Slovenski inštruktorji v okviru misije EU izurili več kot 800 ukrajinskih vojakov

STA, M.R.
30.08.2024 19:03

Slovenski vojaški inštruktorji so doslej v okviru evropske misije izurili okoli 800 ukrajinskih vojakov, je po današnjem neformalnem zasedanju obrambnih ministrov EU povedal državni sekretar na obrambnem ministrstvu Damir Črnčec.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EU bo do konca leta izurila dodatnih 15 tisoč ukrajinskih vojakov.
Reuters

V luči razprav o možnosti za urjenje ukrajinskih vojakov v Ukrajini je dejal, da trenutno ne vidi potrebe po tem. Kot je v izjavi za slovenske dopisnike v Bruslju pojasnil Damir Črnčec, je bilo okoli 800 ukrajinskih vojakov izurjenih v okviru usposabljanj pod vodstvom slovenskih inštruktorjev. Ti po njegovih besedah opravljajo usposabljanja inženircev, reševalcev in strelcev.

V skladu s sklepom vlade jih lahko v misiji deluje do 30, pri čemer pa se njihovo dejansko število spreminja, je še povedal državni sekretar. Dodal je, da na ministrstvu na podlagi dosedanjih izkušenj ne vidijo potrebe, da bi povečali število, določeno v vladnem sklepu.

V luči razprav o možnosti usposabljanja ukrajinskih vojakov v domovini je dejal, da sam ne vidi potrebe po tem. "Mislim, da je v tem trenutku najpomembneje, da nadaljujemo usposabljanje pripadnikov ukrajinske vojske in da to še naprej počnemo v državah članicah EU, ki so čim bližje Ukrajini, kar je tudi njihova želja," je povedal.

Črnčec je poudaril, da razprava o tem v Sloveniji še ni bila opravljena. Na ministrstvu vztrajajo pri stališču, ki so ga podali tudi v času priprave omenjenega vladnega sklepa, da bo Slovenska vojska aktivnosti izvajala v drugih članicah EU, torej tudi ne v Sloveniji.

V okviru obstoječega mandata bo svoje naloge opravljala, dokler bo misija trajala, je še povedal. Danes so govorili o dveletnem podaljšanju misije, ki bi se po trenutnih načrtih iztekla novembra letos. Odločitve o podaljšanju še niso sprejeli, saj je bilo današnje zasedanje neformalno.

V okviru misije, ki jo je začela izvajati novembra 2022, je sicer EU doslej izurila skoraj 60.000 ukrajinskih vojakov, je povedal Črnčec. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je po njegovih navedbah izrazil željo, da bi jih do zime izurili skupno 75.000.

Kot je še povedal državni sekretar, Slovenija podpira nadaljnjo pomoč Kijevu. Do konca leta bo predvidoma zaključen tudi dogovor glede sodelovanja v češki pobudi za nakup topniškega streliva za Ukrajino, čemur bo Slovenija namenila milijon evrov.

Borrell: EU ukrajinskih vojakov ne bo urila v Ukrajini

Evropska unija misije urjenja ukrajinskih vojakov ne bo izvajala na ozemlju Ukrajine, so se na današnjem neformalnem zasedanju v Bruslju dogovorili obrambni ministri članic unije. So se pa po navedbah visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Josepa Borrella strinjali o tem, da bodo do konca leta izurili dodatnih 15.000 ukrajinskih vojakov.

"Urjenje ukrajinskih vojakov v Ukrajini bi morda bilo ustreznejše. Nekatere članice so bile pripravljene to sprejeti, druge pa so bile zadržane. Nazadnje smo se odločili, da bo urjenje potekalo kar se da blizu Ukrajini, ne pa na njenem ozemlju," je povedal Borrell.

Dodal je, da urjenje v Ukrajini morda ni tako odločilno, saj so članice, ki so precej stran od te države, zelo uspešne pri urjenju ukrajinskih vojakov in so jih že veliko izurile.

So se pa ministri po besedah visokega zunanjepolitičnega predstavnika strinjali z vzpostavitvijo centra za usklajevanje urjenja v Kijevu, da bo urjenje učinkovitejše.

Prav tako so podprli njegov predlog, da v okviru misije do konca leta usposobijo dodatnih 15.000 vojakov. V nekaj manj kot dveh letih trajanja misije so jih 60.000, je povedal Borrell.

Na zasedanju so obrambni ministri EU, ki se jim je prek videopovezave pridružil njihov ukrajinski kolega Rustem Umerov, pregledali tudi napredek na področju vojaške pomoči Ukrajini. EU je v več kot dveh letih ruske agresije na Ukrajino slednji namenila za 43,5 milijarde evrov vojaške pomoči, je povedal visoki zunanjepolitični predstavnik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta