Stoltenberg: Ukrajincem ne primanjkuje poguma, temveč streliva

STA, Va
03.04.2024 18:21

Zunanji ministri Nata so razpravljali o načrtu za zagotovitev zanesljive in predvidljive pomoči Ukrajini na dolgi rok.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Finančna pomoč Ukrajini ni dobrodelnost, temveč investicija v varnost Evrope, poudarja generalni sekretar Nata.
Reuters

Ukrajincem na bojišču ne primanjkuje poguma, temveč streliva, je po današnjem zasedanju zunanjih ministrov članic zveze Nato v Bruslju izjavil generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg. Prepričan je, da Kijev potrebuje zanesljivo dolgoročno pomoč zaveznic, zato je ZDA pozval k odobritvi pomoči v vrednosti 60 milijard dolarjev.

"Ukrajinska vojska je s pomočjo zaveznic uspela osvoboditi polovico ozemlja, ki ga je Rusija zasegla med invazijo. Prav tako je Kijevu uspelo rusko črnomorsko floto potisniti nazaj in s tem omogočiti izvoz žita na svetovne trge," je na tiskovni konferenci izjavil Stoltenberg in izpostavil, da Ukrajina za nadaljnji boj proti agresorju potrebuje okrepljeno podporo zaveznic.

V luči tega je poudaril, da so zunanji ministri na zasedanju razpravljali predvsem o načrtu za zagotovitev zanesljive in predvidljive pomoči Ukrajini na dolgi rok, da Kijev ne bi bil odvisen od kratkoročne in prostovoljne pomoči zaveznic. Ministri so razpravljali tudi o krepitvi vloge članic Nata pri usklajevanju pomoči in usposabljanju ukrajinskih vojakov.

Stoltenberg podrobnosti o vsebini pogovorov in načrta ni predstavil, češ da je še v postopku oblikovanja. Poudaril je le, da finančna pomoč Ukrajini ni dobrodelnost, temveč investicija v varnost Evrope.

Ponovno je tudi pozval ameriški kongres k potrditvi paketa pomoči za Ukrajino v vrednosti 60 milijard dolarjev. "Vsakršno odlašanje z odločitvijo ima posledice na bojišču. Tovrstno odlašanje pa je tudi eden od razlogov za trenutne težave ukrajinske vojske," je izjavil.

Prvi mož Nata se je dotaknil tudi razmer v Gazi in obsodil nedavni izraelski napad na humanitarne delavce.

Po navedbah več diplomatov se načrt Stoltenberga nanaša na oblikovanje sklada v vrednosti 100 milijard evrov, s katerim bi v naslednjih petih letih zagotavljali vojaško podporo Ukrajini. Dokončno odločitev o predlogu je sicer pričakovati na julijskem vrhu zavezništva v Washingtonu.

Predlogu pričakovano nasprotuje Madžarska. Kot je na omrežju X zapisal zunanji minister Peter Szijjarto, ne bodo podprli nobenega predloga, ki bi "zavezništvo popeljalo bližje vojni ali ga spremenilo iz obrambne v napadalno koalicijo".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta