA, A.L.
30.08.2022 19:17

Blizu Gibraltarja sta trčila naftni tanker in tanker, ki je prevažal utekočinjen zemeljski plin.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Prvemu tankerju, ki prevaža 183 ton surove nafte, 250 ton dizla in 27 ton mazivnih olj, zdaj grozi, da bo potonil v bližini obale. Oblasti Gibraltarja svarijo pred nevarnostjo razlitja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tanker, ki pluje pod zastavo Tuvaluja, se namreč nagiba, njegov premec pa je že na morskem dnu. Nahaja se le 200 metrov od plaže Catalan Bay na vzhodni strani Gibraltarja, na skrajnem jugu Španije. 24 članov posadke ostaja na plovilu in niso v nevarnosti, saj jih lahko kadarkoli evakuirajo.

Radio GBS še poroča, da so potapljači na trupu 178 metrov dolge ladje pod gladino morja našli luknjo, veliko deset krat štiri metre.

Na območju med potapljajočim se plovilom in obalo so kot preventivni ukrep namestili kakih 400 metrov plavajočih pregrad.

Poškodovani tanker OS 35 je bil sicer na poti iz Gibraltarja na Nizozemsko. Skoraj 300-metrski tanker, ki je pod zastavo Marshallovega otočja prevažal utekočinjeni plin, medtem v trčenju praktično ni bil poškodovan, poroča dpa. Vzrok trčenja, do katerega je prišlo nedaleč od pristanišča, ni znan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta