Članice Nata Ukrajini pošiljajo nove sisteme zračne obrambe: Zelenski opozarja, da to še ne bo dovolj

STA, M.R.
10.07.2024 06:58

Več članic zveze Nato je v torek naznanilo pošiljko novih sistemov zračne obrambe Ukrajini.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Več držav je obljubilo dobavo novih sistemov protizračne obrambe patriot.
Reuters

ZDA, Nemčija, Nizozemska, Romunija in Italija bodo Kijevu poslale štiri sisteme patriot in sistem SAMP/T, so potrdili ob robu vrha zavezništva v Washingtonu. Tam je tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki se je že zahvalil za novo pomoč.

Skupno dobavo novih sistemov obrambe pred ruskimi zračnimi napadi je v govoru ob začetku vrha najprej napovedal ameriški predsednik Joe Biden. "Danes naznanjam zgodovinsko donacijo opreme zračne obrambe Ukrajini," je dejal in obenem izrazil trdno prepričanje, da se bo vojna končala tako, da bo Ukrajina ostala svobodna in neodvisna država.

Voditelji članic Nata na vrhu v Washingtonu
EPA

ZDA, Nemčija, Nizozemska, Romunija in Italija so nato tudi v skupni izjavi potrdile, da bodo Ukrajini poslale pet sistemov, med njimi štiri patriote in sistem SAMP/T. Glede na obljube držav članic, dane v zadnjih tednih, je sicer nov le en sistem patriot - tisti, ki so ga napovedale ZDA.

Sistem patriot ameriške izdelave velja za še posebej učinkovitega pri prestrezanju balističnih raket. Pri sistemu SAMP/T pa gre za protiraketni sistem francosko-italijanske izdelave, ki ga je Italija obljubila že pred nekaj časa.

Vrha Nata se udeležuje tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.
Reuters

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki se prav tako udeležuje vrha, redno poziva zahodne zaveznice, naj Ukrajini namenijo več sistemov zračne obrambe, da bi se lahko država učinkovito zaščitila pred ruskimi napadi z droni in raketami.

"Hvaležen sem našim partnerjem za sprejem močne izjave v podporo ukrajinski zračni obrambi za zaščito njenih ljudi, mest in kritične infrastrukture," je zapisal na omrežju X. Kasneje je v ameriški prestolnici opozoril, da to še ne bo dovolj.

Biden prepričan v večjo moč zveze Nato kot kdajkoli

Biden je ob odprtju vrha zveze menil, da je zavezništvo danes močnejše kot kdajkoli, zaradi vojne v Ukrajini pa da se je znašlo v prelomnem trenutku. Izrazil je prepričanje, da bo zmagala Ukrajina, in izpostavil povečanje porabe članic za obrambo.

Biden je voditelje 32 držav članic zveze Nato pozdravil na otvoritveni slovesnosti, na kateri so obeležili 75. obletnico zavezništva. Potekala je v dvorani Andrew Mellon, kjer je 12 ustanovnih članic 4. aprila 1949 podpisalo severnoatlantsko pogodbo.

Biden je v svojem nagovoru pozdravil povečanje porabe držav članic zveze Nato za obrambo, odhajajočemu generalnemu sekretarju Nata Jensu Stoltenbergu pa je izročil največje civilno odlikovanje ZDA - predsedniško medaljo svobode.

"V letu 2020, ko sem bil izvoljen za predsednika ZDA, je le devet članic zveze Nato porabljalo za obrambo dva odstotka BDP. Letos jih bo najmanj 23," je dejal Biden in dejal, da je Nato močnejši kot takrat, ko je mandat nastopil Stoltenberg. Ta je položaj prevzel leta 2014, oktobra pa ga bo nasledil nekdanji nizozemski premier Mark Rutte.

Profimedia

V kratkem a odločnem nagovoru je zatrdil, da je zveza Nato "močnejša kot kdajkoli", se pa je zaradi vojne v Ukrajini znašla v prelomnem trenutku. "Vojna se bo končala tako, da bo Ukrajina ostala svobodna in neodvisna država," je dejal. "Rusija ne bo prevladala. Prevladala bo Ukrajina," je zatrdil in napovedal novo pomoč državi v obliki dodatnih sistemov zračne obrambe.

Ukrajina bo glavna tema tridnevnega vrha Nata, ki se ga udeležujejo tudi slovenski premier Robert Golob v spremstvu zunanje ministrice Tanje Fajon in obrambnega ministra Marjana Šarca.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta