Proces desetletja: Obtoženih kar 355, sodišče bo zaslišalo več kot 900 prič

ZUR
13.01.2021 16:52
Dobro leto po aretaciji vpletenih v kalabrijsko mafijsko združbo se je v Italiji začelo obsežno in za javnost zanimivo sojenje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mafijski umori so na jugu Italije še vedno del vsakdanjosti. Fotografija je simbolična.
EPA

V Italiji se je začelo največje sojenje v zadnjih desetletjih, na katerem so pred sodnika sedli obtoženci, tesno povezani z mafijsko združbo 'Ndrangheta. Obtoženih je kar 355 članov kalabrijskega klana, med njimi tudi podkupljivi uradniki, politiki, odvetniki, računovodje in celo lokalni šef policije, seveda pa tudi mnogi domnevni člani kalabrijske mafije. Na sodišče je vabljenih tudi več kot 900 prič. Sojenje, ki naj bi trajalo več kot dve leti, poteka v posebej prirejeni stavbi v južni regiji Kalabrije, tako rekoč v osrčju ozemlja, ki ga je obvladovala 'Ndrangheta. Nekdanji klicni center v mestu Lamezia Terme so preuredili v sodno dvorano, v kateri je dovolj prostora za nekaj sto ljudi, ki bodo želeli v živo spremljati sojenje.

V nasprotju z zadnjim sojenjem članom več družin, vključenih v mafijsko združbo Cosa Nostra na Siciliji, ki je potekalo med letoma 1986 in 1992 v Palermu, se tokratno osredotoča le na družino Mancuso, ki je največji del razširjene mafije 'Ndrangheta. Čeprav je 'Ndrangheta zdaj večja od Cose Nostre, naj bi ​bil Mancusov klan do sedemdesetih let prejšnjega stoletja deloval večinoma samo v kalabrijski provinci Vibo Valentia.

Svoje lovke pa naj bi bil kasneje razširil daleč čez meje Kalabrije, postal naj bi vplivnejši, kot je bila Cosa Nostra na Siciliji. Mancusovi so znani tudi po tesnih povezavah z nekaterimi vplivneži v ZDA, povezani so z italijansko lokalno politiko in javno upravo, vmešavali naj bi se tudi v lokalno gospodarstvo. Strokovnjak za organizirani kriminal Enzo Ciconte je prepričan, da bi lahko bilo sojenje zadnji udarec za Mancusove.

Med nedavnim predobravnavnim narokom so več kot tri ure prebirali imena obtoženih. Tožilci so prepričani, da 'Ndrangheta nadzoruje dobavo ogromnih količin kokaina, ki prihaja v Evropo iz Južne Amerike in drugod. Več sto obtožencev pa ne bremeni le trgovanje z mamili. Soočili jih bodo z več obtožbami, med drugim zaradi vpletenosti v umore, izsiljevanja, oderuštvo, pranje denarja, zlorabo položaja in korupcijo. Policisti so med akcijo zasegli za 15 milijonov evrov gotovine. "To sojenje kaže, kako globoko je zakoreninjena 'Ndrangheta v družbi," je za tiskovno agencijo AFP povedal Federico Varese, profesor kriminologije na univerzi v Oxfordu. "Šokantno je, da je na nekem ozemlju kriminalna združba tako močno zakoreninjena, da je potrebno sojenje več sto ljudem." Najslavnejši italijanski tožilec proti mafiji, 62-letni Nicola Gratteri, ki je koordiniral in vodil celotno operacijo, zaslužen pa je tudi za veliko racijo, ki se je po namigu zgodila decembra 2019, že več kot tri desetletja živi pod policijsko zaščito. Obljubil je, da bo odstranil "zadušljivo 'Ndrangheto, ki ljudem vliva strah v kosti in jemlje sapo". A profesor Varese ob tem opozarja, da sojenje ne bo pomenilo konca skupine. "Lahko jih vržete v zapor, če pa ne odstranite temeljnega vzroka njihovega obstoja, se bodo samo razmnožili," je prepričan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta