Reševanje podnebja. In konference o podnebju

Andreja Kutin Andreja Kutin
20.11.2022 08:00

Po tem, ko je EU skoraj odstopila od dogovora in se je konferenca zatikala na več ravneh, vendarle dogovor o skladu za pomoč najbolj ranljivim.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Maratonska pogajanja, ki bi se naj zaključila v petek, a so se v maniri rednih podnebnih konferenc COP zavlekla do nedelje, so komaj zlezla iz brezna. Po tem, ko je EU skoraj odstopila od podpisa razvodenelega dokumenta "EU raje brez dogovora, kot s slabim dogovorom" in je bilo celo govora o tem, da lahko izgubimo Pariz, torej leta 2015 sklenjeni prelomni podnebni dogovor, je 200 držav vendarle zmoglo sklaeniti vsaj nekaj zavez. Največja med njimi je opredelitev mehanizma finančne pomoči državam v razvoju, ki je bila že nekaj let najtrši oreh pogajanj. Manj razvite države, ki so prispevale k segrevanju ozračja bistveno manj od bogatih, in so po pravilu tudi bistveno bolj ogrožene od bogatih, namreč želijo pomoč pri prilagajanju na podnebne sprememe Že pred več kot desetletjem so sicer države, predvsem razvite, dale obljubo o 100 milijard dolarjev letno državam v razvoju do 2020 za spopadanje s podnebnimi spremembami in prilagoditev nanje, na prelomni podnebni konferenci v Parizu leta 2015, na kateri se je svet prvič dogovoril o cilju omejitve globalnega segrevanja ozračja, pa so to obljubo ponovile in rok podaljšale do 2025.

A to je pravzaprav edini večji uspeh pogajanj.

Reuters

Britanski minister Alok Sharma, ki je konferenci predsedoval lani v Glasgowu, je do finalnega besedila dogovora kritičen: "Kot pravi znanost, morajo emisije vrh doseči pred letom 2025. V tem besedilu, ne. Jasno nadaljevanje postopnega zmanjševanja premoga. V tem besedilu, ne. Jasne zaveze k postopnemu ukinjanju vseh fosilnih goriv. V tem besedilu, ne. In energija besedila je v zadnjih minutah oslabela. Prijatelji, v Glasgowu sem rekel, da je bil utrip 1,5 stopinje šibek. Na žalost ostaja na aparatu za vzdrževanje življenja. Vsi se moramo pogledati v ogledalo in razmisliti, ali smo v celoti kos izzivu."

Tudi drugi komentatorji in poročevalci so prej razočarani kot zadovoljni. Besedilo je razvodenelo in brez prav jasnih zavez o zniževanju emisij toplogrednih plinov. Besedilo tudi ne omenja jasnega cilja opuščanja fosilnih goriv. "Človeštvo je ugrabila odvisnost od fosilnih goriv," je dejal generalni sekretar ZN Antonio Guterres.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta