Slabi obeti za slovensko manjšino v Italiji

Bojan Brezigar Bojan Brezigar
01.04.2023 07:00

Na deželnih volitvah v Furlaniji - Julijski krajini se prvič v zgodovini lahko zgodi, da Slovenci ostanejo pred vrati deželnega parlamenta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Massimiliano Fedriga (levo) po izvolitvi
leta 2018
Massimiliano Fedriga (levo) po izvolitvi leta 2018
Epa

V nedeljo in ponedeljek bodo v deželi Furlaniji - Julijski krajini (FJK) volitve novih predsednika in deželnega sveta. Sedanji predsednik Massimiliano Fedriga, predstavnik Lige, ki jo v Rimu vodi Matteo Salvini, ponovno kandidira in bo glede na volilno zakonodajo skoraj gotovo ponovno izvoljen. Volilni zakon namreč zagotavlja izvolitev kandidatu, ki prejme največ glasov; za razliko od županskih volitev na deželnih namreč ni predviden drugi krog. Za izvolitev se potegujejo še trije kandidati, a verjetno brez možnosti proti Fedrigi, ki ga poleg Lige podpirata tudi stranki Bratje Italije premierke Giorgie Meloni in Naprej, Italija Silvia Berlusconija. Na volitvah nastopata še dva manj opazna kandidata.

Fedriga ni bil slab predsednik FJK. Je zelo delaven, ni zadrt, celo od Salvinija se je distanciral, čeprav ne zelo glasno. Bil je tudi izvoljen za predsednika konference italijanskih dežel, kar je pomembna funkcija, ker je voditelj dejansko glavni sogovornik vlade v imenu vseh 20 dežel Italije. V mednarodnih odnosih, tudi v odnosih s Slovenijo, je odigral pozitivno vlogo, predvsem pri skupnem poklonu predsednikov Sergia Mattarelle in Boruta Pahorja ob dveh spomenikih v Bazovici, podpori pri vračanju Narodnega doma Slovencem v Trstu ter skupni kandidaturi Gorice in Nove Gorice za evropsko prestolnico kulture.

Trditev, da se je Fedriga nekoliko oddaljil od Salvinija, potrjuje tudi njegova odločitev, da se na volitvah predstavlja z lastno listo in ne več kot kandidat Lige. V praksi to ne pomeni veliko, kajti ostaja skupni kandidat desne sredine, vendar je tej odločitvi botrovalo dejstvo, da je na zadnjih volilnih preizkušnjah, tako državnih kot deželnih volitvah v Lombardiji in Laciju, stranka Melonijeve krepko prehitela Ligo. Fedriga poskuša s samostojnim nastopom nekako ublažiti poraz, ki grozi Ligi.

V opoziciji vlada veliko pričakovanje glede rezultata Demokratske stranke na volitvah v deželni svet. To bo za demokrate prva volilna preizkušnja, odkar jih vodi Elly Schlein, političarka mlajše generacije, ki stranko umešča bolj levo kot doslej in s tem ogroža predvsem Gibanje 5 zvezd. Na listi Demokratske stranke nastopa tudi več slovenskih kandidatov, predvsem v Trstu in Gorici. V Trstu kandidira Valentina Repini, svetnica v tržaški občini, v Gorici pa župan občine Doberdob Fabio Vizintin. Njuna izvolitev bo odvisna predvsem od uspešnosti Demokratske stranke; če bodo njeni rezultati slabi tako kot na parlamentarnih volitvah, je malo verjetno, da bi bila izvoljena.

Trenutno sta v deželnem svetu dva Slovenca, predstavnik Slovenske skupnosti Marko Pisani in predstavnik Lige Danilo Slokar. Oba ponovno kandidirata. Slokar je kandidat na listi Lige, Pisani pa na listi Slovenske skupnosti, ki nastopa v povezavi z Demokratsko stranko. Gre za posebno zakonsko določilo, ki velja samo za stranko slovenske manjšine: v povezavi lahko namreč izvoli svojega predstavnika, pri čemer stranka, s katero je Slovenska skupnost povezana, izgubi en mandat. Vendar tu obstaja pomemben pogoj: Slovenska skupnost mora zbrati najmanj odstotek glasov. Na prejšnjih volitvah je ta prag dosegla, vprašanje pa je, ali bo tako tudi letos; med drugim zato, ker nastopa na drugih listah kar nekaj Slovencev, ki vabijo slovenske volivce, čeprav je možnost njihove izvolitve dejansko nična. Tako obstaja nevarnost, da bi prvič v zgodovini FJK Slovenci ostali pred vrati deželnega parlamenta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.