Sebastian Kurz le povedal, kaj bo delal, zdaj ko ni več politik. Ne bo mu hudega ...

STA, Va
30.12.2021 12:23

Od naslednjega leta bo bivši avstrijski kancler globalni strateg pri ameriškem investicijskem podjetju Thiel Capital s sedežem v Silicijevi dolini v Kaliforniji. Podjetje je v lasti ameriškega investitorja nemških korenin, ki je financiral med drugim predsedniško kampanjo Donalda Trumpa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Nekdanji avstrijski kancler Sebastian Kurz se bo v začetku prihodnjega leta zaposlil kot globalni strateg pri ameriškem investicijskem podjetju Thiel Capital s sedežem v Silicijevi dolini v Kaliforniji. Po številnih ugibanjih, kaj bo počel po nenadnem odhodu iz politike, je Kurz to zdaj le potrdil za časnik Kronen Zeitung.

Lastnik podjetja, ameriški investitor nemških korenin Peter Thiel, je republikanec po političnem prepričanju in velja za podpornika nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Finančno je podprl tudi njegovo predsedniško kampanjo. Njegovo premoženje ocenjujejo na več milijard ameriških dolarjev. Med drugim je denar vložil v podjetje Facebook, je pa tudi med soustanovitelji plačilnega sistema PayPal in podjetja za analizo podatkov Palantir.

Sebastian Kurz je po oktobrskem odstopu s položaja avstrijskega kanclerja v začetku meseca odstopil tudi z mesta vodje Avstrijske ljudske stranke (ÖVP) ter sporočil, da se umika iz politike. Tedaj o svoji prihodnosti ni govoril, dejal je le, da se bo posvetil svojemu komaj rojenemu sinu. 

Bivšega kanclerja v Avstriji preiskujejo zaradi očitkov poneverbe in krivega pričanja. Gre predvsem za njegovo vlogo pri domnevnem kupovanju pristranskega medijskega poročanja in javnomnenjskih anket z davkoplačevalskim denarjem.

35-letnik je veljal za čudežnega dečka avstrijske politike. Bil je najmlajši kancler v avstrijski zgodovini, pred tem pa tudi najmlajši zunanji minister. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta