Kijev bi lahko v kratkem dobil dovoljenje za uporabo orožja dolgega dosega na cilje znotraj Rusije, oglasil se je Putin

STA, M.R.
12.09.2024 18:03

ZDA bodo po potrebi prilagodile svojo vojaško podporo Ukrajini, je v Varšavi dejal ameriški državni sekretar Antony Blinken in tako namignil, da bi Washington lahko odpravil omejitve glede uporabe ameriškega orožja dolgega dosega.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Izstrelitev britanske rakete storm shadow z ukrajinskega letala Su-24
Ukrainian Air Force/Profimedia

Kijevu namreč že dolgo prosi za takšno odobritev. "Na vsakem koraku na tej poti smo se po potrebi prilagajali," je glede ameriške vojaške pomoči Ukrajini dejal Antony Blinken in dodal, da je bil eden od namenov njegovega zadnjega obiska v Kijevu slišati, kaj Ukrajina trenutno potrebuje.

"Lahko vam povem, da bomo v nadaljevanju delali točno to, kar smo že počeli, in sicer se bomo prilagajali," je zatrdil vodja ameriške diplomacije, ki se je v sredo skupaj z britanskim kolegom Davidom Lammyjem mudil v ukrajinski prestolnici.

Vprašanje odprave omejitev Ukrajini pri uporabi zahodnega orožja dolgega dosega bo verjetno osrednja tema tudi petkovega srečanja med predsednikom ZDA Joejem Bidnom in britanskim premierjem Keirom Starmerjem v Washingtonu. Biden je sicer na možnost odprave omejitev namignil že v torek.

ZDA uporabo svojega orožja Ukrajini trenutno omejujejo na obrambo pred rusko ofenzivo na vzhodno mesto Harkov. Kijev medtem že dolgo prosi za odpravo omejitev, češ da je to edini način za dostop do ruskih vojaških letališč, s katerih vzletajo ruska vojaška letala, ki izvajajo napade v Ukrajini.

Rakete storm shadow lahko izstrelijo ukrajinske zračne sile z letali Su-24
Ukrainian Air Force/Profimedia

Odobritvi naklonjeni tudi Britanci

Poleg tega pa je tudi Velika Britanija vse bolj nagnjena k možnosti, da bi Ukrajini dovolila uporabo britanskega orožja večjega dosega za tarče znotraj Rusije.

Britanci so namreč Kijevu dobavili rakete storm shadow, ki jih je mogoče izstrelili z letali, šlo pa naj bi za idealno orožje za napade na bunkerje in utrjene položaje ter skladišča streliva. Vsaka raketa stane približno milijon dolarjev. 

Putin: Zelena luč Ukrajini za uporabo izstrelkov dolgega dosega bi pomenila vstop Nata v vojno

Če bo Zahod dovolil Ukrajini, da napade rusko ozemlje z izstrelki dolgega dosega, bo to pomenilo, da je Nato vstopil v vojno z Rusijo, je dejal ruski predsednik Vladimir Putin. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa meni, da Rusija izkorišča omahovanje zahodnih zaveznic.

"Če bo ta odločitev sprejeta, to pomeni neposredno vpletenost držav članic Nata, ZDA in evropskih držav, v vojno v Ukrajini. To bi spremenilo tudi samo naravo konflikta. Sprejeli bomo ustrezne odločitve na podlagi groženj, s katerimi se bomo soočili," je še dejal Putin.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes znova pozval zahodne zaveznice k odpravi omejitev in ocenil, da njihovo omahovanje koristi Rusiji. "Zavlačevanje tega procesa pomeni, da Rusija lahko premakne te vojaške cilje še globlje na svoje ozemlje," je dejal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta