(SVET) V Italiji najmanj novih okužb od 13. marca, prebivalci Wuhana lahko prvič po izbruhu zapustili mesto

A.L., M.R., STA
07.04.2020 08:11

Pandemija koronavirusne bolezni 19, ki je po svetu zahtevala že več kot 70.000 življenj, se v nekaterih najhuje prizadetih državah nekoliko umirja. Avstrija zato že razmišlja o odpravi nekaterih omejitev, na Japonskem pa jih bodo šele uvedli. V ZDA se medtem pripravljajo na najhujše, v EU pa sprejemajo ukrepe za ublažitev gospodarske krize.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
EPA
Wuhan
EPA

19.30

V Italiji 604 nove žrtve koronavirusa, najmanj okužb od 13. marca

V Italiji je bolezen covid-19 zahtevala še 604 življenja, s čimer se je število žrtev povzpelo na 17.127. So pa zabeležili najmanj novih okužb v skoraj mesecu dni. Po podatkih italijanske civilne zaščite je bilo v zadnjih 24 urah na testiranju pozitivnih 3039 ljudi, kar je najmanj v enem dnevu od 13. marca. To je povečanje za 2,3 odstotka, kar je najmanj od začetka epidemije. Skupno število okuženih se je povečalo na 135.586. Italija je tako po številu okužb na tretjem mestu za ZDA in Španijo.
Medtem v Italiji še naprej upada število bolnikov na intenzivni negi, kar prinaša olajšanje za preobremenjene bolnišnice na Apeninskem polotoku. Na intenzivni negi je zdaj 3792 bolnikov, kar je 106 manj kot v ponedeljek.
19.00

V Wuhanu konec prepovedi potovanj iz mesta

Oblasti v kitajskem Wuhanu, kjer se je novi koronavirus konec lanskega leta prvič pojavil, so danes odpravile prepoved potovanj iz mesta. V sredo zgodaj zjutraj po krajevnem času se je z vlaki iz mesta odpravilo na tisoče ljudi. Z odpravo prepovedi potovanj se končuje več kot dvomesečna izolacija 11-milijonskega mesta. Oblasti so stroge ukrepe uvedle konec januarja, s čimer so želele preprečiti širjenje virusa, kar pa jim ni uspelo in virus se razširil po vsem svetu. Množice potnikov so se zgrnile na železniško postajo Wuchang, kjer so lovili prve vlake, ki so na pot krenili malo po polnoči.
18.30

Trump: WHO je zamočila glede "koronavirusa"

Ameriški predsednik Donald Trump je danes očital Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO), da je "zamočila" pri odzivu na izbruh novega koronavirusa in da je bila preveč pod vplivom Kitajske. Zagrozil je še, da bodo ZDA preučile sredstva, ki jih namenjajo organizaciji. "WHO je res zamočila," je tvitnil ameriški predsednik. Nadaljeval je, da je organizacija, čeprav večino sredstev prejme od ZDA, precej orientirana na Kitajsko. "To bomo podrobneje preučili," je dodal.
{twitter}https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1247540701291638787{/twitter}
17.40

Pariz bo prepovedal vadbo na prostem

Oblasti v Parizu bodo z jutrišnjim dnem prepovedale dnevno telesno vadbo na prostem. Ukrep bo veljal med 10. in 19. uro. V Franciji je sicer karantena v veljavi že skoraj en mesec. Ljudje, ki zapustijo svoj dom, morajo predložiti dokument, na katerem je zapisano, kam so namenjeni. Dovoljeni so izhodi v trgovino ali k zdravniku, dovoljene pa so tudi telesne aktivnosti, vendar le na območju v radiju en kilometer od doma.
17.00

V Avstriji več ozdravljenih kot na novo okuženih s koronavirusom

V Avstriji so že četrti dan zapored zabeležili več ozdravljenih kot na novo potrjenih primerov novega koronavirusa. Skupno so do popoldneva potrdili 12.519 okužb, največ na Tirolskem, in sicer 2835. Covidu-19 je do zjutraj podleglo 234 ljudi, 4046 oseb pa je ozdravelo.
Ob primerjavi jutranjih podatkov, ko je število potrjenih okužb znašalo 12.332, je razvidno, da je število okuženih v upadu. Od ponedeljka do danes zjutraj je namreč ozdravelo 583 ljudi, na novo pa so do jutra potrdili 332 okužb, do 15. ure je bilo teh 519.

V Srbiji covid-19 zahteval še tri življenja

V Srbiji so v zadnjih 24 urah potrdili še 247 novih okužb z novim koronavirusom, umrli so še trije ljudje, skupno 61. 247 novih okužb so ugotovili, potem ko so testirali 1074 ljudi. Skupno so doslej v državi potrdili 2447 okužb, v bolnišnicah je 1349 ljudi. Na ventilatorjih je 108 bolnikov.
Skupno so doslej v državi testirali 9626 ljudi. Predstavnica instituta je navedla še, da je smrtnost zaradi covida-19 v Srbiji 2,49-odstotna. Doslej je umrlo 44 moških in 17 žensk, povprečna starost je bila 64,2 leta, je še povedala.
15.10

Johnson ne potrebuje ventilacije

Stanje britanskega premiera Borisa Johnsona, ki je zaradi novega koronavirusa od ponedeljka zvečer na intenzivni negi, je stabilno in premier je dobre volje, so danes sporočili iz Downing Streeta. Premier ni na ventilatorju, so še pojasnili. Johnson prejema kisik, a diha brez dodatne pomoči. "Ni potreboval mehanske ventilacije ali neinvazivne respiratorne podpore," so sporočili.

Moški z zaščitno masko v Lonodnu pred bolnišnico St.Thomas bere časopis, v katerem poročajo o premestitvi premierja Johnosna na oddelek za intenzivno nego.
EPA

Na Švedskem v zadnjem dnevu za covidom-19 umrlo več kot 100 ljudi

Na Švedskem je za koronavirusno boleznijo 19 v zadnjih 24 urah umrlo 114 ljudi, skupno pa 591. Švedska agencija za javno zdravje je sporočila, da je nekaj novo registriranih smrti posledica revizije podatkov iz prejšnjih dni, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Doslej so na Švedskem potrdili 7693 okužb z novim koronavirusom.

Reuters

Na Hrvaškem 60 novih okužb in dva mrtva zaradi covida-19

Na Hrvaškem so od ponedeljka od 14. ure do danes do 14. ure potrdili 60 novih okužb s koronavirusom, s čimer se je število okuženih zvišalo na 1282, je v Zagrebu povedal hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš. Umrli sta še dve osebi, kar pomeni, da je na Hrvaškem doslej zaradi covida-19 umrlo 18 ljudi.
Beroš je na redni novinarski konferenci nacionalnega štaba civilne zaščite povedal, da sta umrla 91-letnik, ki je imel tudi kronične bolezni, ter moški, rojen leta 1974, ki ni trpel za kroničnimi boleznimi. Povprečna starost zbolelih je nekaj več kot 48 let, med njimi je 49 odstotkov žensk. Ozdravelo je 167 oseb, kar je 37 več kot v ponedeljek.
14.40

EPA

V Parizu bodo od srede omejili rekreacijo

V francoski prestolnici Pariz bodo v sredo zaostrili omejitve gibanja v boju proti novemu koronavirusu, ki je v Franciji do ponedeljka zahteval 8911 življenj. Na dan, ko je država vstopila v četrti teden karantene, vlada medtem opozarja, da epidemija še ni dosegla vrhunca in da ne razmišljajo o omilitvi omejitev gibanja.
Županja Pariza Anne Hidalgo in šef policije Didier Lallement sta v skupni izjavi sporočila, da bo rekreacija na prostem od srede prepovedana med 10. in 19. uro. Izpostavila sta, da se bodo Parižani še vedno lahko rekreirali med 19. in 10. uro, ko je na ulicah manj gneče.
14.25

Grški zdravstveni delavci protestirajo zaradi razmer med epidemijo

Več sto grških zdravstvenih delavcev je danes protestiralo zaradi delovnih pogojev ter pomanjkanja delovne sile in opreme v javnih bolnišnicah med epidemijo covida-19. Med drugim so zahtevali novo zaposlovanje ter da na pomoč priskočijo tudi zasebne klinike.

EPA

Evropska zdravstvena ekipa v pomoč Bergamu in Milanu

Ekipa zdravnikov in medicinskih sester iz Romunije in Norveške bo v Milanu in Bergamu pomagala italijanskemu zdravstvenemu osebju v bitki z novim koronavirusom, je danes v Bruslju sporočil evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Ekipo bodo v Italijo napotili v okviru evropskega mehanizma za civilno zaščito.
Čeprav je bil na začetku odziv članic unije na italijanske pozive k pomoči neustrezen, se zdaj stvari spreminjajo, Italija ni sama, EU ji pomaga, je poudaril Lenarčič.
Avstrija bo v okviru evropskega mehanizma za civilno zaščito Italiji pomagala s 3000 litri razkužila, je še dodal in zatrdil, da evropski center za usklajevanje nujnega odziva dela 24 ur na dan in sedem dni v tednu.
13.50

V Iranu število okužb z novim koronavirusom še naprej upada

Število novih okužb z novim koronavirusom je v Iranu upadlo sedmi dan zapored. V zadnjih 24 urah so zabeležili 2089 novih okužb, skupno doslej 62.589. Kot je sporočil tiskovni predstavnik ministrstva za zdravje, je v Iranu za covidom-19 v zadnjem dnevu umrlo 133 ljudi, skupaj 3872.
13.30

(VIDEO) Rokavice niso stoodstotna zaščita, zdravstvena delavca opozarjata: Nevarnost ostaja tudi, ko se vrnemo iz trgovine

Na družbenih omrežjih se pojavljajo posnetki zdravnikov, ki delijo pomembno sporočilo o zaščitnih rokavicah, ki so v trenutni situaciji skorajda del vsakdana vsakega izmed nas. Britanski kirurg je, denimo, preko družbenega omrežja TikTok sporočil, da te, če jih nosimo ves čas, ne pomagajo. Več -> TUKAJ.
12.55

V Španiji po upadu znova porast smrtnih žrtev novega koronavirusa

V Španiji je bolezen covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus, v zadnjih 24 urah zahtevala še 743 življenj. Število žrtev je znova naraslo po štirih dneh padanja. Po podatkih španskega ministrstva za zdravje je v državi virusu do zdaj podleglo 13.798 ljudi.
V Španiji, ki je za Italijo druga najbolj prizadeta država v pandemiji novega koronavirusa, se hitreje povečuje tudi število okuženih. V zadnjih 24 urah se je število novih primerov povečalo za 4,1 odstotka na 140.510, medtem ko se je do ponedeljka povečalo za 3,3 odstotka.

EPA

V Rusiji v zadnjem dnevu več kot 1100 novih okužb z novim koronavirusom

V Rusiji so v zadnjih 24 urah potrdili rekordnih 1154 novih okužb z novim koronavirusom. Število novih okužb je v tej državi močno poskočilo že drugi dan zapored kljub strogim ukrepom za zajezitev pandemije covida-19. Skupno so v Rusiji potrdili skoraj 7500 okužb, za covidom-19 pa je doslej umrlo 58 ljudi, poročajo tuje tiskovne agencije.
Še 185.000 ljudi je na opazovanju zaradi suma, da so se mogoče okužili, so sporočile pristojne zdravstvene oblasti. Skupaj so v Rusiji izvedli okoli 800.000 testov za novi koronavirus.
11.55

Japonski premier zaradi virusa razglasil izredne razmere v Tokiu in drugih prizadetih regijah

Japonski premier Shinzo Abe je danes razglasil izredne razmere v več regijah, ki jih je prizadel izbruh novega koronavirusa, med drugim v prestolnici Tokio in mestu Osaka.
Abe je uvedel izredne razmere v Tokiu, treh sosednjih prefekturah Chiba, Kanagawa in Saitma ter v Osaki, Hyogu in Fukuoki. Začele bodo veljati v sredo, veljale pa bodo do 6. maja.
Z izrednimi razmerami bodo lokalne oblasti dobile pristojnost, da lahko prebivalcem odredijo, da ostanejo doma, lahko bodo zaprle šole in druge ustanove.

Reuters

Finska uvaja strožji nadzor na meji s Švedsko

 Finska, ki želi v prizadevanjih za zajezitev širjenja novega koronavirusa zmanjšati število prehodov meje, je danes napovedala strožji nadzor na mejah s sosednjimi državami, tudi Švedsko, kjer imajo milejše ukrepe proti novemu koronavirusu, stopnja okužb pa je višja.
Mejo med Finsko in Švedsko na Laponskem običajno dnevno prečka več tisoč delavcev in družin. Odkar je finska vlada 14. marca prepovedala ves nenujni promet, je promet na tej meji upadel za 95 odstotkov, je danes povedala finska notranja ministrica Maria Ohisalo na novinarski konferenci.
11.25

Na Danskem zaradi koronavirusa odpovedali glasbeni festival Roskilde

Zaradi pandemije koronavirusa so na Danskem odpovedali 50. izdajo festivala Roskilde, enega največjih glasbenih festivalov v Evropi, so po pisanju nemške tiskovne agencije dpa sporočili organizatorji. Na festivalu, ki je bil predviden med 29. junijem in 6. julijem, bi med drugim nastopila Bob Dylan in frontman nekdanjih Led Zeppelinov Robert Plant.

EPA

Guterres izrazil hvaležnost zdravstvenim delavcem v boju s pandemijo novega koronavirusa

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je poslanico ob današnjem svetovnem dnevu zdravja, ki mineva v senci pandemije novega koronavirusa, posvetil zdravstvenim delavcem. Izrazil je hvaležnost za njihovo neumorno delo v boju s pandemijo, pri katerem so ogrožena tudi njihova življenja.
11.00

V BiH skupno 30 mrtvih s covidom-19, oblasti uvajajo strožje ukrepe

V Bosni in Hercegovini je do danes zjutraj umrlo skupno 30 ljudi s covidom-19, število okuženih z novim koronavirusom je preseglo 700, so sporočile zdravstvene službe. Oblasti uvajajo vse strožje ukrepe. V Republiki srbski so danes uvedli kazni za širjenje neresničnih informacij o epidemiji.
10.55

V Franciji na tisoče prostovoljcev za pomoč kmetijstvu

Francija je ob pandemiji novega koronavirusa pozvala tiste, ki so brez dela, da pomagajo kmetom na poljih in pri živinoreji. Na poziv se je odzvalo 200.000 kandidatov, je danes povedal francoski kmetijski minister Didier Guillaume.
Ob začetku pomladi imajo kmetje veliko dela, zaradi pandemije pa jim močno primanjkuje pomoči. Francosko kmetijsko ministrstvo je zato pripravilo posebno akcijo za pomoč kmetijstvu in rekrutiralo 5000 ljudi, ki organizirajo delo, je za francosko televizijo France 2 povedal Guillaume.

EPA

V Južni Koreji drugi dan manj kot 50 novih okužb s koronavirusom

Iz Južne Koreje drugi dan zapored poročajo o manj kot 50 novih primerih okužbe z novim koronavirusom. Južnokorejski center za nadzor in preprečevanje bolezni je sporočil, da so potrdili 47 novih primerov, toliko kot v ponedeljek.
To je najnižje dnevno število novih okužb od konca februarja, ko je izbruh dosegel vrhunec z več kot 900 novimi primeri v 24 urah.
9.30

Johnson preživel noč na intenzivni negi

Britanski premier Boris Johnson, ki je zbolel za boleznijo covid-19, je preživel noč na oddelku intenzivne nege londonske bolnišnice St Thomas. Njegovo zdravstveno stanje se je namreč v ponedeljek popoldne poslabšalo.
Iz Downing Streeta so sporočili, da so 55-letnega Johnsona po nasvetu njegove zdravniške ekipe premestili na intenzivno nego, kjer je deležen "odlične oskrbe".
Johnson dobiva kisik in je pri zavesti, na intenzivno nego pa so ga premestili, če bi potreboval ventilator.

Reuters

Pričakovanja v nemški predelovalni industriji najslabša po letu 1991

Nemška predelovalna industrija v prihodnjih treh mesecih pričakuje izjemen padec. Kazalec münchenskega inštituta za gospodarske raziskave Ifo, ki meri pričakovanja v proizvodnji, je marca potonil globoko v negativno območje in tako zabeležil največji padec od leta 1991, ko je inštitut začel s to raziskavo. Najslabše kaže avtomobilski proizvodnji.
8.25

Na Filipinih omejitve gibanja podaljšali za dva tedna

V boju proti širjenju okužb z novim koronavirusom so na filipinskem otoku Luzon danes podaljšali omejitve gibanja za dva tedna. Te bodo v veljavi do 30. aprila. Na otoku Luzon, kjer živi več kot polovica od več kot 100 milijonov prebivalcev Filipinov, so stroge omejitve gibanja v veljavi od 16. marca.
8.05

WHO: Po svetu primanjkuje šest milijonov medicinskih sester

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je opozorila, da po svetu primanjkuje šest milijonov medicinskih sester. V danes objavljenem poročilu, ki ga je pripravila skupaj z Mednarodnim svetom medicinskih sester (ICN), organizacija izpostavlja pomen medicinskih sester, tudi v luči pandemije covida-19.

EPA

Danska postopoma odpravlja omejitve zaradi novega koronavirusa

Danska bo postopoma odpravila omejitve, ki jih je uvedla za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom. 15. aprila bodo tako najprej ponovno odprli centre za dnevno varstvo, vrtce ter osnovne šole. Srednje šole bodo ostale zaprte do 10. maja, je sporočila danska premierka Mette Frederiksen.
Dodala je, da bari, restavracije, nočni klubi, nakupovalni centri ter frizerski in masažni saloni ostajajo zaprti. Prav tako bo še naprej v veljavi prepoved zbiranja več kot 10 oseb, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Danska premierka je ob tem na ponedeljski novinarski konferenci še pojasnila, da pristojne zdravstvene oblasti menijo, da je postopno odpiranje ustrezno, a ob pogoju, da vsi ohranjajo ustrezno razdaljo in si umivajo roke.
7.45

Na Kitajskem prvič brez novih smrtnih žrtev covida-19

Na Kitajskem v zadnjih 24 urah niso zabeležili nobene smrtne žrtve koronavirusne bolezni 19, prvič od januarja, ko so začeli objavljati podatke o umrlih in okuženih z novim koronavirusom. Potrdili so še 32 okužb, vse med njimi so uvožene iz tujine, ter 30 okuženih brez simptomov, je sporočila kitajska državna komisija za zdravje.
Doslej so na Kitajskem zabeležili 1033 asimptomatskih okužb. Podatke o okuženih, ki nimajo simptomov covida-19, a lahko prenašajo okužbo, je Kitajska začela objavljati prejšnji teden.

Reuters

Trump in Biden po telefonu o novem koronavirusu

Ameriški predsednik Donald Trump je potrdil, da se je o pandemiji novega koronavirusa v ponedeljek po telefonu pogovarjal z vodilnim demokratskim predsedniškim kandidatom Josephom Bidnom. Pogovor je označil za čudovitega in toplega. Število okuženih v ZDA je do ponedeljka zvečer naraslo na 369.000, mrtvih je skoraj 11.000.
Bidnova direktorica komunikacij Kate Bedingfield je sporočila, da je šlo za dober pogovor, v katerem je Biden Trumpu nanizal nekaj predlogov za ukrepe proti novemu koronavirusu in dejal, da ceni močnega duha, s katerim se Američani soočajo s krizo.
7.10

Ko zlata ribica potrebuje sprehod

Rok Hajnšek, politolog iz Maribora, dobro desetletje živi v Bukarešti. Seveda je koronavirus tudi v Romuniji. Tam je bil teden prej kakor v Sloveniji. "Predsednik Klaus Iohannis je izredne razmere razglasil 16. marca. Od tedaj protivirusne ukrepe zaostrujejo sorazmerno z rastjo okužb. Sicer so vse izobraževalne ustanove zaprli že teden dni prej. Sedaj je najbolj žgoča debata, kdaj bodo izvedli maturo in sprejemne izpite. Težave so tudi s poukom na daljavo, ki marsikje v ruralnih predelih Romunije ni mogoč. Najbolj zato, ker učenci nimajo dovolj računalnikov ali drugih pametnih naprav. Nacionalna televizija pomaga manko ublažiti tako, da na drugem kanalu ves dan oddaja izobraževalni program." Več -> TUKAJ.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta