Ukrajina: Rusija ugrablja naše otroke, da jih ruski državljani nezakonito posvajajo

STA, M.R.
23.08.2022 19:00

Ukrajina je danes obtožila Rusijo, da organizira nezakonite množične posvojitve ukrajinskih otrok z zasedenih območij v Ukrajini.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Materi z novorojenčkoma v zaklonišču v Odesi
EPA

Ukrajinsko zunanje ministrstvo je v sporočilu za javnost obtožilo Rusijo, "da še naprej ugrablja otroke z ukrajinskega ozemlja in ureja, da jih ruski državljani nezakonito posvojijo".

Ministrstvo, ki je navedlo informacije, ki so jih objavile lokalne oblasti v mestu Krasnodar na jugozahodu Rusije, je sporočilo, da so tujcem v več mestih v Sibiriji "dali več kot tisoč otrok iz Mariupolja", ukrajinskega pristaniškega mesta, ki je pod nadzorom ruske vojske.

Več kot 300 ukrajinskih otrok pa je zaprtih v "posebnih ustanovah" v regiji Krasnodar, ki leži nedaleč od Ukrajine, so dodali.

Rusijo je ministrstvo zato obtožilo hudih kršitev ženevske konvencije o zaščiti civilistov med vojno in konvencije Združenih narodov o pravicah otrok.

Kijev zahteva takojšnjo vrnitev nezakonito premeščenih ukrajinskih otrok na rusko ozemlje njihovim staršem in zakonitim skrbnikom, so še sporočili z ministrstva.

Od začetka ruskega napada na Ukrajino v februarju Kijev obtožuje Moskvo, da sili Ukrajince, vključno z otroki, da z območij, ki jih zasedejo ruske enote, odidejo v Rusijo in ne v druge dele Ukrajine. Kijev to politiko primerja z deportacijami.

Več družin iz Mariupolja je za AFP povedalo, da so bile proti svoji volji prisiljene oditi v Rusijo, da bi pobegnile pred spopadi.

Mariupol, strateško pristaniško mesto ob Azovskem morju z okoli pol milijona prebivalcev, je bilo tarča ruskih napadov že na začetku ruske agresije na Ukrajino. Po več tednih obleganja in silovitega obstreljevanja, ki je po ocenah Kijeva med prebivalci zahtevalo najmanj 20.000 življenj, so ruske sile mesto zavzele.

Nemčija Ukrajini namenja še za pol milijarde evrov orožja

Nemčija je pripravljena Ukrajini v prihodnjem letu poslati za več kot 500 milijonov evrov orožja, s katerim bi državi pomagala odbiti rusko invazijo, je danes sporočil tiskovni predstavnik kanclerja Olafa Scholza. Berlin bo Ukrajini med drugim poslal še tri sisteme zračne obrambe Iris-T in več oklepnih vozil Bergpanzer.

"To je korak k trajnostni modernizaciji ukrajinskih oboroženih sil," je po poročanju Deutsche Welle dejal tiskovni predstavnik nemškega kanclerja Scholza.

V začetku leta se je Nemčija spopadla z vprašanjem, ali naj Ukrajini dobavi orožje, kar je pri dobavi povzročilo dolge zamude, ki so bile predmet številnih kritik doma in v tujini.

Vendar se je dobava pospešila in Berlin trdi, da je Ukrajini že dobavil 15 protiletalskih tankov tipa gepard, deset samovoznih havbic, več oklepnih transporterjev ter sisteme zračne obrambe in drugo orožje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta