Ruski odposlanec naj bi ob začetku ofenzive sklenil dogovor z Ukrajino, a naj bi ga Putin zavrnil

M.R.
14.09.2022 09:45

Ruski odposlanec naj bi v času, ko se je začenjala invazija na Ukrajino, s Kijevom dosegel za Ruse sprejemljiv dogovor, ki pa naj bi ga kljub temu Vladimir Putin zavrnil. Ukrajinska vojska na severovzhodu še napreduje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ruski predsednik Vladimir Putin
EPA

Agencija Reuters je objavila ekskluzivno novico, da je odposlanec ruskega predsednika Vladimirja Putina ob začetku vojne v Ukrajini sklenil s Kijevom začasni dogovor, ki bi zadovoljil ruski zahtevi, da Ukrajina ne postane članica Nata, a je ruski voditelj to zavrnil in nadaljeval vojaški pohod.

V Ukrajini rojeni Dimitrij Kozak je Putinu izrazil prepričanje, da ob sklenjenem dogovoru ni več potrebe po obširni okupaciji Ukrajine, so za Reuters potrdili trije neimenovani viri blizu ruskemu vodstvu. A Putin, ki je sprva podpiral pogajanja, je dal jasno vedeti, da doseženi kompromisi ne zadostujejo in je zato še povečal svoje apetite po priključitvi delov ukrajinskega ozemlja, pravijo viri.

Dimitrij Kozak leta 2013
REUTERS

Predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je v komentarju na to poročanje dejal, da to nima nobene zveze z realnostjo. "Nikoli se nič takega ni zgodilo. To je popolnoma napačna informacija," je nadaljeval. 63-letni Kozak, ki je sicer vdan Putinu, saj je z njim delal že v 90. letih prejšnjega stoletja, pa se na prošnjo Reutersa za komentar ni odzval.

Svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak je ocenil, da je ruska stran pogajanja uporabila le za zamegljevanje njenih priprav na invazijo. A vsebine omenjenih pogajanj ni komentiral, prav tako ni želel potrditi, ali je bil dogovor zares sklenjen. "Danes je povsem jasno, da ruska stran ni imela nobenega namena skleniti mirnega dogovora," je še ocenil.

Dva izmed treh Reutersovih virov sta povedala, da naj bi Kozak dogovor z ukrajinsko stranjo sklenil kmalu po začetku ruske invazije 24. februarja. V nekaj dneh je bil Kozak prepričan, da je ukrajinska stran pristala na glavne ruske zahteve, zato je Putinu predlagal, naj dogovor podpiše. A ga je Putin zavrnil.

Tretji vir, ki naj bi bil obveščen o dogajanju s strani ljudi, ki so bili seznanjeni s pogovori med Putinom in Kozakom, pa trdi, da je bil dogovor sklenjen še pred začetkom ruske okupacije v Ukrajini.

Kozak nima več mandata za pogovore z Ukrajino

Kozak je bil sicer navzoč tudi na sestanku ruskega varnostnega sveta tri dni pred začetkom ruske ofenzive. Mandat za pogovore s Kijevom je dobil že leta 2020, šest mesecev po začetku invazije pa tega nima več. "Kar lahko vidim jaz, Kozaka ni več videti nikjer," je povedal Reutersov vir blizu vodstvu ruskih separatistov v vzhodni Ukrajini.

ISW: V Kremlju skušajo zdaj zvaliti krivdo na druge

Inštitut za preučevanje vojne (ISW) je v svojem zadnjem poročilu zapisal, da "ruski uradniki in medijski propagandisti zdaj razpravljajo o razlogih za poraz v regiji Harkov". ISW še piše, da na bi viri v Kremlju zdaj delali na tem, da Putina razbremenijo kakršne koli odgovornosti za poraz in skušajo zvaliti krivdo na "preslabo informirane vojaške svetovalce znotraj Putinovega kroga".

Zelenski: Osvobojenih že 8000 kvadratnih kilometrov ozemlja

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je v torek zvečer povedal, da je vojska od začetka protiofenzive osvobodila že okoli 8000 kvadratnih kilometrov ozemlja, ki je bil pod nadzorom ruskih sil. Večinoma gre za ozemlje v okolici Harkova.

Svetovalec Zelenskega Oleksij Arestovič pa je napovedal morebitni napredek na območju proti Donbasu. "Zdaj je v teku napad na Liman in lahko bi prišlo do napredovanja proti Siversku," je povedal. A vodja proruskih sil v regiji Doneck je to zanikal in zatrdil, da je Liman pod nadzorom njegovih sil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta