Rusija zaradi Ukrajine zagrozila BiH

STA, A.L.
25.08.2022 13:01

Rusija je zagrozila BiH s poslabšanjem odnosov med državama, potem ko je predsednik predsedstva BiH Šefik Džaferović na konferenci Krimske platforme potrdil polno podporo ozemeljski celovitosti in neodvisnosti Ukrajine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Šefik Džaferović je poskrbel za bučno slavje pristašev SDA, ki so prebudili pol Sarajeva. 
Reuters

Vprašanje Krima je po mnenju ruske ambasade v BiH že rešeno, politike pa je obtožila protiruskega delovanja.

Iz Moskve so stališče Sarajeva obsodili prek ruske ambasade v BiH oziroma prek sporočila na družbenem omrežju Facebook.

Vprašanje državne pripadnosti Krima, ki ga je Rusija okupirala in anektirala leta 2014, je po njihovem že zaprto, česar ne morejo spremeniti "nobeni napori in poskusi, ki jih spremlja glasno propagandno brbljanje".

Ruska ambasada v BiH je ob tem obsodila oblasti v Ukrajini, da promovirajo neonacistično ideologijo in podpihujejo sadistično ubijanje civilistov, bošnjaške politike pa označila za odgovorne za protirusko delovanje.

"Takšne uslužnosti do zahoda ne moremo razumeti"

"Takšne uslužnosti do zahoda ne moremo razumeti ne mi, ne naši številni sogovorniki iz absolutne večine islamskih držav," so pri ruski ambasadi v sredo zapisali na uradnem profilu na Facebooku.

Dodali so, da Rusija nikakor ni zainteresirana za destabilizacijo BiH. "Vse zgodbe o tako imenovanem slabem vplivu Moskve podpihujejo naši zahodni nasprotniki, ki si prizadevajo, da bi ob vseh sladkih besedah o 'evropskem raju' zadržali Bosno in Hercegovino v zatiranem, dobesedno zasužnjenem stanju," so še zapisali.

Na koncu so pozvali "partnerje iz BiH", naj bodo razumni in uravnoteženi, "v nasprotnem primeru bodo odgovornost za vse posledice hipotetičnega poslabšanja dvostranskih odnosov nosili tisti, ki jih ne vodijo osnovni interesi njihovih narodov in državljanov, temveč ukazi zunanjih mentorjev".

Zahodni voditelji so na torkovem virtualnem vrhu Krimske platforme potrdili, da nezakonite ruske priključitve Krima ne bodo nikoli priznali, in Moskvo opozorili pred novimi aneksijami. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pa je zagotovila, da bo Evropska unija Ukrajini v boju proti ruski invaziji pomagala in stala ob strani, dokler bo potrebno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta