So premaknilia asteroid?

Gregor Grosman
02.10.2022 20:00

Nasa je preizkusila možnost, ali je človeštvo zmožno spremeniti pot asteroida in preprečiti potencialni trk z Zemljo, in uspešno zadela izbrani asteroid Dimorfos, a ni še znano, ali so ga tudi premaknili

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Nasi zagotavljajo, da kljub trku asteroida ne bosta predstavljala nevarnosti za Zemljo.
Nasa

Zgodovinski uspeh. Pred nekaj dnevi je v vesolju počilo, saj je sonda Ameriške vesoljske agencije Nase uspešno zadela asteroid Dimorfos, ki kroži okoli večjega asteroida Didymos, od nas pa sta oddaljena kakšnih enajst milijonov kilometrov. Asteroid Didymos so odkrili leta 1996 v okviru raziskave neba Spacewatch, njegovo luno Dimorfos pa leta 2003. Asteroidni dvojček za pot okoli Sonca potrebuje dve leti in en mesec, premer večjega je 780 metrov, njegova luna pa meri 160 metrov.

Sondo DART (Double Asteroid Redirection Test) so z Zemlje z nosilno raketo Falcon 9 izstrelili že 24. novembra 2021 iz oporišča Vandenberg v Kaliforniji. Datum trka so v Nasi izbrali taktično, saj sta asteroida v tem trenutku najbližje Zemlji in so dogajanje lažje spremljali s teleskopi. Dart je v manjši asteroid treščil s hitrostjo 23.500 kilometrov na uro oziroma 6500 metrov na sekundo. Zaradi trka nastala kinetična energija naj bi zadoščala za rahlo spremembo smeri asteroida. Zlasti pa znanstveniki pričakujejo, da se bo čas, ki ga Dimorfos potrebuje, da obkroži Didymosa, zmanjšal za približno deset minut. Do trka je to luno obkrožil v 11 urah in 55 minutah.

Misija DART pa ni bila prvi poskus Nase, da bi s sondo zadela v asteroid. Četrtega julija 2005 je manjše plovilo, ki ga je izpustila ameriška sonda Deep Impact, trčilo v jedro kometa Tempel 1, a takrat cilj ni bil spremeniti poti kometa, temveč so si želeli bolje preučiti njegovo notranjost.

Asteroid so torej zadeli, a to je bil le prvi cilj tokratne misije. Predvsem jih zanima, kako dolgo bo trajalo, preden bodo (iz)vedeli, ali je trk spremenil njegovo pot. To je drugi, bistveni cilj misije. Nasini strokovnjaki so na tiskovni konferenci pojasnili, da bodo šele čez nekaj mesecev zbrali dovolj podatkov za odgovor na to vprašanje. So pa obljubili, da bomo lahko že kmalu videli nekaj zanimivih fotografij trka.

In res. Nasa je na spletni strani objavila animaciji in fotografije vesoljskih teleskopov Hubble in Webb, ki so ju oba usmerili v smeri asteroida. Vesoljski teleskop James Webb je posnel prvo fotografijo tik pred načrtovanim udarom in nato serijo devetih fotografij v prvih petih urah po dogodku z NIR-kamero (Near-Infrared Camera). Za teleskop je bil to poseben izziv, saj se je asteroid gibal s trikrat večjo hitrostjo, kot je omejitev hitrosti objektov, ki so jo nastavili njegovi upravljavci. Naslednja meseca bodo asteroid spremljali z različnimi merilnimi instrumenti, spektroskopski podatki pa jim bodo omogočili še vpogled v njegovo kemično sestavo. Je pa z vidno svetlobo trčenje posnel Hubble. Izmet zaradi trka se pojavi v obliki žarkov, ki se raztezajo iz nebesnega telesa. Svetloba, ki je nastala v eksploziji, je bila vidna še osem ur po trku, Hubble pa je zajel 45 fotografij.

Aja, v Nasi mirijo in zagotavljajo, da kljub trku ne Dimorfos ne Didymos v prihodnosti ne bosta predstavljala nevarnosti za Zemljo. V Osončju sicer kroži več kot milijon znanih asteroidov, med njimi je skupina potencialno nevarnih, ki so dovolj veliki, da bi lahko ob trku z našim planetom človeštvu in naravi povzročili veliko škodo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta