Putin se je oglasil po strmoglavljenju Prigožinovega letala: Bil je nadarjen podjetnik, delal je tudi napake

M.R.
24.08.2023 19:02

Prvič po strmoglavljenju letala, v katerem je bil tudi Jevgenij Prigožin, je o tem spregovoril ruski predsednik Vladimir Putin. Izrekel je sožalje družini pokojnega, hkrati pa je dejal, da je bil Prigožin nadarjen poslovnež.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jevgenij Prigožin in Vladimir Putin v moskovski restavraciji leta 2011.
Reuters

Po besedah Vladimirja Putina bo preiskava, ki bo pokazala, kaj se je zgodilo nekaj časa trajala. Ruski predsednik je navedel svoje informacije, ki naj bi kazale, da se je Jevgenij Prigožin v sredo vrnil iz Afrike, "kjer naj bi se srečal z določenimi uradniki". Mediji špekulirajo, da je bil v Zahodni Afriki, kjer naj bi se trudil pridobiti posle za svojo najemniško vojsko. Zahodni analitiki menijo, da naj bi se trudil spraviti Wagnerjevce tudi v Niger, kjer je bil pred kratkim izveden državni udar. 

V televizijskem nagovoru pa je Putin tudi poudaril, da Prigožina pozna že od začetka 90. let prejšnjega stoletja. Dodal je, da je Prigožin v življenju storil več resnejših napak, hkrati pa da si je prizadeval dosegati rezultate. "Tako za sebe, kot, ko sem ga prosil, tudi za skupno dobro, kot je bilo to v zadnjih mesecih," je povedal Putin. 

Potem je svoj govor nadaljeval v navezavi na dejstvo, da je bil v letalu, ki je strmoglavilo, tudi soustanovitelj Wagnerja Dimitrij Utkin. "Rad bi poudaril, da gre za ljudi, ki so pomembno pridonesli k našemu skupnemu cilju v boju proti neonacističnemu režimu v Ukrajini. To pomnimo in vemo in tega ne bomo pozabili," je dodal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta