Rusija začela vojaške vaje v Baltskem morju. Izvedli bodo več kot 200 bojnih vaj, tudi z uporabo orožja

STA, Gr.G.
02.08.2023 16:56

Med vajo bo mornarica izvajala zaščito morskih poti, prevoz vojakov in vojaškega tovora ter obrambo obale.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rusija v Baltskem morju redno izvaja pomorske vojaške vaje.
Reuters

Rusija je v času naraščanja napetosti z evropskimi sosedami zaradi ruskega posredovanja v Ukrajini danes začela pomorske vojaške vaje v Baltskem morju. V vajah po navedbah ruskega obrambnega ministrstva sodeluje 30 bojnih ladij in 30 letal ter 6000 pripadnikov vojske. Koliko časa bo vaja trajala, niso sporočili, poročajo tuje tiskovne agencije.

Vaja, v kateri ob mornarici sodelujejo tudi druge enote ruskih oboroženih sil, poteka pod vodstvom vrhovnega poveljnika ruske mornarice admirala Nikolaja Evmenova, njen namen pa je preveriti pripravljenost na zaščito ruskih nacionalnih interesov v regiji, so sporočili iz Moskve. Med vajo bo mornarica izvajala zaščito morskih poti, prevoz vojakov in vojaškega tovora ter obrambo obale. Predvidoma bodo skupno izvedli več kot 200 bojnih vaj, tudi z uporabo orožja.

Rusija v Baltskem morju redno izvaja pomorske vojaške vaje, pogosto v odgovor na vojaške vaje zveze Nato v regiji. Po sprejemu Finske v zavezništvo aprila letos je Moskva napovedala okrepitev navzočnosti v Baltskem morju, ob katerem ob Rusiji ležijo tudi Švedska, Finska, Estonija, Latvija, Litva, Poljska, Nemčija in Danska.

Ruska vojaška mornarica ima sicer pomembno vlogo v invaziji na Ukrajino, med drugim z napadi z manevrirnimi raketami z ladij in podmornic.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta