Trump si je hitro opomogel in začel vračati udarce

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
05.04.2023 19:11

Naša država gre k hudiču, je po vrnitvi s sodišča oznanil bivši ameriški predsednik in napovedal, da jo bo rešil.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Trump je bil v sodni dvorani tih in zaskrbljen.
Reuters

Manj kot šest ur po odhodu iz sodne dvorane newyorškega sodišča na Manattnu, kjer se je s kratkima besedama "nisem kriv" izrekel o 34 točkah obtožnice proti njemu, je bivši ameriški predsednik Donald Trump pričel besno besedno protiofenzivo. Ker mu sodnik Juan Merchan ni ukazal, da ne sme javno govoriti o postopku in primeru (opozoril pa ga je, naj pazi, da ne bo spodbujal nasilja), se je po vrnitvi iz New Yorka na Florido pred svojimi skrbno izbranimi podporniki in novinarji razgovoril o vseh krivicah, ki se mu godijo. In s tem nadaljeval svojo kandidaturo za republikansko nominacijo na volitvah predsednika ZDA novembra 2024.

"Naša država gre k hudiču"

Najbolj je - pričakovano - udarjal po pravosodju. Posebnega tožilca Jacka Smitha, ki Trumpa preiskuje zaradi odtujitve zaupnih dokumentov iz Bele hiše in zaradi spodnašanja izida predsedniških volitev leta 2020, je označil za norca. Žalil je tudi newyorškega tožilca Alvina Bragga, ki Trumpa preganja zaradi plačil za molk o spolnih razmerjih pred ameriškimi predsedniškimi volitvami leta 2016. Prav tako je žalil pravosodno ministrico New Yorka, ki civilno toži njegovo podjetje zaradi prevar, pa tožilko iz Atlante, ki se pripravlja na ovadbo zaradi spodnašanja izida predsedniških volitev 2020 v Georgii. "Vsi, prav vsi vedo, da je bil moj telefonski klic popoln," je dejal Trump. Mislil je na klice uradnikom Georgie, katere je leta 2020 pozival, naj spremenijo izid volitev njemu v prid.

Glede zaupnih dokumentov, ki jih je odnesel iz Bele hiše, je podpornike v Mar-a-Lagu prepričeval, da je "oznako zaupno umaknil že s tem, da je na to pomislil". Dejal je tudi, da je sedanji predsednik Biden zagrešil veliko hujša kazniva dejanja od njega, ker kot podpredsednik z mislijo oznake zaupno ni mogel umakniti. V takšnem slogu je nadaljeval do konca, ko je napovedal, da bo moral po zmagi na predsedniških volitvah prihodnje leto ponovno reševati Ameriko, ki jo uničujejo levičarji. "Naša država gre k hudiču," je naznanil. Glede obtožnice je dejal, da vsi vedo, da ne temelji na ničemer, saj so mu to povedali njegovi odvetniki. "Edino kaznivo dejanje, ki sem ga zagrešil, je, da sem neustrašno branil naš narod pred tistimi, ki ga hočejo uničiti," je dejal.

Pred svojimi podporniki na Floridi je bil hitro v starem elementu: glasen in žaljiv.
Epa

Še druga ženska in portir

Precej zanimivih stvari pa se je še znašlo v obtožnici zoper njega, napisani na 16 straneh. Poleg najbolj znane točke o zlorabi sredstev iz predvolilne kampanje za plačilo 130 tisoč dolarjev porno zvezdnici Stormy Daniels za molk o njunih spolnih odnosih je v obtožnici naveden še en podoben primer pod šifro Ženska 1. Gre za nekdanjo Playboyevo zajčico Karen McDougal, ki trdi, da je bila leta 2006 v zvezi s Trumpom deset mesecev, ko je že bil poročen z Melanio. Kasneje naj bi se bila dogovorila, da ji pred volitvami leta 2016 revija National Enquirer plača 150 tisoč dolarjev za ekskluzivno zgodbo o tem razmerju, ki pa ni bila nikdar objavljena. Pri tem se je morala zavezati k molku. Tožilci zdaj trdijo, da je tudi ta denar prišel iz Trumpovega kroga, kupovanje zgodb (z denarjem tistih, ki bi jim lahko škodile) in njihovo neobjavljanje pa je precej znana praksa v ameriških tabloidih. Zaradi tega je nacionalna volilna komisija pred dvema letoma kaznovala National Enquirer in njegovega izdajatelja s skoraj 190 tisoč dolarji. Tretji primer se nanaša na portirja v Trumpovem newyorškem nebotičniku Trump Tower, ki naj bi bil prejel 30 tisoč dolarjev sumljivega izvora, da je molčal o bogataševem nezakonskem otroku.

"Ne gre le za eno plačilo. Gre za 34 uradnih poslovnih dokumentov - lažnih. Prikrivali so kriminalne postopke," je na tiskovni konferenci v torek dejal Bragg. Za vsako od teh točk obtožnice je najvišja možna kazen štiri leta zapora, a redkokdo verjame, da bi lahko bil Trump sploh obsojen. Naslednji narok je sodnik razpisal za 4. december.

In kdo je sodnik, ki kroji Trumpovo usodo? Leta 2022 je Juan Manuel Merchan vodil sojenje v primeru davčne goljufije, v okviru katerega je bil obsojen Allen Weisselberg, glavni finančnik podjetja Trump Organization. Ta sodnik newyorškega vrhovnega sodišča vodi tudi kazenski postopek proti Stevu Bannonu, tesnemu zavezniku nekdanjega predsednika, ki mu očitajo kaznivi dejanji goljufije in pranja denarja v povezavi z dobrodelno organizacijo, ki naj bi pomagala graditi zid vzdolž ameriško-mehiške meje. Merchan kot sodnik na newyorškem vrhovnem sodišču vodi kazenske postopke že od leta 2009, pred tem je 15 let delal kot namestnik tožilca. "Je resen, pameten in umirjen sodnik. Ni eden tistih, ki se zdirajo na odvetnike, in velja za zelo neposrednega. Hkrati ima vedno nadzor nad dogajanjem v sodni dvorani," je za televizijo NBC News povedal Ron Kuby, odvetnik z Manhattna.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta