Poljska bo ruskim diplomatom omejila gibanje

STA, Va
27.05.2024 19:07

"Upamo, da bo Rusija to vzela kot zelo resno opozorilo," je izjavil poljski zunanji minister.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poljski minister Radoslaw Sikorski
Reuters

Poljska bo omejila gibanje ruskih diplomatov, je danes povedal  poljski zunanji minister Radoslaw Sikorski in potezo označil za odziv na vpletenost Moskve v hibridno vojno v EU. Poljska, ki je ena najpomembnejših vojaških podpornic Ukrajine v boju proti ruski agresiji, je od invazije v napetih odnosih z Rusijo.

"Pravkar sem objavil odločitev Poljske v povezavi z vpletenostjo Rusije v hibridno vojno proti Evropski uniji, vključno s Poljsko," je Sikorski dejal novinarjem v Bruslju po srečanju zunanjih ministrov EU. "Ta odločitev se nanaša na omejitev gibanja za ruske diplomate v naši državi," je pojasnil. "Upamo, da bo Rusija to vzela kot zelo resno opozorilo," je še dejal poljski zunanji minister.

Kot je dodal, bodo o tej odločitvi obvestili rusko veleposlaništvo v Varšavi, omejitev gibanja pa bo veljala za vse osebje veleposlaništva in konzulatov razen za veleposlanika. Ruski diplomati se bodo v prihodnje smeli gibati le znotraj regije svojega službovanja, je dodal.

Odnosi med Poljsko in Rusijo so napeti od ruske invazije na Ukrajino februarja 2022. Varšava je Moskvo večkrat obtožila izvajanja vohunskih dejavnosti, kibernetskih napadov in sabotaž na ozemlju Poljske.

Po besedah poljskega premierja Donalda Tuska je bilo prejšnji teden aretiranih dvanajst ljudi zaradi obtožb poskusa sabotaže.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta