Snježana Milivojević o recepturi avtokratskih režimov: Predsednik in premierka odkrito diskvalificirata tako N1 kot njihove novinarje

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
11.06.2021 00:03
N1 je leta 2014 začel oddajati svoj program v Srbiji, na Hrvaškem ter v Bosni in Hercegovini. Sedež ima v Luksemburgu, v redakcijah, tudi v Ljubljani, pa trenutno zaposluje več kot 360 ljudi. Nekaj vprašanj o N1, ki bo kmalu vstopil na slovenski trg, smo zastavili profesorici javnega mnenja in medijskih študij na Fakulteti političnih ved Univerze v Beogradu Snježani Milivojević.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Medija Centar Beograd

Koliko je N1 pomemben za gledalce, bralce v Srbiji? Kakšen vpliv ima na javno mnenje?

"N1 je zelo vpliven medij in zelo pomemben del medijskega prostora. Najprej, to je kakovosten informativni program, prvi, ki je po neslavnem propadu B92, vrnil zaupanje v dobro televizijsko novinarstvo. Drugič, to je trenutno medij, ki ga aktualna avtokratska oblast razume kot svojega največjega kritika in ga obravnava kot svojega sovražnika. In končno, zagon novega informativnega kanala Euronews - država se je namreč neposredno vključila v financiranje in nastajanje tega programa - pomeni, da režimski mediji ne morejo zatreti vpliva N1. Pa tudi, da en sam kakovosten medij na dolgi rok dviguje kakovost s tem, da sili druge, da so boljši."   

Koliko ljudi spremlja N1 v primerjavi z ostalimi srbskimi mediji?

"Srbija ima izredno razdrobljen, a zelo polariziran medijski prostor. To pomeni, da se maloštevilni objektivni mediji združujejo na nasprotnem polu od večine režimskih medijev. Tisti, ki gledajo in verjamejo N1, ne spremljajo in ne verjamejo provladnim medijem, tako da je o njegovem učinku težko govoriti. Poleg tega se N1 kot kabelski kanal ne distribuira več v sistemu Telekoma, ki kot državna družba prinaša številne prednosti. Zatiranje N1 se tako ne nanaša samo na vsebino, temveč tudi na distribucijske platforme. Medijski 'mainstream' je izrazito konsolidiran in skupaj s tabloidi ga verjetno redno spremljata dve tretjini medijske publike, medtem ko N1 med četrtino in tretjino občinstva. Ta delež pa je drugačen pri digitalin publiki, kjer je N1 morda najbolj spremljan program za novice. Ne glede na tehnološke spremembe je namreč prizemna televizija še vedno glavni vir informacij za preko 80 odstotkov državljanov Srbije."

PREBERITE tudi: Kakšne vsebine pričakovati na N1 Slovenija?
Srbski predsednik Aleksandar Vučić
Epa

Kakšen je odnos Vučićeve oblasti do N1?

"N1 je ena od najpriljubljenejših tarč predsednika Aleksandra Vučića. On pogosto agresivno komentira oziroma neposredno polemizira z njihovimi novinarji. N1 je pogosto tudi tema nevarnih napadov v parlamentu in tarča režimskih medijev. To je standardna receptura avtokratskih režimov, ki medije doživljajo kot politične nasprotnike. In ker v Srbiji ni opozicije v parlamentu, se vodjo 'glavne' opozicijske stranke Dragana Djilasa povezuje z družbo United media, ki je lastnica N1, zaradi česar so visoko na seznamu sovražnikov režima. Oblasti se trudijo zatreti njihovo delo tudi s spodbujanjem sebi lojalne konkurence, neugodno poslovno klimo in s spodkopavanjem zaupanja. Predsednik in premierka pogosto kritizirata, zasmehujeta in odkrito diskvalificirata tako N1 kot njihove novinarje. No, s tem tudi skupaj dajeta vedeti, kako so mediji pomembni in kako je oblast občutljiva na kritiko."

Koliko je Dragan Šolak, ustanovitelj družbe United group, vpliven na politično-medijskem trgu v Srbiji?

"Dragan Šolak je glede na prej opisano politično retoriko tuji plačanec in dobičkar, ki svoje medije koristi za politične napade na oblast. United media je finančno močna medijska skupina, vendar je o njenem poslovanju in vlogi težko sprejemati zaključke, saj je medijski trg v Srbiji zelo netransparenten. Kabelski operater SBB, ki ga obvladuje Šolak, je že bil vodilen na trgu, vendar je sedaj državni Telekom v veliki ekspanziji. Z javnim denarjem kupuje male operaterje in širi svojo mrežo. Vse kaže, da bo vzpostavljen duopol, da bo vsaka izmed teh dveh korporacij imela polovico trga. Tudi United group je v ekspanziji, ustvarja popularne medije za širšo publiko (TV Nova s, časnik Nova), kar pomeni, da širi tako poslovni kot politični vpliv. Zanimivo bo videti, kako se bo ta spopad na trgu medijskih storitev, pa tudi pogledov na svet v prihodnosti razvijal."

PREBERITE tudi zgodbo o skorajšnjem zagonu N1 Slovenija, kaj pričakovati?
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.