(VIDEO) Našli trupla vseh desetih potnikov letala, na katerem je bil tudi Prigožin, odzval se je Biden

M.R., A.L., STA
23.08.2023 19:15

Vodja najemniške vojske Wagner Jevgenij Prigožin je bil med potniki, umrlimi v včerajšnjem strmoglavljenju letala pri Moskvi, poročajo ruske tiskovne agencije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Letalo z desetimi osebami na krovu je v večernih urah strmoglavilo med letom iz ruske prestolnice v Sankt Peterburg, pri čemer naj bi umrlo vseh sedem potnikov in trije člani posadke.

Da je bilo Prigožinovo ime navedeno med potniki ponesrečenega letala, je zvečer potrdila ruska zvezna agencija za zračni promet, ki je medtem že sprožila preiskavo o strmoglavljenju letala znamke Embraer. Kasneje so sporočili, da je bil Prigožin dejansko na letalu.

Jevgenij Prigožin se je pred dnevi pojavil na posnetku, ki naj bi nastal nekje v Afriki.
Reuters

Po njihovih navedbah je bil na istem letalu tudi poveljnik in soustanovitelj Wagnerja Dmitrij Utkin. Našli naj bi sicer že vseh deset žrtev strmoglavljenja.

Reuters

Ruske službe za izredne razmere so medtem sporočile, da so našle trupla vseh desetih potnikov. Letalo pred padcem ni kazalo nobenih težav vse do zadnjih 30 sekund, ko se je nenadoma spustilo in strmoglavilo. 

Ne spletu so se pojavili tudi posnetki, ki naj bi prikazovali strmoglavljenje letala.

Ameriški predsednik Joe Biden je novico o strmoglavljenju letala, na katerem naj bi bil Prigožin, komentiral z besedami, da ga ni presenetila. Na vprašanje, ali meni, da za tem stoji ruski predsednik Vladimir Putin, je odgovoril: "V Rusiji se ne zgodi prav veliko stvari, za katerimi ne bi bil Putin".

EPA

Konec junija je skupina Wagner, ki je pred tem zavzela Bahmut v Ukrajini, nato pa je nadzor nad mestom prevzela ruska vojska, izvedla enodnevni upor proti ruskim oblastem. Predvsem je bil uperjen proti ministru za obrambo Sergeju Šojguju. Nekaj dni po tem se je Prigožin sestal s Putinom. Po tem pa se je skupina Wagner umaknila v Belorusijo, ki pa jo je tudi že zapustila. Prigožin se je pred dnevi pojavil na posnetku, ki naj bi nastal v Afriki.

Putin je organizatorje upora označil za izdajalce, ki da so Rusiji zasadili nož v hrbet. Številni analitiki so ocenjevali, da se bo ruski predsednik Prigožinu maščeval.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta