Prvi ukrajinski obveščevalec spregovoril o vzroku za smrt Alekseja Navalnega: "Morda vas bom razočaral"

M.R., Va
26.02.2024 10:00

Vodja ukrajinskih obveščevalnih služb je povedal, kaj naj bi bil vzrok za smrt ruskega opozicijskega voditelja, ki je umrl v ruskem zaporu. Sodelavci Navalnega želijo javno slovo v Moskvi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sobotni shod v spomin na Alekseja Navalnega v Zagrebu.
EPA

Glavni ukrajinski obveščevalec Kirilo Budanov trdi, da je ruski opozicijski voditelj Aleksej Navalni umrl zaradi krvnega strdka. "Morda vas bom razočaral, a kar vemo, je, da je res umrl zaradi krvnega strdka," njegovo izjavo navaja agencija Unian.

Družina in sodelavci Navalnega so za smrt obtožili Kremelj, kar pa uradna Moskva nenehno zavrača. Tudi Zahod je odgovornost za smrt političnega zapornika pripisal režimu ruskega predsednika Vladimirja Putina. Truplo so v soboto ruske oblasti predale materi, datum pogreba pa še ni bil obelodanjen javnosti. Ljudmila Navalna je povedala, da so jo ruske oblasti skušale prisiliti, da bi sina pokopala skrivaj. 

epa11180404 Kyrylo Budanov, Chief of the Main Intelligence Directorate of the Ministry of Defense of Ukraine, attends the Forum 'Ukraine. Year 2024' in Kyiv, Ukraine, 25 February 2024. According to the Preisdential Office, the main topics of the forum are the achievement of Ukrainian goals in the war, the development of the Ukrainian Defense and Security Forces, the operation of the Ukrainian defense-industrial complex, ensuring economic growth and Ukraine's integration into the world markets, the implementation of the Ukrainian Peace Formula, security commitments for Ukraine, and the protection of people. EPA/SERGEY DOLZHENKO EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO
Sergey Dolzhenko

Danes so sodelavci pokojnega Navalnega sporočili, da želijo do petka pripraviti javno komemoracijo v Moskvi. "Zahtevamo dvorano za javno slovo od Alekseja," je njegova tiskovna predstavnica Kira Jarmiš objavila na omrežju X.

Navalni govoril o skorumpiranih londonskih uradnikih

Britanska televizija Sky News je objavila do zdaj neobjavljen intervju z Navalnim, ki naj bi nastal leta 2020. V intervjuju je omenil "skorumpirane uradnike" v Londonu, ki naj bi pomagali Putinovemu režimu. "Sem optimist. Upam, da teh 20 let Putinovega režima ni izklesano v kamen, da bi bila to naša usoda," je povedal. 

Te besede je izrekel štiri leta pred smrtjo. Spomnimo, da je v starosti 47 let umrl 16. februarja med prestajanjem 19-letne zaporne kazni v sibirski koloniji. Zgrudil naj bi se med sprehodom na dvorišču, umrl pa naj bi kljub temu, da so ga skušali oživljati.

Intervju je nastal februarja 2020, po vsej verjetnosti pa je bil to eden zadnjih njegovih intervjujev, ko je bil še popolnoma zdrav. Avgusta leta 2020 je bil namreč na letu proti Moskvi zastrupljen. 

Med drugim je govoril o ruski prihodnosti v Evropi, svoji lastni varnosti in kritikah na račun Velike Britanije in Zahoda zaradi odnosov do Putinovih sodelavcev. "Rekel bi, da Zahod ne dela prav ničesar. Zakaj skorumpirani uradniki še vedno živijo v Londonu? Zakaj še vedno hranijo številne izvrstne londonske odvetnike? Ti ljudje se zdijo zelo civilizirani. Prijalo vam bo sedeti in govoriti z njimi. Nosili bodo kravato in se lepo obnašali, istočasno pa služijo interesom popolnih banditov," je povedal pred štirimi leti. 

Poudaril je tudi, da je Rusija evropska država in da si vsi, ki v njej živijo, želijo biti del Evrope. "Upam, da vam bom čez 10 let, če bova spet govorila, lahko povedal, da smo uspeli premagati korupcijo," je med drugim dejal v pogovoru za dokumentarno serijo After The Fall (Po padcu), ki jo je režiral Matthew Torne

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta