Ukrajina izgublja ozemlje na vzhodu tudi zaradi neizurjenih rekrutov: "Nekateri preprosto odkorakajo z bojišča"

M.R.
23.08.2024 14:12

Nekateri novi ukrajinski vojaki ne želijo streljati na sovražnika, drugi imajo težave pri sestavljanju orožja ali pa sploh ne poznajo vojaških veščin. Peščica pa jih je celo odkorakala z bojišča, so povedali ukrajinski poveljniki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ukrajinski napad na ruske položaje na bojišču na vzhodu države
Reuters

Medtem ko ukrajinske sile nadaljujejo vdor v rusko regijo Kursk, ukrajinska vojska na bojišču na vzhodu države vztrajno izgublja ozemlje, ki ga osvajajo ruski vojaki. Poveljniki v strukturah ukrajinske vojske pravijo, da so novi rekruti slabo izurjeni, hkrati pa ima ruska vojska tudi premoč v količini streliva in tudi v podpori iz zraka. 

"Nekateri nočejo streljati. V rovu vidijo sovražnika v poziciji za streljanje, a ne streljajo ... To je razlog, da moji možje umirajo," je povedal pretresen poveljnik bataljona v ukrajinske 47. brigade. "Če ne uporabijo orožja, so neučinkoviti," njegove besede navaja agencija AP.

Agencija poudarja, da poveljniki in ukrajinski vojaki niso želeli izdati svojega imena zato, da so lahko o občutljivi temi spregovorili brez strahu. Poveljniki so med drugim povedali, da so ravno novi naborniki pripomogli k temu, da ruska vojska napreduje proti logistično zelo pomembnemu mestu Pokrovsk. Če ga bo ruska vojska zavzela, se bo še približala k uresničitvi cilja, da nadzoruje celotno regijo Doneck. 

Poveljniki štirih ukrajinskih brigad, ki branijo Pokrovsk, pravijo, da so novi vojaki skoraj popolnoma neizurjeni in da še zdaleč niso tako utrjeni, kot so bili tisti, ki so se vojski pridružili v prvem letu vojne. Nimajo niti minimalnega znanja z vadbišč, opozarjajo.

Zaradi napredovanja Rusov so v Pokrovsku že odredili evakuacijo mesta.
Reuters

Operacije morajo načrtovati z ljudmi, ki niso zmožni niti streljati na tarče in ne poznajo osnov topografije. Poleg tega nekateri niti ne zaupajo akcijam, ki jih načrtujejo njihovi nadrejeni in preprosto odkorakajo s svojih položjev. 

"Glavni problem je preživetveni nagon novih vojakov. Prej so vzdržali na položaju do zadnjega trenutka. Zdaj pa se umikajo že ob blažjem obstreljevanju," je povedal vojak 110. brigade, a pri tem poudaril, da tega ne počnejo vsi. "Seveda so tudi motivirani posamezniki, vendar jih je res zelo, zelo malo," dodaja. "Položaje držimo, dokler so tam motivirani in predani," pojasnjuje. 

Maja je namreč Ukrajina sprejela nov kontroverzen zakon o mobilizaciji, na podlagi katerega lahko vsak mesec rekrutirajo na deset tisoče novih borcev. Vendar pa imajo logistične težave pri urjenju, opremljanju in plačevanju tolikšnega števila ljudi. Hkrati poveljniki nenehno zahtevajo nove vojake. 

So krivi poveljniki?

Vojaški strokovnjak Viktor Kevliuk, ki dela za ukrajinski Center za obrambne strategije (CDS), je prst uperil v poveljnike. Ocenjuje, da so bili rekruti deležni primernih urjenj, da pa je izguba teritorija bolj posledica taktičnih napak poveljnikov. Prepričan je, da so ravno odločitve poveljnikov lahko ključne v bitkah, kot je ta za Pokrovsk. 

Vendar pa poveljnik bataljona, ki je del ukrajinske 47. brigade, pravi, da so nekateri novi vojaki preprosto zbežali pred spopadom. "To ustvari strah in kaos. To je tudi razlog, da smo izgubili," pojasnjuje o bitki za vas Progres, ki jo je ruska vojska zavzela pretekli mesec. 

Ob vdoru v Kursk boji še intenzivnejši

Sicer pa je ukrajinski vdor na rusko ozemlje v regiji Kursk vzbudil upanje, da se bo morala Moskva odzvati tako, da bo prerazporedila del svojih enot, ki se borijo v Ukrajini. A se za zdaj to ni zgodilo. Tudi ukrajinsko napredovanje v Kursku se je po dve tednih precej upočasnilo, kar kaže, da Moskva že uspešno protinapada, poroča AP. 

Poveljniki na vzhodu Ukrajine pravijo, da so se bitke na bojišču od ukrajinskega vdora v Rusijo le še okrepile. Če bo mesto Pokrovsk padlo, bo s tem prizadeta oskrbovalna linija za ukrajinsko vojsko, hkrati pa bo Rusom olajšano napredovanje proti mestoma Slovjansk in Kostantinivka. Hkrati bi to za njih pomenilo tudi strateško zmago po dolgih mesecih bolečih bojev. 

Nova ruska taktika

V zadnjih treh mesecih je Ukrajina največ ozemlja izgubila ravno v bojih v okolici Pokrovska. Za te zmage pa naj bi Moskva plačala zelo visoko ceno. Britansko obrambno ministrstvo ocenjuje, da naj bi v dveh mesecih ruska vojska ostala brez 70 tisoč vojakov. 

Tudi nova ruska taktika, ki v ponavljajočih valovih pošilja zelo majhne enote (2 do 4 vojake), za ukrajinsko vojsko predstavlja nov izziv. S tem so namreč Rusi zmedli tudi ukrajinske operaterje dronov. "Težje jih je zaznati," je za AP povedal eden izmed njih in dodal, da jih težje zaznajo tudi pod bujnim listnatim drevjem. "Ko se skrijejo pod drevesa, jih je res težko spraviti od tam z droni, zato smo zelo odvisni od naše pehote," je povedal operater drona.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta