Sahin: Poletje nam bo nekoliko koristilo, naslednjo zimo bi lahko znova začeli normalno živeti

A.L.
23.11.2020 13:29
"Prepričan sem, da se bo s tem cepivom močno zmanjšal prenos virusa med populacijo."
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Soustanovitelj nemškega biotehnološkega podjetja BioNTech Ugur Sahin je v pogovoru za BBC dejal, da verjame, da bo cepivo močno pripomoglo k zamejitvi širjenja virusa. Evropska agencija za zdravila (Ema) je prav danes sporočila, da bi lahko prvo cepivo proti covidu-19 odobrila konec letošnjega ali v začetku prihodnjega leta. Agencija trenutno preverja tri kandidate za cepiva. To so v agenciji pojasnili po tem, ko je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen minuli teden dejala, da bi Ema lahko pred koncem decembra odobrila cepivi, ki ju razvijajo Pfizer in BioNTech ter Moderna.

Poletje bo nekoliko koristilo

Sahin je v pogovoru med drugim povedal tudi nekaj spodbudnih novic, med drugim tudi, da bo vpliv cepljenja začel delovati v poletnem času. Do prihodnje zime pa bi se življenje lahko vrnilo v normalo, kar pomeni, da bi znova zaživeli tako, kot smo bili navajeni do letošnjega leta. Cepivo naj bi imelo takojšnji učinek in bi drastično zmanjšalo število novih okužb.

Ugur Sahin je za BBC dejal, da trenutno še potekajo analize o tem, ali bo cepivo vplivalo tudi na manjši prenos virusa med ljudmi. "Prepričan sem, da se bo s tem cepivom močno zmanjšal prenos virusa med populacijo. Morda ne za 90 odstotkov, a vsaj za 50. To lahko pomeni dramatičen upad širjenja virusa," je povedal.  

Da bi cepivo svoj učinek pokazalo že do spomladi, je nekoliko prehitro, je prepričan Sahin. Če bo šlo vse po načrtih, pričakuje, da bo cepivo dostopno konec leta ali v začetku naslednjega. Do aprila želijo državam dostaviti 300 milijonov doz, šele nato se bo lahko začel kazati učinek. "Poletje nam bo pri tem nekoliko koristilo. V tistem času se število okužb zmanjša, ključno pa je, da bomo s cepivom polno opremljeni še pred začetkom jeseni in zime."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta