Torijci iščejo Johnsonovega naslednika

Jon Knez Jon Knez
15.07.2022 10:36
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bogati potomec pakistanskih priseljencev za zdaj vodi v glasovanju torijcev, potem ko je odstopil Boris Johnson.
Epa

Potem ko je po prvem krogu glasovanja za zamenjavo Borisa Johnsona na položaju vodje konservativne stranke in tudi položaju predsednika vlade Velike Britanije ostalo le šest kandidatov, jih je včeraj po drugem krogu ostalo pet. Niz glasovanj med torijci se bo nadaljeval do ponedeljka, ko bosta ostala le dva kandidata. Iz igre je že izpadla Suella Braverman, generalna pravobranilka za Anglijo in Wales. Včeraj je prejela 27 glasov.

S 101 glasom ostaja vodilni nekdanji finančni minister Rishi Sunak, tik za njim je aktualna ministrica za trgovino Penny Mordaunt s 83 glasovi. Na tretjem mestu je zunanja ministrica Liz Truss, 64 glasov, ena od redkih Johnsonovih podpornic. Prepričana je, da ima zadostno podporo stranke za mesto predsednice, meni tudi, da jo bodo podprli dosedanji podporniki Bravermanove. Na četrtem in petem mestu sta pristala Kemi Badenoch (49 glasov), do nedavnega ministrica za lokalno upravo, vero in skupnosti, in Tom Tugendhat, predsednik odbora za zunanje zadeve, z 32 glasovi.

Analize britanskih medijev pravijo, da bi Sunak lahko ušel Mordauntovi, če bi naslednji izpadel Tugendhat. "Če bi Sunak dosegel 120 glasov, bi imel, matematično gledano, že zagotovljeno mesto v zadnjem krogu," piše The Guardian. Mordauntova naj bi imela velik zagon zaradi očitnih kariernih razlogov, pridobila je tudi največ dodatnih glasov. Kot še pišejo otoški mediji, nikakor ne gre odpisati Trussove, ki bi lahko privabila nekaj Sunakovih podpornikov, če bi ti ocenili, da nekdanji finančni minister ne bo imel možnosti pri končnem glasovanju.

O zmagovalcu bo več tisoč članov konservativne stranke odločalo na tajnem glasovanju v ponedeljek. Novi predsednik torijcev in britanske vlade naj bi bil uradno potrjen do 5. septembra. The Guardian je poročal, da interes članov stranke za glasovanje ni bil velik, saj da je bilo v dvorani več novinarjev kot torijcev.

Odzvala se je škotska premierka Nicola Sturgeon, ki je dejala, da bo tekmovanje torijcev za vodilni položaj britansko vlado premaknilo še bolj v desno. "To bo pomenilo še večji odmik od pomembnosti škotskega mnenja in vrednot. Večino časa je bila Škotska pod torijskimi premierji, čeprav ti nikoli niso imeli večine na Škotskem. To ni demokracija," je bila kritična.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta