Ukrajinska vojna od Kijeva do Rima: "Kaj, če bi bila Genova kot Mariupol ..."

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je tudi zmeraj skeptične italijanske poslance spravil v jok in k ovacijam.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Težko se je spomniti, kdaj so nazadnje italijanski poslanci kakemu politiku enotno zaploskali.
EPA

Umirjene besede, močan humanitarni naboj, želja po članstvu v Evropski uniji, hvaležnost za pomoč, a brez visokodonečih zgodovinskih primerjav in specifičnih zahtev, med katerimi bi bila razglasitev območja prepovedi poletov oziroma no fly zone. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je tako v včerajšnjem nagovoru italijanskemu parlamentu spremenil ton in prilagodil vsebino publiki, ki mu je sledila. Dolg aplavz, ki so mu ga namenili poslanci in senatorji, je treba razumeti tudi kot odobravanje tistega, česar Zelenski ni povedal.

Medtem ko je ukrajinski predsednik pred dnevi Angležem postregel s citatom Winstona Churchilla, Američanom s primerjavo z 11. septembrom 2001 in Nemcem z Berlinskim zidom in potem ko se je opekel z omembo holokavsta v nagovoru izraelskim poslancem, ne oziraje se na (milo rečeno) dvomljiv odnos Ukrajincev do Hitlerjevih pogromov nad Judi, je Italijanom postregel samo z bežno omenjeno primerjavo med nacističnimi deportacijami v Rimu med drugo svetovno vojno in sedanjimi deportacijami Ukrajincev iz Mariupola, pa še s podatkom, da je Mariupol popolnoma uničeno mesto, ki ne obstaja več, in ga primerjal z Genovo, ki ima, tako kot pred invazijo Mariupol, pol milijona prebivalcev, s svarilom: "Pomislite, če bi bila Genova popolnoma uničena, če ne bi obstajala več ..."

Sicer pa je Zelenski govor začel z navedbo, da se je malo pred tem pogovarjal s papežem Frančiškom, in se je na italijanski parlament obrnil z besedami, da razume, da Italijani želijo mir. O vojni je govoril posredno, ne o tankih in bombah, ampak o 117 ubitih otrocih in o pokopavanju žrtev v mestnih parkih, pa o ljudeh, ki bežijo peš iz mest. Zavedajoč se polemik zadnjih dni, predvsem v zvezi s pošiljanjem orožja, se je omejil na omembo, da je "ves ukrajinski narod postal vojska". Kijev je primerjal z Rimom - češ, za Ukrajince je Kijev enako pomemben kot Rim za ves svet, z očitnim namigom, da je tudi Kijev pomembno središče krščanstva, odkar je unijatska cerkev svoj sedež iz Lvova prenesla v Kijev. In potem še hvaležnost Italiji za pomoč beguncem; z omembo, da je Ukrajina v času pandemije poslala zdravnike v Italijo in da je Italija pomagala Ukrajincem, ko so jih pred časom prizadele velike poplave. In na koncu še svarilo: Ukrajina izvozi veliko hrane, predvsem koruze in pšenice, in pod grožnjo bomb bo setev zelo težka. Ukrepi? Zelenski je poudaril predvsem embargo, zahteva nove ukrepe, ki bodo prizadeli "enega človeka" (priimka Putin ni izrekel), ki je edini krivec za vse, kar se v teh dneh dogaja.

Italijanski premier Mario Draghi je omenil junaški odpor ukrajinskega ljudstva, ko je govoril o Rusih, pa je omenjal Putina in vlado, nikoli ruskega ljudstva. Zagotovil je, da bo Italija, kjer že živi 236 tisoč Ukrajincev, še sprejemala begunce in jim pomagala. Njene sankcije so dogovorjene na ravni EU in G7, njihov namen je, da prisilijo Rusijo k pogajanjem. Dodal je, da bo Italija v najkrajšem časa zmanjšala energetsko odvisnost od Rusije. Draghi je še dejal, da Italija želi Ukrajino v Evropski uniji, vendar se ni mogel izogniti poudarku, da gre za dolgotrajen postopek, ki bo terjal reforme. Zelo olikano povedano, da se bo morala prej Ukrajina prilagoditi evropskim standardom. In ne nazadnje je Draghi, tudi glede na polemike zadnjih dni, zlasti glede pošiljanja orožja Ukrajini, potrdil, da bo Italija zagotovila tudi vojaško pomoč, in poudaril, da sprejete ukrepe Italije podpirata celotna vladna koalicija in največja opozicijska stranka, to je desničarska stranka Bratje Italije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta