Prihaja po manekenki Melaniji v Belo hišo učiteljica Jill?

Denis Živčec Denis Živčec
03.11.2020 18:45

V ZDA še preštevajo glasove, svet pa se sprašuje, kdo je ženska, ki bi v Beli hiši na mestu prve dame lahko zamenjala Melanio Trump.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Trenirka in krilo. Ni dvoma, Jill Biden je modno izrazito bolj sproščena od Melanie Trump.
Profimedia

Težko bi bila bolj drugačna od Melanie Trump. Devetnajst let starejša, svetlolasa, modno izrazito bolj sproščena in ambiciozna tako zelo, da bo svoje profesorsko delo očitno nadaljevala, tudi če njen mož postane novi predsednik Združenih držav Amerike. Kar bo najbrž povzročilo veliko dodatnega dela predsedniškemu varovanju, a hkrati prekinilo tradicijo prvih dam, ki so le prve dame. Zgolj seganja v roko, nasmihanja in organiziranja dobrodelnih čajank 69-letna Jill Biden noče sprejeti, čeravno ji ob moževi visoki politični funkciji in devetih milijonih dolarjev na njegovem bančnem računu nikakor ne bi bilo treba delati. V ZDA volilne glasove še preštevajo, svet pa se sprašuje, kdo je ženska, ki bi lahko postala nova prva dama. Kaj sploh vemo o Jill Biden? To, da bo tabloide zagotovo dolgočasila veliko bolj od Sevničanke. Pa tudi, da je Bidnova druga žena in da mu je po tragediji pomagala najti ljubezen.

Med kampanjo pregledovala šolske naloge

Ob prvi izvolitvi je Biden postal peti najmlajši senator v zgodovini ZDA, a je njegovo politično zmagoslavje 18. decembra 1972 zasenčila huda prometna nesreča, v kateri sta umrli njegova žena Neilia Hunter in enoletna hčerka Naomi Christina, sinova Beau in Hunter pa sta bila hudo poškodovana, imela sta zlomljeni nogi in manjši poškodbi lobanje. Zgodilo se je, ko se je 30-letna Neilia z otroki namenila kupiti božično drevesce. Peljala je na zahod Hockessina v zvezni državi Delaware, ko je v križišču z desne v njen avto trčil tovornjak. Kot kaže, je gledala v nasprotno smer in vozila ni opazila. Joe Biden je kasneje trdil, da je bil Curtis Dunn, voznik tovornjaka, ki je umrl leta 1999, pijan. Po nesreči je Biden skrbel za sinova, v službo v Washington pa se je odtlej vsak dan vozil z vlakom, kar je počel vse do izvolitve za podpredsednika ZDA. Leta 1977 se je poročil s Jill Tracy Jacobs, s katero sta leta 1981 dobila hčerko Ashley Blazer. V senatu je Biden nekaj časa vodil odbor za mednarodne odnose in pravosodni odbor v času najbolj odmevnih zaslišanj kandidatov za vrhovno sodišče. Takrat se je zameril ženskim skupinam, ker ni dovolil zaslišanja prič, ki bi potrdile navedbe, da je Anito Hill spolno nadlegoval republikanski kandidat za vrhovnega sodnika Clarence Thomas.

Možu Joeju je stala ob strani vse predvolilno obodbje.
Reuters

Jill Biden je zapisana izobraževanju. Vrsto let je bila profesorica angleščine, v psihiatrični bolnišnici je poučevala otroke s čustvenimi težavami. Leta 2007 je doktorirala iz pedagogike. Zaposlena je bila tudi v času, ko je bil njen mož podpredsednik ZDA in je bila prva podpredsednikova soproga v zgodovini ZDA, ki je opravljala plačano službo. Znana je po tem, da je med kampanjo pregledovala šolske naloge. Bidnova je napovedala, da bo poučevanje nadaljevala, tudi če se bo preselila v Belo hišo. Sodeluje v prizadevanjih za ozaveščanje o raku na dojki.

​Poslala jo je mrtva Bidnova prva žena

V času, ko je bil njen soprog podpredsednik, si je s prvo damo Michelle Obama zelo prizadevala za izboljšanje statusa vojaških družin. Z Obamo sta navezali zelo tesne, prijateljske stike. Med predsedniško kampanjo je vseskozi spremljala nekaj let starejšega moža in v zdravstveni krizi zaradi pandemije koronavirusa skrbela za njegovo varnost.

Njen dekliški priimek je Jacobs, a bi v resnici moral biti Gicoppa. Njen italijanski dedek je ocenil, da jim bo z bolj anglosaksonsko zvenečim priimkom v življenju lažje. Oče je bil bančnik, mama gospodinja, ki je imela škotske in angleške korenine. Z modo se Jill ukvarja veliko manj od Melanie, čeravno se je nekoč vpisala na študij modnega trženja in se nekajkrat preizkusila celo kot model. Rada ima živahne barve in udobne kroje, ki jih dopolni z markantnimi dodatki. Rada nosi čevlje z visoko peto, med predvolilno kampanjo so njen zaščitni znak postali čezkolenski škornji z napisom Vote. Volite. Te škornje Stuarta Weitzmana je mogoče kupiti za 695 dolarjev.

Mpnc

Danes se učiteljica angleščine spominja, da jo je z Bidnom seznanil njegov brat, na prvem zmenku pa sta si v kinu ogledala film Moški in ženska. Ob slovesu ji je segel v roko. "Mama, končno sem spoznala džentelmena," je dejala doma. Privolila je šele v njegovo peto snubitev. "Pri 26 letih me je skrbelo, ali lahko zacelim razbito družino. A Joe je svojima fantoma dejal, da jim je mamica poslala Jill," je dejala v nekem intervjuju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta