"Smo že skoraj tam." Evropska komisija v podpis pogodbe za "najbolj obetavno" cepivo proti koronavirusu

M.R., VČ
10.11.2020 16:11

V sredo bo Evropska komisija podpisala pogodbo o dobavi 300 milijonov odmerkov cepiva proti covid-19, ki ga razvijata podjetji BioNTech in Pfizer. "To je najbolj obetajoče cepivo do zdaj," je v sporočilu za javnost zapisala komisija.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
AP

"Neumorno se trudimo zagotoviti odmerke potencialnih cepiv proti koronavirusu," je ob novici med drugim na Twitterju zapisala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen

Komisija pa v sporočilu dodaja, da bo cepivo, ko bo na voljo, kar se da hitro razdeljeno med članicami unije. To bo že četrta pogodba s farmacevtskimi podjetji za dobavo cepiva, še poudarjajo na komisiji in dodajajo, da jih bo še več. "Ker potrebujemo široko izbiro med cepivi," so še zapisali. Komisija s članicami tudi že pripravlja načrt za cepljenje, ko bo cepivo na voljo. 

"Smo že skoraj tam. V vmesnem času pa bodimo previdni in ostanimo varni," so zaključili današnje sporočilo za javnost. 

Ameriški zdravstveni minister Alex Azar je sicer danes dejal, da naj bi po načrtih v ZDA s cepivom, ki sta ga razvila ameriški Pfizer in nemški BioNTech, začeli ljudi cepiti v decembru. Cepivo naj bi učinkovalo v 90 odstotkih primerov. Ameriške oblasti so si s pogodbo zagotovile 100 milijonov odmerkov tega cepiva. 

John Bell, profesor medicine na Oxfordu, je za BBC ocenil, da so v Pfizerju pokazali čudežni nivo učinkovitosti in da to pomeni, da bi se svet lahko v normalnost vrnil na pomlad 2021. 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta