Putin napoveduje nadaljevanje napadov na ukrajinsko energetsko infrastrukturo in sprašuje: "Kdo je začel?"

STA, M.R.
08.12.2022 17:57

Ruski predsednik Vladimir Putin je obljubil, da bo ruska vojska nadaljevala z zračnimi napadi na ukrajinsko energetsko infrastrukturo, zaradi katerih je več milijonov ljudi ostalo brez elektrike in vode.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ruski predsednik Vladimir Putin na podelitvi nagrad Zlata zvezda
EPA

"Veliko je hrupa zaradi naših napadov na energetsko infrastrukturo sosednje države. Da, to počnemo, toda kdo je to začel?" je na podelitvi nagrad v Kremlju vprašal Vladimir Putin in dodal, da kritike ne bodo ovirale ruskih bojnih nalog.

Ruske zračne napade je označil kot odgovor na eksplozijo na mostu, ki celinsko Rusijo povezuje s priključenim ukrajinskim polotokom Krim. Rusija je namreč odgovornost za eksplozijo pripisala Ukrajini. Prav tako je Putin obtožil Kijev, da je razstrelil daljnovode jedrske elektrarne Kursk in da ne dobavlja vode mestu Doneck na vzhodu Ukrajine.

"Če mestu z več kot milijon prebivalci ne zagotovite vode, je to genocid," je dejal ter pri tem Zahod obtožil popolnega molka in pristranskosti do Rusije. "Takoj ko se premaknemo in naredimo nekaj v odgovor, pa se po vsem vesolju širi vik in krik," je še dodal.

Nad Krimom sestrelili ukrajinski dron

Ruska stran je poleg tega danes sporočila, da so nad Črnim morjem v bližini Sevastopola sestrelile domnevno ukrajinsko brezpilotno letalo. "Zagotovo obstajajo tveganja, saj ukrajinska stran nadaljuje svojo politiko terorističnih napadov. Toda po drugi strani, informacije, ki jih dobivamo, kažejo, da se izvajajo učinkoviti protiukrepi," je v odzivu na sestrelitev letala povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Ločeno od tega incidenta je Rusija aretirala dve osebi, ki sta obtoženi vohunjenja za Ukrajino na polotoku Krimu, je danes sporočila ruska varnostno-obveščevalna služba FSB. "FSB je ustavila nezakonite dejavnosti dveh ruskih državljanov, ki sta osumljena veleizdaje v obliki vohunjenja v interesu varnostne službe Ukrajine," je navedeno v izjavi službe.

Ruska vojska je z orožjem letalskih sil v ukrajinski pokrajini Harkov ubila več kot 90 poljskih plačancev, je danes sporočilo rusko obrambno ministrstvo. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta