Sejem bil je ... digitalen in to je nekaj najzanimivejših novosti, ki jih komaj čakamo

Miran Varga Miran Varga
29.01.2021 03:20
Čeprav se je največji svetovni sejem potrošniške elektronike na svetu Consumer Electronics Show (CES) letos zaradi očitnih razlogov preselil na splet, je tudi v digitalni podobi dokazal, zakaj je svetilnik te industrije.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Project Hazel
Razer

Impresivno trinadstropno razstavišče v Las Vegasu in številne konferenčne dvorane hotelov, polne tehničnih zanesenjakov, so letos nadomestili spletni video prenosi v živo in virtualne predstavitve podjetij, ki smo si jih lahko predstavniki medijev ogledali izza računalnika ali na kavču. Čeprav je CES 2021 potekal izključno v digitalni obliki, je bil še vedno tipični CES – velik, glomazen in neobvladljiv.

Od preteklih sejmov se je jasno ločil po tem, koliko podjetij je pokazalo svoja prizadevanja za reševanje globalne pandemije, na velike in majhne načine. Ciniki bi dejali, da je šlo zgolj za marketinške predstavitve, a vendarle menimo, da bomo na ta račun dobili številne inovacije, ki bodo pomagale rešiti marsikateri problem sodobne družbe in človeštva – več o njih v okviru, ki govori o tehnologijah za pandemijo.

Ogledali smo si vrsto novih televizorjev in prenosnikov z letnico 2021. Videli smo ambiciozne ideje in konceptne izdelke, ki morda nikoli ne bodo prišli na trg, vendar bi lahko oblikovalce in inženirje navdihnili, da bodo še naprej sanjali in ustvarjali. Zabavali so nas (ne)običajni roboti, leteče stvaritve in izdelki, ob katerih smo se le začudeno praskali za ušesi. Pojdimo po vrsti.

Televizorji se ne dajo

V preteklosti so obiskovalce sejmov potrošniške elektronike prvenstveno navduševali zasloni vseh vrst in oblik, pri čemer so prednjačili največji med njimi – televizorji. Že res, da televizorji ostajajo vladarji dnevnih sob, a se zdi, da vendarle izgubljajo primat, saj uporabniki video in druge vsebine vedno pogosteje »konzumiramo« tudi na drugih napravah. Med inovacijami iz sveta televizorjev bi izpostavili premik na naslednji mejnik v svetu ločljivosti – ločljivost 8K.

Samsung Neo QLED
Samsung

A še precej bolj impresiven se zdi LG-jev novi prosojni OLED televizor, ki se po besedah južnokorejskega proizvajalca najbolj poda v spalnico ali celo restavracijo, v prihodnosti pa bi utegnil nadomestiti celo okna na potniških vlakih! 55-palčni prosojni OLED-zaslon, ki se skrajno impresivno razvije (beri: odrola) iz ličnega ohišja, namreč omogoča, da ob spremljanju vsebin na zaslonu lahko spremljamo tudi ozadje ali okolico, saj je zaslon 40-odstotno prosojen. Žal o ceni in začetku prodaje zaenkrat še molčijo.

LG transparent Oled TV
Lg

Med televizorji z ločljivostjo 8K, ki jih bomo najbrž lahko kupili med prvimi, saj bodo pričakovano najdostopnejši, je 85-palčni velikan podjetja TCL. Tega bo krasila osvetlitev Mini-LED, na veselje ljubiteljev večpredstavnosti pa ga bo poganjal operacijski sistem Roku, ki se je že dokazal na namenskih napravah, t. i. večpredstavnostnih podaljških, torej bo dostop do spletnih pretočnih vsebin še toliko lažji, prav tako kot tekmeci pa bo premogel zmogljiv procesor za nadgradnjo kakovosti virov slike nižjih ločljivosti.

TLC 8K TV
Tlc

Tudi Sony je v televizorje vgradil še več pameti, in sicer toliko, da si je japonski proizvajalec drznil zapisati, da je najavil prve televizorje s kognitivno inteligenco na svetu. Vgrajeni »kognitivni procesor XR«, osrednji del nove družine BRAVIA XR, uporablja popolnoma nove postopke obdelave, ki presegajo običajno umetno inteligenco in so zasnovani tako, da reproducirajo, kako ljudje vidimo in slišimo – ko ljudje opazimo objekte, se nezavedno osredotočimo na določene točke. Kognitivni procesor XR zaslon razdeli na številna območja in zazna, kje na sliki se nahaja »žarišče«, hkrati pa navzkrižno analizira vrsto elementov, tako kot to počno naši možgani. Tak način delovanja medsebojno uskladi vse elemente za kar najboljši končni rezultat, kar pomeni, da je vse na sliki sinhronizirano in »življenjsko« oziroma presneto realistično.

Preberite nov tematski časopis v celoti

 
 

Prenosniki nove generacije

Po pričakovanjih je bilo letos zelo pestro v svetu prenosnih računalnikov, saj so bili proizvajalci deležni nove generacije procesorjev tako iz Intelovega kot AMD-jevega tabora. Procesorjem Core 11. generacije in peti generaciji procesorjev AMD Ryzen ne moremo očitati nič slabega, oboji so na papirju izjemno impresivni in bodo poskrbeli za nov nivo procesorskih in grafičnih zmogljivosti ob podaljšani avtonomiji baterije, kar je zelo pohvalno.

Začnimo z najbolj »udarnim«. Lenovo je predstavil najtanjši prenosnik ThinkPad vseh časov, ThinkPad X1 Titanium Yoga. Izdelan iz titana je ta prenosnik debel le nekaj več kot 11 mm in opremljen s čudovitim 13,5-palčnim in povsem obrnljivim zaslonom s tehnologijo Dolby Vision HDR in razmerjem stranic 3 : 2 ter zvočniškim sistemom Dolby Atmos. Veliko navdušenja je požela tudi druga generacija modelov ThinkBook Plus, ki sedaj omogoča, da aplikacije sistema Windows tečejo tudi na pokrovu prenosnika, ki je pravzaprav 12-plačni zaslon s tehnologijo e-črnila. Ta lahko v kombinaciji s prenovljeno programsko opremo omogoča vrsto novih možnosti uporabe, sploh v navezi z digitalnim peresom, predvsem pa prikaza informacij tudi, ko je prenosnik v stanju pripravljenosti, saj zaslon e-Ink porabi izredno malo energije.

ThinkBook Plus
Lenovo

Novemu trendu, ki narekuje, da prenosniki niso zgolj prenosniki, temveč nekakšne naprave 2-v-1, se je pridružil tudi ASUS, ki pa je svojo inovacijo ScreenPad Plus zasnoval malce drugače. V prenosniku Zephyrus Duo 15 SE in drugih modelih te družine, je pod glavnim zaslonom in nad tipkovnico nameščen še dodaten zaslon na dotik (ki se lahko celo dvigne!), ki lahko prikazuje delovanje različnih aplikacij, bližnjic ali pa orodij v različnih programih (odlično je podprt nabor programov proizvajalca Adobe), s tem pa uporabnikom omogoča divjo produktivnost.

Zephyrus Duo 15E
Asus

HP je med kopico novih prenosnikov razkril tudi nenavadnega Elite Folio, katerega posebnost je v tem, da se njegov zaslon lahko premakne naprej in nad tipkovnico, ki nato služi kot podstavek, zaslon pa uporabljamo v tabličnem načinu, po možnosti s priloženim peresom. Ker Elite Folio temelji na Qualcommovi platformi Snapdragon 8cx, je na voljo tudi v različici s povezljivostjo v mobilna omrežja 5G.

Med »alternativci« velja izpostaviti Samsungovo kreacijo Galaxy Chromebook 2, ki v svet računalnikov, katere poganja operacijski sistem Chrome OS, prinaša zaslon vrste QLED. Ta tanek in lahek prenosnik je namenjen predvsem uporabnikom, ki radi pretakajo in gledajo filme in serije, obenem pa omogoča tudi manj zahtevno delo.

LG je svoje modele iz družine Gram, ki so že sicer med najlažjimi na tržišču, poslal na shujševalno kuro. Ob tehnični prenovi z novimi procesorji in zasloni 14-palčni prenosnik 2-v-1 navduši s težo, nižjo od kilograma.

Za konec pregleda novih prenosnikov velja omeniti še Microsoftov Surface Pro 7+, ki prinaša zanimivo novost. Zasnovan je namreč tako, da lahko uporabnik relativno enostavno odstrani pogon SSD ter tako podatke dobesedno odnese s seboj ali jih shrani na varno. Bolj kot sami uporabniki utegnejo to idejo ceniti skrbniki okolij IT.

Pametna očala nove generacije

Očiten napredek so v letu dni naredila tudi pametna očala. Proizvajalec Vuzix za svoja najnovejša očala še nima komercialnega imena, tehnološko pa so resnično impresivna. Čeprav so navzven videti kot povsem navadna očala, imajo vgrajen eden ali dva miniaturna projektorja MicroLED ter rešitev za prostorski zvok. Ker pred očmi uporabnika (na lečah) pričarajo zelo veliko sliko, so primerna tudi za slabovidne posameznike (vse z dioptrijo do minus 8). Še več, Vuzix je razvil tudi različico, ki podpira povezovanje v mobilna omrežja LTE in za delovanje ne potrebuje pomoči telefona.

Prilagodljiva pametna očala, namenjena poslovnim okoljem, pa so pokazali v Lenovu. Vsestranska, in udobna očala ThinkReality A3 se prilegajo podobno kot sončna očala, podpirajo pa tudi rabo industrijskih okvirjev za varnejšo in trajnejšo uporabo. Poganja jih platforma Qualcomm Snapdragon XR1, ki skrbi za prikaz slike na stereoskopskih zaslonih polne visoke ločljivosti, še več, programska oprema podpira sočasno predstavitev vsebine do 5 navideznih zaslonov. RGB-kamera je primerna za delo na daljavo, medtem ko dvojna kamera z ribjim očesom omogoča sledenje osebam in predmetom v prostoru.

Lenovo očala
Lenovo

Roboti bodo sobivali z nami

Samsung je na sejmu predstavil še nekaj, kar mnogi željno pričakujejo: vključevanje umetne inteligence in robotov v vsakdanje življenje, vključno z gospodinjstvom. JetBot 90 AI+ je robotski sesalnik, ki uporablja tehnologijo LiDAR in 3D-senzorje za prepoznavanje predmetov ter določitev najboljše poti čiščenja. Tako se izogne kablom in majhnim predmetom, hkrati pa očisti tudi težje dostopne vogale. Sesalnik je opremljen tudi s kamero in je povezan z aplikacijo SmartThings zato ga lahko upravljamo tudi na daljavo.

Z modelom Samsung Bot Care se širi tudi robotski portfelj podjetja, ki umetno inteligenco uporablja za prepoznavanje in odzivanje na vedenje uporabnikov. Bot Care deluje kot robotski pomočnik in spremljevalec, ki se nauči našega urnika in navad ter nam pošilja opomnike. Še dlje pa gre Samsung Bot Handy, ki obvlada prepoznavanje in pobiranje predmetov različnih velikosti in oblik, torej nam lahko pomaga pri različnih gospodinjskih opravilih, npr. zlaganju posode v pomivalni stroj. Še več, prepozna razliko med sestavo materialov različnih predmetov, pri čemer uporabi ustrezno količino sile za prijemanje in premikanje gospodinjskih predmetov, zato nam lahko pomaga pri pospravljanju.

Samsungova robota
Samsung

Od tu in tam

Sejem CES vedno poskrbi tudi za nekaj novosti, o katerih se še dolgo govori. Pa čeprav ne nujno na račun tehnologije. V 2021 ni nič drugače, saj smo bili priča nekaterim novotarijam, za katere nismo čisto prepričani, da jih dejansko potrebujemo. Ena takšnih je napredna kopalna kad, ki ji lahko poveljujemo z glasom, poleg tega pa pozna številne svetlobne učinke, aromaterapijo, ustvariti zna celo meglo ter poskrbeti za učinek »spa-prestiža«.

Za eno vsaj pogojno uporabnih rešitev pa se utegne izkazati stropna luč Nobi, ki je založena z vrsto različnih senzorjev. Njena naloga je, da starejšim občanom dlje časa omogoča samostojno bivanje, saj zazna morebitne padce človeka, pozna proženje alarmov, v nočnem času pa uporablja infra-rdečo svetlobo, da razloči dogajanje v prostoru. Prav tako zna osvetliti samo del prostora, npr. pot do stranišča v nočnem času. Vgrajena zvočnik in mikrofon skupaj z internetno povezljivostjo podpirata dvosmerno komunikacijo.

Spregledali nismo niti nevsakdanjega Bluetooth zvočnika. Proizvajalec Ampere je namreč izdelal namenski zvočnik Shower Power, namenjen rabi v kopalnici, natančneje v navezi s tušem, saj ga v celoti napaja tekoča voda.

Shower Power
Ampere

Za konec pa še najslajše – avtomobilski velikan General Motors je predstavil prototip osebnega letala, ki je nekakšen hibrid brezpilotnega letalnika in letečega avtomobila. Zračni taksi z oznako Cadillac eVTOL je elegantno električno letalo, sposobno vertikalnega vzleta in pristanka, ki namerava uresničiti t. i. zračno mobilnost. Štirirotorsko inovacijo napaja baterija zmogljivosti 90 kWh, ki zagotavlja potovalno hitrost do 90 km/h. Žal več podrobnosti ni znanih, niti to kdaj in če sploh bo stekla masovna proizvodnja.

General Motors eVTOL Car6
Gm

Tehnologija za pandemijo

Project Hazel
Razer

Podjetje Ubtech pa je pokazalo robota Adibot, ki je največji germofob na planetu. Namenjen je dezinfekciji prostorov, podjetje pa ga prednostno ponuja bolnišnicam, šolam in podjetjem. Na voljo bo v stacionarni različici (ki jo moramo sami premikati) in avtonomni različici, pri čemer bo za njegovo zanesljivo vožnjo po prostoru in izogibanje oviram skrbel senzor LiDAR.

Robot Adibot
Adibot

Ena izmed inovacij, ki so vzklile kot potreba po brezdotični komunikaciji, je tudi pametni brezdotični zvonec podjetja Alarm.com. Namesto pritiska na gumb, ki je osnovna funkcija malodane vsakega hišnega zvonca, uporablja predpražnik in umetno inteligenco, da zazna, kdaj je nekdo pred našim pragom. V zvonec vgrajena mikrofon in kamera, ki ima ultra širok 150-stopinjski zorni kot nam omogočata, da se kar prek mobilne aplikacije v polni visoki ločljivosti pogovorimo z osebo pred vrati. Seveda je tak zvonec moč povezati tudi z drugimi sistemi in nalogami – npr. da osvetli vhod, ko se tam pojavi oseba, pri čemer proizvajalec navaja, da je sistem prepoznave v navezi z infra-rdečo rešitvijo za nočni vid dovolj natančen, da loči med ljudmi, živalmi in paketi ter po nepotrebnem ne proži (lažnih) alarmov.

Touchless Doorbell
Alarm.com

Za eno malce drugačnih novotarij je poskrbelo podjetje Kohler, ki je predstavilo pametno straniščno školjko. Ta je, kot se za izdelek z zasoljeno ceno spodobi, opremljena z ogrevano desko, sistemom samodejnega odpiranja in zapiranja, funkcijo osebnega bideja (beri: pranja zadnjice) in senzorjem, kateremu zgolj pomahamo, če želimo zagnati splakovanje. Moški tako lahko malo potrebo opravijo povsem brezstično …

Straniščna školjka opremljena z ogrevano desko, sistemom samodejnega odpiranja in zapiranja, funkcijo osebnega bideja ... 
Kohler

 

Preberite nov tematski časopis v celoti

 
 
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta