(SVET) Evropske države znova zaostrujejo ukrepe v boju proti širjenju novega koronavirusa

STA
18.10.2020 18:15

Zaradi strmega naraščanje števila primerov okužb z novim koronavirusom v Evropi so se mnoge evropske države odločile poostriti ukrepe, s katerimi bi zajezili širjenje virusa in s tem preprečili drugi val epidemije. Strožji ukrepi se nanašajo na delovanje gostinskih lokalov in zbiranje, ponekod pa tudi na omejitve pouka v šolah in delo na domu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Protest v Pragi, na Češkem so danes zabeležili več kot 11.000 novih okužb.
EPA

V luči slabšanja epidemiološke slike v več evropskih državah od sobote veljajo strožji ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Za razliko od pomladi tokrat večina držav ukrepe sprejema za posamezna območja, kjer je okužb največ.

V sosednji Italiji so v severni deželi Lombardiji, ki se sooča z drugim valom epidemije novega koronavirusa, v soboto še dodatno omejili delovanje barov, prepovedali skupinske amaterske športe in pozvali šole h kombiniranju pouka v učilnicah in na daljavo.

Lombardija je februarja postala prvo žarišče pandemije novega koronavirusa v Evropi, a med najbolj prizadetimi je trenutno južna dežela Kampanija, kjer so med drugim odredili dvotedensko zaprtje šol ter prepovedali zabave in pogrebne sprevode.

Zaradi vnovičnega zaostrovanja razmer naj bi vlada premierja Giuseppeja Conteja v nedeljo zvečer uvedla strožje ukrepe na nacionalni ravni. Bari bi lahko vrata zaprli že ob 21. uri, restavracije pa ob 23. uri. Že v soboto pa je vlada sklenila, da bodo razširili delo od doma.

Iz Italije so v soboto poročali o skoraj 11.000 novih okužbah in 47 smrti zaradi covida-19. Okužbe so potrdili tudi pri 18 poslancih spodnjega doma italijanskega parlamenta, 80 poslancev, ki so bili z njimi v stiku, pa je moralo v domačo karanteno. Odpovedati so morali tudi vsa glasovanja v poslanski zbornici v prihodnjem tednu.

Strožji ukrepi od sobote veljajo tudi v avstrijski zvezni deželi Solnograško, kjer so prepovedana vsa zasebna praznovanja in srečanja. Prepovedane so tudi vse prireditve, ki nimajo določenega sedežnega reda, vključno s tistimi na prostem.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je spričo slabšanja razmer državljane danes pozval, naj držijo skupaj, da bi število okužb obdržali na nizki ravni. Da bi preprečili širjenje koronavirusa in s tem ponovno popolno ustavitev javnega življenja, je pomembno omejiti stike in nositi zaščitne maske, je opozoril.

V soboto so potrdili, da je bil na novi koronavirus pozitiven avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg. Po besedah njegove predstavnice obstaja sum, da se je okužil na ponedeljkovem zasedanju z evropskimi kolegi v Luksemburgu. Preventivno so zato testirali vse člane avstrijske vlade, ki pa so bili vsi negativni.

V Franciji medtem znova uvajajo izredne razmere, ki vladi omogočajo uvedbo strožjih ukrepov za zajezitev virusa. Za Pariz, Marseille in sedem drugih bolj ogroženih mest bo po novem od 21. do 6. ure veljala policijska ura. Ukrep bo v veljavi predvidoma štiri tedne.

V britanski prestolnici London in več drugih območjih v Angliji so omejitve glede zbiranja še strožje. Med drugim je prepovedano druženje članov različnih gospodinjstev v notranjih prostorih. Na prostem se lahko druži največ šest ljudi, pubi in restavracije pa morajo svoja vrata zapirati ob 22. uri.

Od ponedeljka bodo strožji ukrepi v veljavi tudi v Belgiji. Tamkajšnja vlada se je namreč zaradi hitrega naraščanja okužb v državi v petek odločila, da se za štiri tedne zaprejo bari in restavracije, med polnočjo in peto uro zjutraj bo v veljavi policijska ura.

Belgija je ena najhuje prizadetih evropskih držav v pandemiji in je naštela že skupno več kot 10.300 smrtnih žrtev covida-19. V četrtek so poročali o dotlej rekordnih 8271 okužbah v enem dnevu. S koronavirusom je okužena tudi belgijska zunanja ministrica Sophie Wilmes.

V Nemčiji so v soboto sporočili, da so v zadnjih 24 urah zabeležili 7830 okužb z novim koronavirusom in tako za skoraj 500 presegli rekord iz dneva pred tem, ko so jih našteli 7334. Tako hitro kot te dni se virus v Nemčiji vse od začetka pandemije še ni širil.

Nemška kanclerka Angela Merkel je spričo slabšanja razmer državljane znova pozvala, naj pomagajo zajeziti pandemijo in se vzdržijo vseh nenujnih potovanj in praznovanj. Nemške oblasti so tudi razširile seznam z vidika covida-19 tveganih območij in nanj uvrstile še tri slovenske regije - jugovzhodna Slovenija, pomurska in podravska.

Na Poljskem je na rdečih območjih, vključno s prestolnico Varšava in večino večjih mest, zbiranje omejeno na deset ljudi. V srednjih šolah in na univerzah šolanje poteka na daljavo. Restavracije in bari bodo morali vrata zapreti ob 21. uri, poroke so prepovedane.

Na Poljskem so sicer v soboto potrdili doslej najvišje število novih okužb z novim koronavirusom na dnevni ravni, 9622. Iz Češke pa so poročali o 11.105 primerih okužbe. V naši vzhodni sosedi Madžarski so v soboto zabeležili rekordno število novih okužb - v minulih 24 urah so potrdili 1791 novih primerov.

Na Slovaškem, kjer so v soboto poročali o 1968 novih primerih okužbe, nameravajo za koronavirusom testirati vse prebivalce države, starejše od deset let, je napovedal slovaški premier Igor Matovič. Testiranje naj bi izvedli v naslednjih dveh koncih tedna.

Na Hrvaškem so v minulih 24 urah zabeležili 819 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je nekoliko manj od dneva pred tem, ko so jih potrdili 1096. Umrlo je osem ljudi, je danes sporočil Nacionalni štab civilne zaščite.

Po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) je bilo v Evropskem gospodarskem prostoru, ki obsega 27 članic EU in tri od štirih članic Evropskega združenja za prosto trgovino (Efta), na današnji dan skoraj 4,8 milijona potrjenih okužb z novim koronavirusom in 200.587 smrtnih primerov v povezavi s covidom-19. Podatki ECDC vključujejo tudi Združeno kraljestvo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta