Taljenje ledu razkriva žrtve Mount Everesta

DR
25.03.2019 17:11

Zaradi globalnega segrevanja se v Himalaji talijo ledene plošče in ledeniki, zato na površje prihajajo trupla, ki so bila dolga leta pokopana.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Najvišje pokopališče na svetu
EPA

Od prvega poskusa vzpona na uradno najvišji vrh sveta je Mount Everest terjal skoraj 300 življenj, pri čemer strokovnjaki ocenjujejo, da sta dve tretjini vseh trupel še vedno zakopani pod snegom in ledom. Toda v prihodnosti se to utegne spremeniti zaradi vpliva podnebnih sprememb. Ang Čering, nekdanji predsednik nepalske alpinistične zveze, pravi, da se zaradi globalnega segrevanja hitro talijo ledene plošče in ledeniki, zato na površje prihajajo trupla, ki so bila vsa leta pokopana. Eden od nepalskih vladnih uslužbencev je v pogovoru z britanskim BBC povedal, da se je število takšnih trupel v zadnjih letih znatno povečalo: "Sam sem sodeloval pri odstranjevanju več kot desetih trupel iz različnih predelov Everesta. Jasno postaja, da jih na površje prihaja čedalje več."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta