Slovenija bo BiH podarila več kot sto tisoč odmerkov cepiva Pfizer, v Ameriki odobrili tretji odmerek za ogrožene

23.09.2021 08:03
Vlada bo Bosni in Hercegovini podarila več kot 100.000 odmerkov cepiva Pfizer/BioNTech. Ameriška Uprava za hrano in zdravila (FDA) pa je včeraj odobrila poživitveni odmerek istega cepiva proti covidu-19 za osebe, starejše od 65 let in za tiste z visokim tveganjem covida-19.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Vlada je v sredo zvečer na dopisni seji sprejela sklep o donaciji 100.620 odmerkov cepiva proti covidu-19 proizvajalca Pfizer/BioNTech Bosni in Hercegovini. Ta država bo cepivo z namenom humanitarne pomoči ob pandemiji covida-19 prejela brezplačno, so sporočili z ministrstva za zdravje.

Američani z velikim tveganjem za okužbo po tretji odmerek

Tretji odmerek cepiva Pfizer/BioNTech lahko dobijo sedaj starejši od 65 let, mlajše osebe z zdravstvenimi težavami in zdravstveni delavci oziroma vsi, ki jih njihovo delo izpostavlja veliki nevarnosti okužbe. To so med drugim delavci v samopostrežnih trgovinah, učitelji, brezdomci in tisti, ki delajo z njimi, pa zaporniki ter zaporniški pazniki.

Reuters

Vlada predsednika Josepha Bidna je želela odobritev poživitvenega odmerka za vse odrasle državljane, vendar se mora za zdaj zadovoljiti s tem. Večina strokovnjakov namreč meni, da enostavno še ni dovolj zanesljivih podatkov o obnašanju cepiva in posledicah, da bi tretji odmerek odobrili za vse.

Sedaj mora poživitveni odmerek cepiva odobriti še Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC). Tudi tu morajo najprej svoje povedati zunanji strokovni svetovalci, šele nato pa se bo agencija odločila. FDA je sklenila, da lahko tretji odmerek cepijo šest mesecev po prejemu drugega.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta