Ukrajina dobila nova letala F-16, Francija Mirage 2000 obljublja v prvi polovici leta 2025

M.R.
09.10.2024 11:42

V zadnjih dneh so nizozemske oblasti potrdile, da je Ukrajina že prejela prva letala F-16, poleg tega pa je včeraj francoski obrambni minister napovedal, da bo Francija Ukrajini v prihodnjem letu dobavila letala Mirage 2000-5.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ni znano, koliko letal F-16 imajo trenutno ukrajinske zračne sile.
Reuters

Francoski minister ​Sebastien Lecornu je na omrežju X napovedal, da bo Francija Ukrajini prva letala Mirage 2000-5 dobavila v prvi četrtini prihodnjega leta, pri tem pa je dodal, da urjenje ukrajinskih pilotov in mehanikov že poteka in se nadaljuje. 

Francoski predsednik Emmanuel Macron je sicer že junija napovedal, da bo Francija Ukrajini dobavila omenjena letala in izurila pilote za upravljanje z njimi. Še vedno pa ni znano, koliko letal naj bi Kijev dobil od Pariza. 

20. septembra so francoske obrambne sile sporočile, da se je prvo urjenje ukrajinskih pilotov že končalo. Letala Mirage 2000-5 so večnamenska vojaška letala četrte generacije. Opremljena naj bi bila z nadgrajenim radarskim sistemom, nosijo pa lahko tudi dodatne rezervoarje goriva, kar še poveča njihov domet. Ukrajina naj bi dobila različico letal, ki bo namenjena napadom na cilje na tleh. 

Francija naj bi Ukrajini dobavila letala Mirage 2000-5.
Profimedia

Je pa nizozemski obrambni minister Ruben Breckelmans v nedeljo sporočil, da so prva nizozemska letala F-16 že dobavili Ukrajini. Pri tem pa ni razkril števila dobavljenih letal. Nizozemska je sicer Kijevu obljubila 24 svojih letal F-16, Breckelmans pa je poudaril, da bodo v prihodnjih mesecih dobavili Ukrajini še ostala letala. 

Prihaja tudi nova oborožitev za letala

Znano je, da je Ukrajina avgusta ostala brez enega letala F-16, v katerem je, kot je uradno potrdil Kijev, umrl pilot Oleksij Mes. Uradni vzrok za uničenje letala in smrt pilota še vedno ni znan javnosti. Med vojnimi blogerji pa kroži več možnih teorij. Prav tako krožijo informacije, da je povsem mogoče, da je Ukrajina morda izgubila še kakšno drugo letalo F-16. V drugi polovici septembra naj bi bili dve letali glede na ugibanja poškodovani ali uničeni v ruskem raketiranju letališča Starokonstantinov, kjer naj bi bila stacionirana letala F-16. Te informacije nimajo uradne potrditve. 

Septembra so ZDA zagotovile, da bodo za letala F-16 Ukrajini dobavile več različnih raket, tako za boj v zraku kot za ciljanje tarč na tleh. Med drugim naj bi ukrajinske zračne sile dobile bombe AGM-154 (JSOW), podobne rusko vojaško letalstvo že dalj časa uspešno uporablja na bojiščih v Ukrajini. Gre za bombe, ki jih je mogoče izstreliti z letali F-16, njihov domet pa naj bi presegal domet ruskih tako imenovanih drsečih bomb.

Ukrajina si poleg tega želi tudi švedska letala JAS 39 Gripen in Eurofighterje, a za zdaj dogovora o dobavi teh letal Kijev s katerokoli od evropskih prestolnic ni dosegel. 

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta