Rusija razlaga, zakaj napada energetsko infrastrukturo, koplje pa tudi nove rove za bojiščem. Kaj to pomeni?

M.R.
18.11.2022 09:15

V Ukrajini je več kot 10 milijonov prebivalcev brez elektrike, ob tem pa je predstavnik Kremlja pojasnil razlog za napade na ukrajinsko energetsko infrastrukturo. Sicer pa ruska vojska utrjuje svoje položaje na zavzetih ozemljih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prvi sneg v Kijevu
EPA

Najmanj 10 milijonov Ukrajincev zaradi ruskih raketnih napadov na energetsko infrastrukturo trenutno nima elektrike, je povedal predsednik Volodimir Zelenski. "Delamo vse, da normaliziramo dobavo," je dodal v nočnem nagovoru. 

Včeraj je namreč Rusija zopet z raketami napadla energetska podjetja, po besedah Zelenskega pa je ukrajinska protizračna obramba sestrelila šest raket in pet brezpilotnih letal.

Sicer so se v Kijevu včeraj zbudili v belo jutro, saj je zapadel prvi sneg, kar pomeni, da so temperature precej nizke, ker ni elektrike, pa mnogi nimajo na voljo ogrevanja. Brez elektrike so predvsem prebivalci mest, kot so Kijev, Vinica, Odesa na jugozahodu ter Sumi na severovzhodu.

Ukrajina ima običajno hladne in dolge zime, povprečne temperature pa se gibljejo pod lediščem, najnižje celo okoli -20 stopinj Celzija. Ena izmed agencij Združenih narodov zato opozarja, da lahko pride do hude humanitarne krize, saj da bi se lahko na milijone ljudi večji del najhladnejšega letnega časa soočalo z nenehnimi prekinitvami dobave elektrike. 

Rusi utrjujejo položaje

Poleg tega pa po poročanju ukrajinske vojske v pokrajini Doneck potekajo najhujši boji, odkar se je pred devetimi meseci začela ruska invazija na Ukrajino. Ruske sile naj bi med drugim s topništvom obstreljevale Bahmut in bližnji Soledar, poleg tega naj bi v regiji Harkov zadele tudi mesti Balaklijo in Nikopolj blizu Zaporožja, kjer se nahaja tudi največja jedrska elektrarna. 

Uporabljeni protitankovski izstrelki na nekdanjem vadbišču za mobilizirane ruske vojake v regiji Herson po njihovem umiku.
Reuters

Britanski vojaški obveščevalci so v najnovejšem poročilu zapisali, da sta prvi prioriteti ruske vojske oskrba in reorganizacija enot na bojišču, poleg tega pa po umiku na vzhodni breg reke Dnepr utrjujejo obrambo v večini sektorjev. V bližini meje s Krimom, med regijama Doneck in Lugansk, je vzpostavila tudi nove sisteme rovov. Nekatere med njimi kopljejo celo do 60 kilometrov stran od trenutnih bojišč, kar lahko nakazuje, da se pripravljajo na morebiten nov preboj ukrajinskih sil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta