Šest organizacij opozarja Evropsko komisijo: Predsednik slovenske vlade se poslužuje trumpovskih taktik pri napadanju novinarjev

M.R.
16.03.2021 14:33
Šest osrednjih mednarodnih organizacij za svobodo medijev je na predsednico evropske komisijo Ursulo von der Leyen, podpredsednico evropske komisije Vero Jourevo in člane delovne skupine Evropskega parlamenta za medije naslovilo javno pismo, v katerem izražajo zaskrbljenost nad zaostrovanjem medijske svobode v Sloveniji in obnovljenimi napadi predsednika vlade Janeza Janše na Slovensko tiskovno agencijo (STA).
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenski premier Janez Janša je na Twitterju zapisal, da je napočil čas za odstop direktorja STA-ja Bojana Veselinoviča in da naj odgovarja za svoja "nezakonita ravnanja".
Reuters

Ocenjujejo namreč, da blatenje novinarjev in poskusi vladajoče stranke SDS za vzpostavitev večjega nadzora nad STA poglabljajo sovražno ozračje proti kritičnemu poročanju. Dogajanje v Sloveniji spremljajo vse od prihoda na oblast vlade Janeza Janše. Ugotavljajo, da se predsednik slovenske vlade poslužuje trumpovskih taktik pri napadanju novinarjev na Twitterju in pri označevanju kritičnega poročanja za "lažne novice"

Dodajajo, da želijo Janša in drugi predstavniki vladajoče stranke SDS s takšnimi komentarji deliti in stigmatizirati liberalne in osrednje medije ter jih označiti za lažnjive ter manipulativne. 

Podpisniki pisma opozarjajo tudi, da se to ne dogaja le na retorični ravni. Pojasnjujejo, da je vladni urad za komuniciranje (Ukom) že drugič v treh mesecih ustavil financiranje agencije, s tem pa jo prikrajšal za vire, namen tega pa naj bi bil spodkopavanje javnega zaupanja v njeno poročanje. To Ukom počne kljub temu, da bi morala vlada po zakonu financirati STA, še pišejo v pismu. 

Navajajo tudi, da je Janša pretekli teden na Twitterju javno pozval direktorja STA Bojana Veselinoviča k odstopu in da naj "odgovarja za svoja nezakonita ravnanja". "Ostro obsojamo takšno vpletanje izvršne veje oblasti in menimo, da predstavlja najbolj jasen primer neposredne sovražnosti vodstva SDS proti agenciji," so še zapisali v pismu. Hkrati menijo, da vladajoča stranka zlorablja vladne komunikacijske kanale (Twitter), prek katerih širi takšne obtožbe. Hkrati so opozorili še, da je še vedno aktualen predlog zakonodaje, po katerem bi javni zavod RTV Slovenija prikrajšali za financiranje. 

Podpisniki sicer poudarjajo, da sta bili še lani svoboda izražanja in medijska pluralnost v Sloveniji na najvišji ravni. "Še dolga pot je do tam, ko bomo lahko na državo glede medijske svobode gledali v enaki luči kot na Madžarsko ali Poljsko," so dodali. Je pa okolje vse manj naklonjeno kritičnemu poročanju in se že sprožajo jasni opozorilni znaki. 

Zato Evropsko komisijo pozivajo, naj v prihajajočih mesecih pozorno spremlja dogajanje v Sloveniji in naj se javno odzove na morebitne napade na medije s strani predsednika vlade. "Jasno mora biti izraženo, da za takšno delitveno retoriko v Evropski uniji ni prostora. Za medijsko svobodo in demokracijo v EU je vitalnega pomena, da Slovenija ne gre po neliberalni poti, ki sta jo začrtali Madžarska in Poljska," so zaključili pismo. 

Podpisali so ga skupina za zaščito svobode govora Article 19, Evropski center za svobodo tiska in medijev (ECPMF), Evropska zveza novinarjev (EFJ), Balkanski in kavkaški observatorij Transeuropa (OBCT), Medarodni inštitut za tisk (IPI) in Novinarji brez meja (RSF).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta