Ruse vse bolj frustrira majhno ukrajinsko letalo: "Ali ni čas, da ga zrušimo?"

M.R.
15.07.2024 14:57

Ruse vse bolj frustrira ukrajinska posadka letala Jak-52, ki ruši njihove drone. V treh mesecih sta dva ukrajinska pilota s tem letalom sestrelila najmanj ducat ruskih brezpilotnih letal, če gre verjeti oznakam, ki sta jih objavila.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zala, ruski izvidniški dron
Profimedia

"Ali ni čas, da ga zrušimo?" se je vprašal ruski bloger. Jak-52 je zelo težko sestreliti, prav zaradi tega pa je zelo učinkovit pri uničevanju ruskih dronov. Gre za čvrsto letalo, ki pa ga ruski radarji težko zaznajo. 

To lahko športno letalo Ukrajina uporablja že od aprila, kar ji omogoča, da varčuje z zelo dragimi protiletalskimi raketami patriot, ki stanejo 4 milijone dolarjev, in druge prav tako dragocene rakete za protizračno obrambo.

Ker sta bila pilota tako uspešna, je ukrajinski obveščevalni direktorat v začetku julija začel uriti posadke za športna letala A-22 lokalne proizvodnje, s katerimi prav tako napadajo ruske brezpilotnike. 

Ruski bloger je tako zapisal, da Jak-52 zelo uspešno sestreljuje ruske izvidniške drone. "Nam in pilotom dronov že dolgo to ni več smešno," je dodal. Ni jasno, kaj lahko glede tega stori ruska vojska. Ruska protizračna obramba je verjetno postavljena predaleč, da bi lahko ukrepala. 

Študija iz leta 1976 je pokazala, da je propelersko letalo Cessna-172, ki je zelo podobno letalu Jak-52, na radarju videti zelo majhno. Rusi bi lahko poskušali v ukrajinsko letalo strmoglaviti svoj dron in ga tako onesposobiti, a verjetno bodo težko uspešni, saj izvidniški dron z maso 9 kilogramov verjetno ne bo povzročil precejšnje škode letalu Jak-52, ki tehta poldrugo tono.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta