Uhajanje plina sta povzročili najmanj dve eksploziji, enakovredni detonaciji več sto kilogramov eksploziva

STa, Va
30.09.2022 16:47

To o dogajanju na Severnem toku 1 in 2 v posebni izjavi za Varnostni svet Združenih narodov trdita Švedska in Danska. In še, da vse razpoložljive informacije kažejo, da so eksplozije posledica namernega dejanja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Uhajanje plina iz plinovodov Severni tok 1 in 2 v Baltskem morju na štirih mestih sta povzročili najmanj dve podvodni eksploziji, enakovredni detonaciji več sto kilogramov eksploziva, sta danes v izjavi, ki sta jo predložili Združenim narodom pred zasedanjem Varnostnega sveta, opozorili Švedska in Danska.

"Vse razpoložljive informacije kažejo, da so eksplozije posledica namernega dejanja," sta navedli državi. Vendar vir eksplozij še naprej ni jasen, odgovornost pa zanikata tako Washington kot Moskva.

"Moč eksplozij je bila izmerjena pri 2,3 oziroma 2,1 stopnje po Richterjevi lestvici, kar verjetno ustreza več sto kilogramom eksploziva," sta skandinavski državi zapisali v sporočilu Varnostnemu svetu ZN.

Vsa uhajanja plina so v Baltskem morju pri danskem otoku Bornholm. Dve uhajanji sta v švedski izključni ekonomski coni, drugi dve pa v danski.

Baltsko morje iz danske perspektive 30. septembra 2022.
Reuters
Reuters

Švedska in Danska sta opozorili, da uhajanje plina predstavlja nevarnost za morsko življenje, v okolje pa se sproščajo toplogredni plini. Uhajanje bi se lahko nadaljevalo vsaj do nedelje.

Plinovoda Severni tok 1 in 2, ki povezujeta Rusijo in Nemčijo, sta v zadnjih mesecih središču geopolitičnih napetosti, potem ko je Rusija zmanjšala oziroma celo prekinila dobavo plina v Evropo, domnevno iz maščevanja zaradi sankcij Zahoda po invaziji na Ukrajino. Čeprav plinovoda, ki ju upravlja konzorcij v večinski lasti ruskega energetskega velikana Gazprom, trenutno ne obratujeta, pa je v obeh še vedno plin.

Danska agencija za energijo je že v sredo sporočila, da je iz plinovodov ušla več kot polovica plina, ter napovedala, da naj bi se ob nespremenjenih razmerah plinovoda izpraznila do nedelje, pri čemer pa bo v ozračje ušla velika količina toplogrednih plinov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta