Tudi kafiči na Zahodnem Balkanu kmalu brez cigaretnega dima

V bošnjaškem in hrvaškem delu Bosne in Hercegovine kmalu prepoved kajenja v zaprtih prostorih, podobno se obeta tudi Srbiji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi kadilcem v delu Bosne in Hercegovine ter v Srbiji se obetajo hudi časi.
Marko Vanovšek

Desetletja po tistem, ko je bivšo Jugoslavijo obnorela sarajevska skupina Zabranjeno pušenje, se prerokba iz njihovega imena, torej prepoved kajenja, obeta tudi v zadnjih kadilskih oazah na Zahodnem Balkanu. V entiteti Federacija BiH v Bosni in Hercegovini, torej bošnjaškem in hrvaškem delu države, naj bi dim iz kafičev in drugih lokalov ter nasploh javnih zaprtih prostorov izginil do konca leta, podobno pa si želijo tudi zdravstvene oblasti v Srbiji.

V Federaciji BiH s Sarajevom in Mostarjem na čelu bo od 20. maja v skladu z novim zakonom prepovedano kajenje v zaprtih javnih prostorih, na delovnih mestih, v javnem prevozu in osebnih avtomobilih, v katerih bodo tudi mladoletniki. Zakon je sicer začel veljati lanskega maja, a ga bodo v skladu z določenim prehodnim obdobjem začeli izvajati maja letos, poroča sarajevski portal Klix. Z majem bo sicer veljal samo za fizične osebe, ne pa tudi za pravne, ki imajo čas za dokončno uveljavitev sprememb do novembra. To v praksi pomeni, da bo gostinec v tem prehodnem obdobju lahko opozoril gosta na prepoved kajenja, če ga ne bo upošteval, pa ga lahko pospremi iz lokala in mu ne postreže. Če bo imel težave, lahko pokliče policijo. V prehodnem obdobju tudi še ne bodo izrekali kazni ne gostom niti gostincem. Za fizične osebe je sicer predvidena kazen sto konvertibilnih mark (50 evrov), za pravne osebe pa do 5000 konvertibilnih mark (okoli 2500 evrov).

Še naprej pa bo dovoljeno kaditi na psihiatričnih oddelkih, v ustanovah za paliativno oskrbo in domovih za starejše, v zaporih pa samo v za to določenih prostorih. Dovoljeno bo tudi na letališčih v kadilnicah. Kajenje bo v namestitvenih objektih omogočeno v ločenih, za to namenjenih prostorih. Lokali, kjer prodajajo samo pijačo, pa bodo lahko v celoti kadilski ali nekadilski. Zakon bo veljal za kajenje tobaka, tobačne in druge izdelke, kot so vodne pipe, pa tudi elektronske cigarete in rastlinske proizvode za kajenje.

Predsednik Združenja hotelirjev in lastnikov restavracij v BiH Amir Hadžić je za portal Radiosarajevo izrazil ogorčenje nad zakonom, ker bo veljal smo za Federacijo BiH in ga niso sprejeli na zvezni ravni. Ukrepi na področju zdravstva so sicer v BiH v pristojnosti entitet. "Nekdo, ki živi v Sarajevu, bo potreboval le nekaj minut do Republike srbske, kjer bo lahko kadil na javnem kraju," je opozoril. Ocenil je, da bi moral zakon veljati na ozemlju celotne države, saj EU, po priporočilu katere so ga sprejeli, ne pozna entitet. Strinja se s skrbjo za zdravje ljudi, a opozarja, da na njihovo zdravje slabo vpliva tudi onesnaženost zraka, za zmanjšanje katere pa ne ukrepajo. Po uradnih podatkih v BiH kadi kar 44 odstotkov prebivalcev. Tobačne izdelke v državi uporablja skoraj milijon ljudi od skupno 3,5 milijona prebivalcev.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je BiH po številu kadilcev za Srbijo na drugem mestu med državami v Evropi. Toda tudi v Srbiji se obetajo spremembe. Delovna skupina ministrstva za zdravje je decembra lani v javnost poslala predlog, da se prepove kajenje v zaprtih prostorih, pa tudi na avtobusnih postajališčih in športnih prireditvah. Del javnosti, pa tudi gostinci so zaradi tega na nogah, zlasti slednji opozarjajo, da bo to vodilo v zaprtje številnih lokalov in znamenitih beograjskih splavov. V Srbiji sicer že od leta 2010 velja zakon, ki prepisuje, da se lahko lastniki lokalov s površino do 50 kvadratnih metrov sami opredelijo za kadilskega ali nekadilskega, tisti z večjo površino pa morajo imeti ločen del za kadilce in nekadilce.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta