Obubožani svobodnjak Heinz-Christian Strache na robu bankrota: Prodaja tudi spodnjo majico

Boris Jaušovec
26.11.2021 17:06

Nekdanji avstrijski podkancler bi rad z denarjem, ki naj bi mu ga donirali prek facebooka, poravnal "gromozanske odvetniške stroške", povezane z afero Ibiza.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Heinz-Christian Strache na posnetku z Ibize. Zdaj prodaja tudi spodnjo majico, ki jo je imel na sebi.

Arhiv Večera

Heinz-Christian Strache, nekdanji šef Avstrijske svobodnjaške stranke (FPÖ), na facebooku zbira prostovoljne denarne prispevke, da bo lahko poravnal stroške odvetniških storitev, je poročal graško-celovški dnevnik Kleine Zeitung. Nekdanji avstrijski podkancler Strache je na facebooku potožil, da je popolnoma brez denarja. Kazenskopravni postopki, ki so jih sprožili zoper njega, naj bi ga bili prignali "na rob ekonomskega in eksistenčnega zloma", je zapisal na facebooku. Spričo tega je storil nekaj neobičajnega. Na omenjenem družbenem omrežju je objavil številko svojega bančnega računa in privržence zaprosil za denarne prispevke.

Dodatni vir prihodkov bi lahko bila za Stracheja tudi njegova nova knjiga Das Ibiza Attentat (Atentat na Ibizi), ki jo je mogoče kupiti od ponedeljka. V knjigi obuja spomine na usodne počitnice na Ibizi in se pri tem v veliki meri prikazuje kot žrtev tako zarotniških krogov kot svojih nekdanjih strankarskih kolegov, s katerimi tudi obračunava. "V knjigi obnavljam dogodke in obračunavam, vendar nikogar ne obtožujem. Prav tako se v njej ne zagovarjam ali opravičujem," pojasnjuje Strache v predgovoru. Za kaj torej gre? "Gre za pogled politika, ki je postal žrtev dolgo načrtovane spletke, vendar ne želi biti ujet v vlogi žrtve."

Strache bo unovčil tudi majico, ki jo je nosil tistega usodnega večera na Ibizi. Napovedal je, da jo bo prodal na dražbi. Zaslužek namerava po lastnih navedbah darovati neki "socialni ustanovi". Kateri, še ni natančno opredelil.

Stracheja so julija 2017 na španskem otoku Ibiza na skrivaj posneli, kako domnevni nečakinji ruskega oligarha Igorja Makarova - igrala pa jo je bosanska študentka - za ugodno poročanje medijev o njegovi skrajni desni stranki FPÖ, ki naj bi jih Rus kupil, pod mizo ponuja ugodne posle, ko bodo svobodnjaki prišli v avstrijsko vlado. Video je bil objavljen šele maja 2019, ko je Strache že bil podkancler. Afera je privedla do padca prve vlade Sebastiana Kurza iz Ljudske stranke, svobodnjaki pa so svojega šefa decembra 2019 celo izključili iz stranke. Strache se je tako znašel v številnih sodnih postopkih zavoljo obtožb o korupciji. V aferi Ibiza se seveda brani, da je bil videoposnetek zmontiran in da ni storil nič narobe. Kakšnih pet minut daljši posnetek je menda res bolj v prid Stracheju, saj naj bi bil v tem delu izrecno zavrnil neko nezakonito ponudbo, ki so mu jo pripravili za vabo.

Sicer je bil Strache letos avgusta že prvič obsojen, in sicer na 15-mesečno pogojno kazen. Tožilstvo je v obtožnici trdilo, da je tedanji podkancler s spremembo zakonodaje zasebni kliniki pomagal, da je leta 2018 postala del sklada za financiranje zasebnih klinik, ki omogoča delno povračilo sredstev iz državne blagajne. Zasebna klinika je nato stranki FPÖ donirala 10.000 evrov.

V težavah zaradi afere Ibiza je tudi bivši kancler Kurz, zoper katerega je bila uvedena preiskava, ali je lagal pred parlamentarno komisijo. Kurz je sicer oktobra letos odstopil zaradi tako imenovane oglasne afere in se vrnil v poslanske klopi, parlament pa mu prejšnji teden ni podelil imunitete pred kazenskim pregonom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.