Profesor z beograjske fakultete za politične vede Đorđe Pavičević: Dovolj imajo korone - in Vučića

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
09.07.2020 18:12

Profesor z beograjske fakultete za politične vede Đorđe Pavičević meni, da proti Vučiću protestirajo zelo različne skupine ljudi, k nemirom pa spodbujajo tudi režimski provokatorji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Novi beograjski vsakdan
Reuters

Vnovični veliki protivladni protesti v Beogradu in še nekaterih srbskih mestih so se v sredo umirili šele okoli polnoči. Vlada tudi o drugih zaporednih protestih - prvi so v Beogradu izbruhnili v torek zvečer in so trajali do zgodnjega sredinega jutra - govori kot o poskusu državnega udara. Z nezadovoljstvom prebivalcev zaradi ponovne uvedbe strogih ukrepov proti širjenju novega koronavirusa po njenem pač nimajo zveze. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je v sredo na tiskovni konferenci odgovornost za nemire pripisal desničarskim in profašističnim silam ter tajnim službam tujih držav.

Tepeni opozicija in novinarji

Toda ljudi je na ulice nagnala predvsem Vučićeva napoved, da bo zavoljo vnovičnega širjenja epidemije konec tedna znova uvedel policijsko uro, predvsem pa ogorčenje nad neodgovornostjo vlade, ki je pred volitvami, ki jih je del opozicije bojkotiral, dovolila športne in druge množične prireditve. Srbe so razjezili tudi posnetki brutalnega policijskega nasilja prvi dan protestov v torek. Policisti so proti protestnikom uporabili solzivec in pretepali tudi tiste, ki na protestih sploh niso sodelovali. V Beogradu so v sredo solzivec uporabili še protestniki, ki so na policiste zopet metali vse, kar jim je prišlo pod roke. Med protestniki sta jo skupila tudi vodja desničarskih Dveri Boško Obradović in voditelj Gibanja svobodnih državljanov Sergej Trifunović.
"Evo, to, da ima Trifunović razbito glavo, dokazuje, da nemire in nasilje spodbujajo vrinjenci vladajočega režima. Skrajnih desničarjev ni toliko, kot trdi oblast. Pa še ti so bolj pripadniki navijaških skupin, prej huligani kot politična ultradesnica. Je pa res, da so bolj vidni, ker se spopadajo s policijo," nam je po telefonu razlagal Đorđe Pavičević, profesor na beograjski fakulteti za politične vede. Dejal je, da še ni konec in da se bodo protesti nadaljevali. "Protestirajo zelo različne skupine ljudi, ki so na koncu z živci zaradi Vučićeve vladavine, enostranskega poročanja državnih medijev, groženj s protikoronskimi ukrepi in zlorabe politike v predvolilni kampanji, med volitvami in po njih," doda Pavičević. Na beograjski urgenci so povedali, da je bilo v Beogradu v sredo zvečer poškodovanih 36 ljudi, med njimi 19 policistov. Huje poškodovanih menda ni bilo. Policija je poškodovala med drugim več novinarjev, ki so se sicer legitimirali. Višje državno tožilstvo je včeraj sporočilo, da so postopke sprožili proti 25 osebam, ki so na dvodnevnih protestih osumljene povzročitve splošne nevarnosti in nasilnega obnašanja.

Vučić napoveduje "zmago države"

V Novem Sadu je bilo v sredo zvečer lažje ranjenih šest protestnikov in snemalec RTV Srbije, ko so ekipo televizije napadli protestniki. Protestov se je udeležilo okoli tisoč ljudi, vodilo jih je okoli sto pristašev desničarskih organizacij, ki so pozivali k "razbitju televizije". Najhuje je bila poškodovana mestna hiša. Zamaskirani protestniki so jo zasuli s kamenjem, baklami in molotovkami. Po poročanju srbske tiskovne agencije Beta policija poslopja ni zaščitila in ni posredovala. Protestniki so tudi razbili steklo na vhodnih vratih Radiotelevizije Vojvodine in okenska stekla na sedežu Vučićeve Srbske napredne stranke.
Protesti so ob okrepljenih policijskih enotah tudi na konjih in s psi v sredo zvečer v Beogradu potekali pred parlamentom in uradom predsednika države. Vučić se je na proteste odzval iz letala na poti v Pariz, kjer so govorili o Kosovu, kar naj bi motilo prej omenjene tuje agente. Izrazil je prepričanje, da bo "država zmagala". Protestniki sicer zahtevajo odstop direktorja srbske policije Vladimirja Rebića, notranjega ministra Nebojše Stefanovića in Vučića. Kot poroča regionalna televizija N1, zahtevajo tudi razpustitev kriznega štaba srbske vlade za covid-19 ter objavo točnega števila smrtnih žrtev in okuženih s koronavirusom.
Na družbenih omrežjih medtem delijo posnetke policijskega nasilja nad protestniki v Beogradu in Novem Sadu. Iz urada varuha človekovih pravic so sporočili, da so uvedli nadzor nad ravnanjem policistov med protesti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta