Rusija od Danske zahteva izpustitev domnevne ruske vohunke

STA, M.R.
12.06.2024 15:02

Rusija od danskih oblasti zahteva izpustitev ruske državljanke, ki je bila v skandinavski državi aretirana na podlagi suma vohunjenja, so danes sporočili iz Moskve.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova je povedala, da je bila Rusinja na Danskem prijeta v torek.
Reuters

Danska obveščevalna služba je pred tem v torek sporočila, da so Rusinjo aretirali, ker naj bi omogočila delovanje tuje obveščevalne službe na Danskem.

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova je v današnji izjavi povedala, da je rusko veleposlaništvo na Danskem od tamkajšnjih oblasti zahtevalo izpustitev ruske državljanke, ki je bila v torek aretirana na podlagi suma vohunjenja.

Po besedah Zaharove namreč Koebenhavn ni predložil nobenih dokazov o njenih domnevnih nezakonitih dejavnostih. Danske oblasti je obtožila, da so Rusi in tisti, ki imajo proruska stališča, v skandinavski državi "podvrženi povračilnim ukrepom".

Danska obveščevalna služba je sicer v torek zatrdila, da bodo osumljenko po zaslišanju verjetno izpustili, a dodala, da primer še vedno preiskujejo. Ta naj bi bil povezan z ruskim državnim premoženjskim skladom Pravfond, o katerem so nedavno poročali tako danski kot drugi evropski mediji.

Sklad so ustanovile ruske oblasti, na podlagi dokumentov, ki jih je pridobila danska televizija DR, pa naj bi bil namenjen financiranju dezinformacijskih projektov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta