Slovenija na Hrvaško poslala nujno pomoč

K. Š., STA
22.03.2020 17:26

Slovenija je danes na Hrvaško poslala nujno pomoč, za katero je ta zaprosila prek evropskega mehanizma civilne zaščite. Gre za deset opremljenih šotorov za bivanje do 80 oseb s 60 posteljami in 60 spalnimi vrečami ter 20 ogrevalnimi napravami.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Odločitev o pomoči v obliki sredstev za začasno namestitev prebivalcev je danes sprejela vlada. Obrambni minister Matej Tonin je ob odpremi pomoči po potresu na Hrvaškem izrazil upanje, da bo Evropa tudi v prihodnje solidarna, tako pri soočanju s koronavirusom kot v primeru takšnih nesreč. "To je najmanj, kar lahko storimo, da pomagamo našim sosedom v teh kritičnih trenutkih," je pojasnil in izrazil upanje v solidarnost tudi v prihodnje. "Če kdaj, potem Evropa prav danes potrebuje solidarnost in Slovenija jo s to pomočjo tudi izkazuje," je poudaril.
{twitter}https://twitter.com/MO_RS/status/1241795961535553537{/twitter}
Paket pomoči je po besedah ministra vreden 107.000 evrov, danes okoli 20. ure pa naj bi bil že v Zagrebu. Na meji naj bi tovorno vozilo civilne zaščite dobilo tudi posebno spremstvo, tako da bo pomoč kar najhitreje dostavljena v hrvaško prestolnico.
Pomoč Hrvaški je ponudil tudi evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič, ki je na Twitterju zapisal, da pozorno spremljajo, kaj se dogaja Hrvaškem, in da so v stiku z oblastmi. "Pripravljeni smo pomagati," je zagotovil komisar iz Slovenije.
Solidarnost s Hrvaško sta izrazila tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michel. "EU je z vami, ostanite trdni," je tvitnila Von der Leynova po pogovoru s Plenkovićem. Michel pa mu je zagotovil, da "EU stoji skupaj z našimi prijatelji in je pripravljena pomagati".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta