Stanje v Rusiji se umirja, a v ozadju vre. Oglasil se je šef Wagnerja Prigožin, ljudstvo je nagovoril tudi Putin

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
26.06.2023 21:32

Ruski politiki s predsednikom Vladimirjem Putinom na čelu se trudijo dokazati, da imajo razmere pod nadzorom. Prigožin: Nismo hoteli strmoglaviti oblasti, ampak opozoriti na napake v vojni v Ukrajini.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Moskvi in drugod se trudijo dajati vtis, da je stanje normalno, a posledice sobotnih pretresov so še vidne.
Epa

Dva dni po sobotnem neuspelem vojaškem udaru, ki naj bi ga bil zakuhal šef najemniške vojske, skupine Wagner, Jevgenij Prigožin, se razmere v Rusiji vsaj navzven umirjajo. V Moskvi, kamor se je brez resnejšega odpora z oklepniki in tovornjaki napotila skupina kakih 5000 wagnerjevcev in se obrnila pičlih 200 kilometrov pred ciljem, so odpravili protiteroristične ukrepe, je sporočil župan Sergej Sobjanin. Protiteroristične omejitve so odpravili tudi v moskovski regiji, regiji Voronež in drugje, kjer so te veljale. Tudi ruski politični in armadni vrh se je spet pojavil v javnosti, največja skrivnost pa ostaja, kje je Prigožin, ki naj bi bil dobil zatočišče v Belorusiji. Nekateri tamkajšnji mediji so poročali, da so ga opazili v enem od hotelov v prestolnici Minsku, a tega niso podkrepili s posnetki ali pričevanji.

Ob 22. uri po moskovskem času je ruski narod po televiziji nagovoril predsednik Vladimir Putin. Napoved nagovora je zvenela dramatično, le pol ure pred nastopom, a v nekaj minutah ni povedal nič novega. Pohvalil je ljudstvo, ki ni stopilo na stran "izdajalcev", vodjem upora zagrozil, da bodo kaznovani, večini wagnerjevcev, ki da so "pravi ruski patrioti", pa obljubil varen odhod v Belorusijo ali integracijo v ruske oborožene sile.

Nasvet Prigožinu: Izogibaj se oknom

Četudi je bilo v soboto govora o tem, da so umaknili kazenski pregon zoper Prigožina zaradi veleizdaje in drugih kaznivih dejanj, voditelja Wagnerja še vedno preiskujejo zaradi poskusa organiziranja oboroženega upora, so poročali ruski mediji. Ena osrednjih tiskovnih agencij Tass navaja, da so preiskovalci ruske zvezne varnostne službe FSB kazenski postopek proti Prigožinu sprožili v petek, 23. junija, potem ko je objavil posnetek, v katerem je rusko vojsko obtožil napada na njegove enote, kar je obrambno ministrstvo v Moskvi zavrnilo.

Toda najboljši nasvet Prigožinu je dal nekdanji ameriški poveljnik v Afganistanu in kasnejši direktor osrednje obveščevalne agencije Cia David Petraeus. Prigožinu je sarkastično svetoval, naj se v Belorusiji izogiba pitju čaja, kljukam na vratih in odprtim oknom. S tem je mislil na številne atentate, ki naj bi jih bil naročil ruski predsednik Vladimir Putin: zastrupitev bivšega ruskega vohuna Aleksandra Litvinenka v Londonu z radioaktivnim polonijem-210, ki so mu ga skrivoma vlili v čaj, atentat z živčnim strupom novičokom na vratni kljuki na prav tako bivšega ruskega vohuna Sergeja Skripala in njegovo hčer Julijo v britanskem mestecu Salisbury, ki sta ga čudežno preživela, in številne skrajno sumljive samomore ruskih uglednežev po začetku agresije na Ukrajino, ki so jih domnevno storili s skokom skozi okno, pa tudi na druge načine.

Prigožin, ki so ga iz mesta Rostov na Donu pospremili kot rock zvezdnika.
Reuters

Putin, Šojgu in Lavrov spet v javnosti

Putin se je sicer pojavil v prvem videonagovoru po soboti, ko je dramatično nagovoril rusko ljudstvo. V njem je nagovoril mladinski forum, imenovan Inženirji prihodnosti, in pohvalil podjetja za "stabilno delovanje v luči hudih zunanjih izzivov". Toda govor je bil zelo verjetno posnet prej, saj ni bilo v njem niti črke o vojaškem udaru ali Prigožinu. Forum, ki ga je nagovoril, sicer poteka v mestu Tula južno od Moskve, ki je središče ruske proizvodnje orožja.

Tudi ruski obrambni minister Sergej Šojgu, osrednja tarča wagnerjevcev in Prigožina, se je prvič po sobotnem dogajanju pojavil na ekranih. Državna televizija je predvajala posnetek Šojguja med obiskom na poveljstvu ruske vojske, domnevno v Ukrajini. Ni sicer jasno, kdaj in kje se je obisk zgodil, je poročal britanski BBC. Na srečanju je minister izpostavil "veliko učinkovitost pri odkrivanju in uničevanju" ukrajinskih oborožitvenih sistemov in vojakov. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov pa je izjavil, da preiskujejo, ali so bile v sobotni upor Prigožinovih plačancev vpletene zahodne tajne službe. Dodal je, da je o tem govoril z ameriškim veleposlanikom v Moskvi, ki mu je dejal, da ZDA nimajo nič s tem. Lavrov je sicer povedal še, da bodo pripadniki Wagnerja nadaljevali svoje operacije v Maliju in Srednjeafriški republiki, češ da so tam kot vojaški inštruktorji.

Obrambni minister Sergej Šojgu v helikopterju, domnevno nekje nad fronto v Ukrajini.
Reuters

Zahod: Režim je zamajan

Dogajanje v Rusiji seveda zelo pozorno spremljajo povsod na Zahodu, zlasti v ZDA, Evropski uniji in zvezi Nato. Skupna ocena je, da je Putinov režim hudo zamajan. "Vsi se zavedamo, kaj se dogaja v Rusiji. Moramo razumeti, da vojna proti Ukrajini načenja rusko vojaško moč in vpliva na politični sistem," je dejal visoki predstavnik EU za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell. Po njegovih besedah ne bi bilo dobro, da bi se jedrska sila, kot je Rusija, znašla v politični nestabilnosti. "Pozorno spremljamo, kaj se dogaja, vendar pa je zdaj pomembneje kot kadarkoli, da nadaljujemo podporo Ukrajini," je še povedal Borrell.

"Dogodki ob koncu tedna so notranja zadeva Rusije in še en dokaz velike strateške napake, ki jo je predsednik Putin storil z nezakonito priključitvijo Krima in vojno proti Ukrajini," pa je na skupni tiskovni konferenci z litovskim predsednikom Gitanasom Nausedo v Vilni dejal generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg. "Dogodki preteklega konca tedna v Rusiji so razkrili nestabilnost kremeljskega režima. Podobne ali še večje izzive lahko pričakujemo v prihodnosti," ga je dopolnil Nauseda in opozoril, da bi ti dogodki lahko vplivali na varnost v regiji. "Ustanovitev skupine Wagner v Belorusiji lahko postane dodaten dejavnik," je ocenil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta