Rok Hajnšek iz Bukarešte o pametnjakovičih, ki so na sprehod v plastični vrečki z vodo vzeli zlato ribico

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
06.04.2020 18:14

Na splošno so Romuni disciplinirani, a to je dežela ekstremov: mnogi si protikoronavirusne ukrepe lajšajo s humorjem, pripoveduje Rok Hajnšek iz Bukarešte.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ulični gledališčniki v Bukarešti se ne dajo. 
EPA

Rok Hajnšek, politolog iz Maribora, dobro desetletje živi v Bukarešti. Seveda je koronavirus tudi v Romuniji. Tam je bil teden prej kakor v Sloveniji. "Predsednik Klaus Iohannis je izredne razmere razglasil 16. marca. Od tedaj protivirusne ukrepe zaostrujejo sorazmerno z rastjo okužb. Sicer so vse izobraževalne ustanove zaprli že teden dni prej. Sedaj je najbolj žgoča debata, kdaj bodo izvedli maturo in sprejemne izpite. Težave so tudi s poukom na daljavo, ki marsikje v ruralnih predelih Romunije ni mogoč. Najbolj zato, ker učenci nimajo dovolj računalnikov ali drugih pametnih naprav. Nacionalna televizija pomaga manko ublažiti tako, da na drugem kanalu ves dan oddaja izobraževalni program."

Lastno potrdilo o nujnosti

V 20-milijonski Romuniji so do ponedeljka na več kot 40 tisoč testiranjih zaznali 4057 okuženih. Mrtvih zavoljo covida-19 so imeli 162, bolnikov na intenzivni negi pa 179. Zaprti so velika nakupovalna središča, gostinski lokali, frizerski saloni, odpovedane so javne prireditve, skratka, podobno kot pri nas. Romuni smejo na plano največ v paru, razen če gre za družino ali za prevoz na delo in je v avtu lahko toliko ljudi, kolikor je sedežev. Mestni in primestni javni promet v Bukarešti delujeta okrnjeno. Ljudje smejo k zdravniku, k redkim urgentnim zobozdravnikom, seveda tudi v trgovine z živili in lekarne. Hajnšek: "Delavci morajo imeti pri sebi potrdilo delodajalca z natančnim opisom poti do službe. Torej ni ovinkov levo-desno. Posebnost je, da imaš lahko pri sebi izjavo o nujnosti poti na lastno odgovornost. Pripraviš si jo sam. A pozor, ne sme biti lažna! Takih so policisti, žandarji ali vojaki, ki so na ulicah mest v imenu boja proti koronavirusu, odkrili 260. Sledila je kazenska ovadba," razlaga Hajnšek.
"Vseh kršitev je bilo toliko," nadaljuje sogovornik, "da so že zbrali za 40 milijonov evrov glob. V samoizolaciji je bilo minuli teden 120 tisoč ljudi, v karanteni 13 tisoč. Če kršite samoizolacijo, vas pošljejo v karanteno za novih 14 dni. In stroške karantene nato plačati sami. Bili so predlogi za elektronsko slednje tem ljudem, a to ni bilo sprejeto. Na splošno pa so ljudje dokaj disciplinirani, nemara tudi zato, ker je spomin na nekdanji represivni komunistični režim še živ. Vendar je Romunija dežela velikih ekstremov. Mnogi kljubujejo oziroma si ukrepe lajšajo s humorjem. Ker je v bližini doma dovoljen sprehod domačih živali, mišljeni so seveda psi in mačke, so se našli pametnjakoviči, ki so na sprehod v plastični vrečki z vodo vzeli zlato ribico. Pred dobrim tednom je nacionalni junak postal 25-letnik, ki je po 50 kilometrih ježe, ker avtobusa ali vlaka ni, v mesto Iasa prispel z zaščitno masko na obrazu na konjskem hrbtu. V porodnišnici je žena imela porod. Ko so ga ustavili, je imel pri sebi tudi izjavo o nujni poti. Vseeno je fasal opomin. Oblasti v Iasiju imajo namreč odlok, po katerem ježe po mestu ne dovolijo."

Superprenašalci virusa

Hajnšek pravi, da je po večini prvi vnos virusa v državo zakrivila diaspora. "V Italiji je 1,2 milijona Romunov, v Španiji jih je 600 tisoč. Tam je bilo veliko priložnostnih delavcev, precej jih je delalo na črno. Domov se jih je že vrnilo 600 tisoč. Oblasti računajo, da jih pride še 400 tisoč. Za povratnike so med 22. in 5. uro čez Madžarsko urejeni konvoji kot za tovornjake. Državi nista v najboljših odnosih, a o tej humanitarni zadevi sta se zgledno dogovorili. S Srbijo se Romunija o tem ni uspela dogovoriti."
Večji odmev v javnosti so imeli zgodnji primeri nekaj tako imenovanih superprenašalcev: "Tak je bil namestnik direktorja policije, ki je v bolnišnici okužil 90 ljudi. Ni povedal, da se je bil vrnil iz Izraela, kjer je bil z ljubico. Na severu Romunije je zdravnik kršil protokol in okužil 300 kolegov in drugo medicinsko osebje. Najhuje, eksponentno, v Romuniji okužbe rastejo prav med medicinskim osebjem. Štiri bolnišnice so skoraj popolnoma zaprte, še 20 nadaljnjih jih ima zaprte posamezne oddelke. Romunija ima mešanico javnega in zasebnega zdravstva. Slednje se ne ukvarja s koronavirusom, toda zato je vskočilo pri drugih urgentnih primerih, na primer pri onkoloških bolnikih."
Zaščitne opreme, mask, rokavic, plaščev ima romunsko zdravstvo dovolj, ocenjuje Hajnšek. "Vendar ga izdajajo sproti in ne v zalogo, da ta ne bi poniknila po načelu znajdi se. Tudi respiratorjev je še dovolj. Podružnica Forda v Craiovi se je preusmerila in izdeluje komponente za respiratorje. Druga firma izdeluje postelje za intenzivno nego. Medtem pripravljajo ukrepe za omilitev gospodarskih izgub. Delodajalci morajo delavcem na čakanju plačati 75 odstotkov plače, a ta znesek lahko po 15 dneh zahtevajo od države nazaj. Samozaposleni in druga podjetja morajo dokazati manjši promet v marcu in jim bodo do 80-odstotno povrnili izpad dohodka," dodaja Mariborčan iz Bukarešte.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta